Nieuwsbericht | | 23-10-2020 | ±4 minuten leestijd

Vietnam biedt toeristen verschillende manieren aan om het land te doorkruisen. Zo kan men gebruik maken van binnenlandse vluchten, het uitgebreide spoornetwerk of met de bus van stad naar stad gaan. Voor sommigen steekt één manier van reizen binnen Vietnam echter met kop en schouders boven de rest uit: een auto huren.

Waarom een auto huren?

Het grootste voordeel van het huren van een auto is dat u lekker in uw eigen tempo door het land kunt reizen. Vietnam is een groot, langgerekt land. De afstand tussen Ho Chi Minh Stad en Hanoi bedraagt ongeveer 1.600 kilometer, en onderweg zijn er talloze prachtige plekken om te bezoeken. Het kan dus ongemakkelijk zijn om steeds weer de bus of de trein te nemen en telkens weer te wachten op het station om over te moeten stappen. Met een auto bepaalt u zelf wanneer u vertrekt en waar u naartoe gaat.

Het is echter wel belangrijk dat toeristen zich goed voorbereiden voordat ze een auto huren. Men moet zeker niet denken dat autorijden in Vietnam hetzelfde is als in Nederland of België. Lees dit artikel goed door en voorkom dat u tijdens uw eerste rit gelijk een ongeluk veroorzaakt.

Hoe duur is het?

In vergelijking met andere landen, zowel in Zuidoost-Azië als in Europa, is het huren van een auto in Vietnam relatief duur. Gemiddeld kost een auto 25 tot 50 dollar per dag om te huren, afhankelijk van het soort auto dat gehuurd wordt. Betalen doet men vaak vooraf contant. Een voordeel van een auto huren in Vietnam is dat u zoveel kilometers kunt maken als u wilt, zonder extra kosten. De auto’s komen vaak ook met een modern Gps-systeem zodat men makkelijk door het land kan navigeren.

Handige tip: pas op voor tankstations in de buurt van het vliegveld of nabij autoverhuurbedrijven. Deze hebben vaak hogere prijzen. Tank bij goedkopere stations in het land. De meeste autobedrijven verwachten dat u de auto terugbrengt met een volle tank.

Het wordt bovendien sterk aangeraden om een autoverzekering af te sluiten. Dit kan men bij hetzelfde autoverhuurbedrijf doen voor een kleine toeslag. Check voordat u de verzekering afsluit wat er precies gedekt wordt. Sommige soorten schade worden niet gedekt, terwijl je dit wel verwacht.

Welke documenten heb ik nodig?

Om een auto te huren in Vietnam heeft men ten eerste een internationaal rijbewijs nodig. Het gewone rijbewijs is niet voldoende. Een internationaal rijbewijs is verkrijgbaar in een van de ANWB-winkels, en is 1 tot maximaal 3 jaar geldig. In theorie heeft men, afgezien van het paspoort en het gewone rijbewijs, verder niets nodig. De realiteit laat echter zien dat autoverhuurbedrijven vaak extra documenten vragen, waaronder:

  • Een geldig visum
  • Één of meerdere kopieën van een paspoortfoto

Afhankelijk van het bedrijf waarvan er gehuurd wordt kunnen er extra voorwaarden worden gesteld, zoals bewijs van zorgverzekering in het thuisland. Doorgaans is dit echter niet het geval, en zijn de bovenstaande documenten voldoende. Nadat het contract is ondertekend en het geld is betaald, kan men in de auto stappen.

Autorijden in Vietnam: wees voorzichtig

Vietnam is berucht bij toeristen vanwege het hectische verkeer. Officiële verkeersregels worden nauwelijks nageleefd, en de wegen zijn vaak van slechte kwaliteit, vooral op het platteland. De lokale bevolking is hier al lang gewend aan geraakt, maar voor toeristen kan het verkeer in Vietnam zeer chaotisch lijken. Het wordt dan ook meestal aanbevolen om een chauffeur te huren samen met een auto. Het kan echter moeilijk zijn om een goede chauffeur te vinden. In het noorden van Vietnam zijn de wegen op veel plaatsen zo slecht dat het sterk wordt aangeraden om een four-wheel-drive te huren als men van plan is hier te gaan rijden (of een motor met voldoende PK).

Voor diegenen die het toch zelf willen proberen zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee moet worden gehouden:

  • De snelheidslimiet is 60 km/h per uur in de bebouwde kom, en 80 km/h erbuiten
  • Rijden onder invloed van alcohol kan tot hoge boetes en zelfs celstraf leiden
  • Sommige gebieden zijn niet toegangbaar voor huurauto's. Check bij het verhuurbedrijf welke gebieden dit zijn in uw regio

Iedere reiziger moet voor zichzelf beslissen of de voordelen van het huren van een auto in Vietnam opwegen tegen de nadelen. Een ding staat echter vast: Vietnam doorreizen in een auto is een ervaring die u niet snel zal vergeten.

Vergeet het visum Vietnam niet!

Één van de documenten die nodig zijn om als buitenlandse reiziger een auto te huren in Vietnam is een geldig visum Vietnam. Voor Nederlandse en Belgische reizigers betekent dit het aanvragen van het digitale visum Vietnam. Dit type visum wordt al voor vertrek goedgekeurd. U hoeft dus na aankomst niet in de rij te gaan staan, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het Visum on Arrival.

Het visum Vietnam is geldig voor 30 dagen, en kost € 49,95 per persoon. Aanvragen doet men door het online visumformulier in te vullen. Let op dat u niet het Visum on Arrival aanvraagt. Veel visumbureaus bieden het visum Vietnam aan, maar wat ze eigenlijk aanbieden is het oude Visum on Arrival. Hierbij moet men na aankomst in Vietnam nog een extra betaling doen, tot soms wel $50. De ambassade raadt het gebruik van dit visumtype dan ook sterk af.