Nieuwsbericht | | 23-10-2020 | ±5 minuten leestijd

Vietnam biedt toeristen verschillende manieren aan om het land te doorkruisen. Zo kan men gebruik maken van binnenlandse vluchten of het uitgebreide spoornetwerk, maar ook met de bus van stad naar stad gaan. Voor sommigen steekt één manier van reizen binnen Vietnam echter met kop en schouders boven de rest uit: een auto huren.

Een auto huren: wel of niet doen?

Het grootste voordeel van het huren van een auto is dat u lekker op uw eigen tempo door het land kunt reizen. Vietnam is een groot, langgerekt land. De afstand tussen Ho Chi Minh Stad en Hanoi bedraagt ongeveer 1.600 kilometer en onderweg zijn er talloze prachtige plekken om te bezoeken. Het kan dus onhandig zijn om steeds de bus of de trein te nemen en telkens weer te wachten op het station om over te stappen. Met een auto bepaalt u zelf wanneer u vertrekt en waar u naartoe gaat.

Het is echter wel belangrijk dat toeristen zich goed voorbereiden voordat ze een auto huren. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Men moet ook zeker niet denken dat autorijden in Vietnam hetzelfde is als in Nederland of België. Lees dit artikel goed door en voorkom dat u al tijdens uw eerste rit een ongeluk veroorzaakt.

Hoe duur is het?

In vergelijking met andere landen, zowel in Zuidoost-Azië als in Europa, is het huren van een auto in Vietnam relatief duur. Gemiddeld kost het huren van een auto 25 tot 50 dollar per dag, afhankelijk van het soort auto dat gehuurd wordt. Het is vaak nodig vooraf contant te betalen. Een voordeel van het huren van een auto in Vietnam is dat u zoveel kilometers kunt maken als u wilt, zonder extra kosten. De auto’s komen vaak ook met een modern GPS-systeem zodat men makkelijk door het land kan navigeren.

Handige tip: pas op voor tankstations in de buurt van het vliegveld of nabij autoverhuurbedrijven. Deze hebben vaak hogere prijzen. Tank bij goedkopere stations in het land. De meeste autobedrijven verwachten dat u de auto terugbrengt met een volle tank.

Het wordt bovendien sterk aangeraden om een autoverzekering af te sluiten. Dit kan men tegen betaling van een kleine toeslag bij hetzelfde autoverhuurbedrijf doen als waar de auto gehuurd wordt. Check voordat u de verzekering afsluit wat er precies gedekt wordt. Sommige soorten schade worden niet gedekt, terwijl je dit wel zou verwachten.

Welke documenten heb ik nodig?

Een auto huren in Vietnam kan al snel een ingewikkeld en tijdrovend proces worden. Ten eerste is uw eigen rijbewijs niet geldig in Vietnam. ANWB-winkels verkopen internationale rijbewijzen, maar ook deze worden doorgaans niet geaccepteerd in Vietnam. De enige mogelijkheid om een auto te huren in Vietnam is met een Vietnamees rijbewijs. Men kan een Vietnamees rijbewijs verkrijgen door het eigen rijbewijs om te laten zetten naar een Vietnamees rijbewijs, of door een nieuw Vietnamees rijbewijs aan te vragen. Afhankelijk van waar men zich bevindt kan dit op verschillende locaties gedaan worden. In Hanoi moet men naar de "Office of Traffic and Public Works", in Ho Chi Minh Stad naar de "Office of Transportation". In kleinere steden kan men bij de lokale politie of autoriteiten navragen welke stappen er genomen moeten worden om een geldig rijbewijs te verkrijgen. Men moet de volgende documenten kunnen overhandigen, ongeacht de locatie:

  • Een kopie van het paspoort
  • Een kopie van het huidige rijbewijs
  • Een geldig visum. Als u een nieuwe Vietnamees rijbewijs wilt aanvragen moet dit een visum zijn waarmee men minimaal 3 maanden in Vietnam kan blijven
  • Drie pasfoto's

Het aanvragen of omzetten van een rijbewijs duurt doorgaans vijf tot zeven dagen. Afhankelijk van het autoverhuurbedrijf waarvan er gehuurd wordt kunnen er extra voorwaarden worden gesteld, zoals een bewijs van het hebben van een zorgverzekering in het thuisland.

Autorijden in Vietnam: zelf rijden of chauffeur erbij?

Vietnam is berucht bij toeristen vanwege het hectische verkeer. Officiële verkeersregels worden nauwelijks nageleefd en de wegen zijn vaak van slechte kwaliteit, vooral op het platteland. De lokale bevolking is hier al lang gewend aan geraakt, maar voor toeristen kan het verkeer in Vietnam zeer chaotisch lijken. Autoverhuurbedrijven geven dan ook vrijwel altijd de mogelijkheid om naast een auto ook een chauffeur in te huren. De meeste toeristen maken hier ook gebruik van. In het noorden van Vietnam zijn de wegen op veel plaatsen zo slecht dat het sterk wordt aangeraden om een four-wheel-drive te huren als men van plan is hier te gaan rijden (of een motor met voldoende PK).

Voor diegenen die het toch zelf willen proberen zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee moet worden gehouden:

  • De snelheidslimiet is 60 km/u binnen de bebouwde kom, en 80 km/u erbuiten
  • Rijden onder invloed van alcohol kan tot hoge boetes en zelfs celstraf leiden
  • Sommige gebieden zijn niet toegankelijk voor huurauto's. Check bij het verhuurbedrijf welke gebieden dit zijn in uw regio

Iedere reiziger moet voor zichzelf beslissen of de voordelen van het huren van een auto in Vietnam opwegen tegen de nadelen. Een ding staat echter vast: Vietnam doorreizen in een auto is een ervaring die u niet snel zal vergeten.

Vergeet het visum Vietnam niet!

Nederlandse en Belgische reizigers die naar Vietnam reizen zijn verplicht een visum Vietnam aan te vragen. Dit type visum wordt al voor vertrek goedgekeurd. U hoeft dus na aankomst niet in de rij te gaan staan, zoals bijvoorbeeld het geval is bij het Visum on Arrival.

Het visum Vietnam is geldig voor 30 dagen, en kost € 54,95 per persoon. Aanvragen doet men door het online visumformulier in te vullen. Let op dat u niet het Visum on Arrival aanvraagt. Veel visumbureaus bieden het visum Vietnam aan, maar wat ze eigenlijk aanbieden is het oude Visum on Arrival. Hierbij moet men na aankomst in Vietnam nog een extra betaling doen, tot soms wel $50. De ambassade raadt het gebruik van dit visumtype dan ook sterk af.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Vietnam is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Vietnam.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Vietnam. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (640.352 VND per visum, via evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 640.352 VND aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,08 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Vietnam is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.