Nieuwsbericht | | 14-01-2022 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka kent veel toeristische attracties, maar voor velen is er één attractie die boven de rest uitsteekt: de treinroute tussen Kandy en Ella. Regel voor vertrek online uw visum en treintickets om deze wereldberoemde treinrit zelf te beleven.

Magische treinrit

Denderende watervallen, prachtige groene heuvels, uitgestrekte theeplantages. De urenlange treinrit van Kandy naar Ella (of van Ella naar Kandy) staat bekend als een van de mooiste treinroutes ter wereld. Tijdens de rit mogen inzittenden het hoofd zo ver uit het raam steken als ze willen, en waaghalzen kunnen zelfs uit de deur hangen. Er zijn vrijwel geen regels of toezichthouders, dus reizigers mogen in feite doen en laten wat ze willen. Naarmate de reis vordert klimt de trein hoger en hoger, en worden de uitzichten steeds spectaculairder.

De treinroute werd in het midden van de 19e eeuw in het leven geroepen, toen Sri Lanka nog een kolonie van Engeland was. De route werd voornamelijk gebruikt om thee te transporteren van de plantages naar Colombo, om dan international verscheept te worden. Tegenwoordig wordt de treinroute gebruikt door de lokale bevolking om van en naar werk te reizen, en is het een populaire toeristische attractie voor reizigers uit de hele wereld.

Voor vertrek: visum regelen

Nog voor er kan worden nagedacht over het kopen van een treinkaartje, moet men eerst het visum aanvragen om überhaupt naar Sri Lanka te mogen reizen. Zonder visum komt men het eiland namelijk niet op. Net als buurland India heeft ook Sri Lanka een digitaal visum dat geheel online aangevraagd kan worden. Het aanvragen van een visum kan in vijf minuten worden gedaan, waarna de aanvraag gemiddeld in 72 uur wordt verwerkt. In tegenstelling tot sommige andere visums, gaat de geldigheid van het visum Sri Lanka pas in als men daadwerkelijk in Sri Lanka aankomt. In het aanvraagformulier voor het visum wordt gevraagd om een verwachte aankomstdatum. De reiziger mag maximaal 90 eerder of 90 dagen later dan deze datum arriveren in Sri Lanka. Vanaf het moment van aankomst is het visum geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Treinkaartje kopen

Net als het visum voor Sri Lanka kunnen ook de treinkaartjes voor de Kandy-Ella route online worden besteld. Veel reizigers kiezen ervoor om dit via hun touroperator te doen. Het wordt sterk aanbevolen dit minimaal een maand van tevoren te doen. De treinrit tussen Kandy en Ella is een van de populairste toeristische attracties in Sri Lanka, en kaartjes zijn dan ook snel uitverkocht. Het is ook mogelijk om een kaartje te kopen op het treinstation in Kandy. Hierbij wordt aanbevolen minimaal een uur van tevoren aanwezig te zijn om wachtrijen te ontlopen. Een kaartje kost ongeveer $2,50 per persoon.

Er zijn 5 verschillende soorten cabines waaruit reizigers kunnen kiezen: de eerste klasse, de tweede klasse met reservering, de tweede klasse zonder reservering, de derde klasse met reservering, en de derde klasse zonder reservering. Als u niet vooraf reserveert, is de kans groot dat u moet staan. Toeristen met een groter budget denken misschien dat een eersteklas ticket de beste reiservaring geeft. Voor de treinrit tussen Kandy en Ella is dit echter niet het geval. De eersteklas cabines hebben namelijk airconditioning, waardoor de ramen en deuren dicht zijn. In de tweede- en derdeklas cabines kunnen de ramen en deuren gewoon open, waardoor reizigers hun hoofd uit de ramen kunnen steken of de voeten buiten de deur kunnen laten bungelen.

Tussenstops

De hele reis van Kandy naar Ella duurt ongeveer zes uur. De trein stopt onderweg op meerdere haltes, en reizigers kunnen uitstappen wanneer ze willen. Hoewel de treinrit zelf voor velen het hoogtepunt is, is er ook veel te doen in de tussenliggende dorpen en steden. Zo kan men de prachtige theeplantages in Nuwara Eliya bezoeken of de Leeuwenrots in Sigiriya van dichtbij zien. Een van de tussenstops is Hatton Railway Station, vanuit waar men de bus kan nemen naar Dalhousie. Vanuit Dalhousie kan men Adam’s Peak beklimmen, een van de heiligste bergen in Sri Lanka.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.