Het is weer mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. Wie volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeft niet in quarantaine. Lees op deze pagina alles over het aanvragen van uw visum en de resterende maatregelen tegen corona / Covid-19 in Sri Lanka. Dit artikel is bijgewerkt op 19-01-2022.

Corona / COVID-19 in Sri Lanka

Het aantal coronabesmettingen in Sri Lanka is sterk gedaald ten opzichte van een aantal maanden geleden. Ook de vaccinatiecampagne verloopt voorspoedig. De vaccinatiegraad is inmiddels ongeveer gelijk aan die van de meeste landen in West-Europa. De overheid van Sri Lanka heeft als gevolg daarvan besloten weer toeristenvisums uit te geven. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen daardoor zonder veel beperkingen op vakantie naar Sri Lanka.

Uiteraard gelden in Sri Lanka ook nog lokale coronamaatregelen. Zo zijn er de basisregels, die bestaan uit het bewaren van anderhalve meter afstand, regelmatig handen wassen, en het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Daarnaast zijn evenementen en andere bijeenkomsten verboden. De meeste toeristische bezienswaardigheden kunnen wel worden bezocht. Ook kunnen toeristen gebruikmaken van hotels en restaurants.

Uw vakantie naar Sri Lanka voorbereiden

Bent u volledig gevaccineerd tegen het coronavirus?

Als u minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus, dan kunt u met een toeristenvisum vrij door Sri Lanka reizen. Alle vaccins die in Europa worden gebruikt, worden ook erkend door de overheid van Sri Lanka. U hoeft na aankomst niet in quarantaine.

Ruim voor vertrek naar Sri Lanka
Voordat u op reis gaat naar Sri Lanka moet u allereerst een visum aanvragen. Dat kan eenvoudig online met het Nederlandstalige aanvraagformulier op deze website. Het visum kost €44,95 per persoon. Ook kinderen hebben een eigen visum nodig. Het visum kan na toekenning eenvoudig worden gedownload en uitgeprint. Het is niet nodig om al een exacte vertrekdatum te weten. Bij het invullen van het aanvraagformulier voor het visum Sri Lanka moet u een verwachte aankomstdatum invullen. De daadwerkelijke aankomstdatum mag tot 3 maanden eerder of later uitvallen.
Nu het visum Sri Lanka aanvragen

Enkele dagen voor vertrek naar Sri Lanka
Net voordat u op reis gaat naar Sri Lanka moet u nog enkele andere zaken regelen. Maximaal 72 uur voordat u aan boord gaat van het vliegtuig moet u een PCR-test doen. Nadat u het testresultaat heeft ontvangen moet u een gezondheidsverklaring invullen op de website van het internationale vliegveld van Sri Lanka. Via diezelfde website moet u ook het negatieve testresultaat aanleveren, en ook uw vaccinatiebewijs. Zodra dat is gedaan ontvangt u een QR-code. Ten slotte moet u een speciale coronaverzekering afsluiten via deze website. Die verzekering kost 12 USD en dekt alle schade als gevolg van corona, voor een verblijf van maximaal 30 dagen.

Bij aankomst in Sri Lanka
Bij aankomst in Sri Lanka moet u de QR-code laten zien die u ontving na het invullen van de gezondheidsverklaring. Ook moet u bij aankomst een Engelstalige print van uw vaccinatiebewijs en negatieve testuitslag laten zien. Uw visum hoeft u meestal niet te laten zien, de immigratiedienst controleert aan de hand van uw paspoortnummer of u een geldig visum bezit. Voor de zekerheid is het echter verstandig een print van het visum mee op reis te nemen.

Reist u met kinderen jonger dan 12 jaar?

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder beperkingen meereizen met hun ouders. Ze hoeven niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Ook hoeven ze geen PCR-test te doen voor vertrek, en ook niet bij aankomst in Sri Lanka.

Reist u met kinderen tussen 12 en 18 jaar?

Kinderen tussen 12 en 18 jaar die één prik van het Pfizervaccin hebben gekregen, worden in Sri Lanka beschouwd als volledig gevaccineerd. Voor kinderen die volledig gevaccineerd zijn, gelden dezelfde regels als voor volledig gevaccineerde volwassenen.

Kinderen tussen 12 en 18 die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten zich ook houden aan alle regels die gelden voor volledig gevaccineerde volwassenen. Aanvullend moeten ze bij aankomst op de internationale luchthaven in Sri Lanka nogmaals een PCR-test doen. Die test kost 40 USD en kan daar worden betaald. Als de testuitslag negatief is, hoeven ze niet in quarantaine en kunnen ze met hun ouders vrij door Sri Lanka reizen, als die dat ook mogen.

Corona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleidSri Lanka kent weer toeristische visums toe, na een lange grenssluiting als gevolg van Covid-19

Bent u niet (volledig) gevaccineerd tegen het coronavirus?

Als u niet (volledig) bent gevaccineerd tegen Covid-19, kunt u alsnog op vakantie naar Sri Lanka. U moet zich dan houden aan alle regels die gelden voor volledig gevaccineerde reizigers. Daarnaast moet u zich houden aan de volgende aanvullende regels.

Direct na aankomst in Sri Lanka moet u zich nogmaals laten testen op het coronavirus. Vervolgens moet u acht dagen in een zogenaamde bio-bubble verblijven. Veel hotels en toeristische attracties maken deel uit van deze bio-bubble en kunnen dus zonder beperkingen bezocht worden. Op de zevende dag na aankomst in Sri Lanka moet u zich nogmaals laten testen op het coronavirus. Zijn alle testuitslagen negatief? Dan mag u de bio-bubble op de achtste dag na aankomst verlaten en vrij door Sri Lanka reizen.

Welke regels gelden voor de terugreis?

De Nederlandse overheid vindt Sri Lanka een ʼhoogrisico gebiedʼ en hanteert daarom een oranje reisadvies. Dit wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden, maar niet verboden zijn. Reizigers die vanuit Sri Lanka terugreizen naar Nederland moeten een gezondheidsverklaring invullen en meenemen. Deze wordt meestal verstrekt door de luchtvaartmaatschappij, maar is ook te vinden op de website van de Rijksoverheid. Reizigers ouder dan 12 jaar moeten bij aankomst in Nederland een negatieve uitslag laten zien van een coronatest. Dit mag een NAAT- of PCR-test zijn die minder dan 48 uur voor vertrek is uitgevoerd, of een antigeentest die minder dan 24 uur voor vertrek is uitgevoerd. Ook na aankomst in Nederland is geen quarantaine nodig. Voor reizigers met een vaccinatie- of herstelbewijs geldt het advies om een zelftest te doen voordat ze anderen gaan ontmoeten. Reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs wordt geadviseerd om een coronatest te doen op dag 2 en dag 5 na aankomst in Nederland.

Reist u naar België? Dan moet u minimaal zes uur voor uw terugreis een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Dit formulier moet worden getoond bij aankomst in België. Een quarantaine of coronatest is niet nodig na terugkomst.

Disclaimer: Ondanks dat Sri Lanka het coronavirus steeds beter onder controle krijgt, kunnen regels alsnog snel veranderen. Hoewel deze pagina over corona en het visum voor Sri Lanka met zorg is samengesteld, kan niet worden gegarandeerd dat alle informatie te allen tijde volledig en up-to-date is. Voordat u reisplannen maakt, wordt u dringend verzocht om te informeren bij uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau of touroperator met welke regels en maatregelen u rekening moet houden.