Om de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in te dammen heeft de overheid van Sri Lanka verregaande maatregelen getroffen. Deze hebben grote gevolgen voor toeristen en zakenreizigers die Sri Lanka willen bezoeken. In dit artikel (geactualiseerd op 02-06-2020) leest u de huidige stand van zaken en het advies omtrent uw reisplannen.

Hoe groot is het corona-probleem in Sri Lanka?

Vooralsnog zijn er relatief weinig gevallen van corona in Sri Lanka geconstateerd. Op 1 juni waren er 1.643 besmettingen gemeld en 11 doden te betreuren. Omdat niet iedereen op besmetting van het coronavirus getest kan worden is het niet met zekerheid te zeggen of deze cijfers een goed beeld schetsen van de werkelijkheid. Ondanks deze relatief lage aantallen, heeft de overheid van Sri Lanka buitengewoon strenge maatregelen getroffen. Er geldt een inreisverbod voor alle toeristen en zakenreizigers, ook indien zij beschikken over een geldig visum.

Sri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van coronaSri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van corona

Kan ik momenteel een visum voor Sri Lanka aanvragen?

Momenteel is het wel mogelijk om een visumaanvraag voor Sri Lanka in te dienen. Nieuwe aanvragen worden echter nog niet direct verwerkt door de immigratiedienst. De visumaanvragen blijven in de wacht staan, totdat het inreisverbod van Sri Lanka is opgeheven. Zodra dat gebeurt, worden alle aanvragen direct in gang gezet en worden de visums naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen toegekend.

Een visum voor Sri Lanka aanvragen

Ik heb al een ETA of visum Sri Lanka, kan ik die nog gebruiken?

Wanneer een visumaanvraag voor Sri Lanka is goedgekeurd, wordt een ETA / visum afgegeven met een geldigheidstermijn van een half jaar. Binnen dat half jaar mag u tweemaal in het land arriveren op basis van hetzelfde visum. Wel moet zowel het eerste als het tweede verblijf geheel liggen binnen 30 dagen na de eerste aankomst in Sri Lanka. Als een visum eenmaal is toegekend, maakt het dus niet meer uit welke verwachte aankomstdatum in het aanvraagformulier was ingevuld.

Momenteel is het vanwege het coronavirus niet mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. Maar als de geldigheidstermijn van het visum nog niet is verlopen nadat het inreisverbod is opgeschort, dan kan het visum naar verwachting alsnog gebruikt worden. Let op: de overheid van Sri Lanka heeft dit nog niet officieel bevestigd. Voor de zekerheid is het aan te raden om deze pagina, die regelmatig geactualiseerd wordt, opnieuw te raadplegen nadat het inreisverbod is opgeheven en voordat u naar Sri Lanka reist.

Ik ben nog in Sri Lanka, wat moet ik doen?

Momenteel wordt aangeraden Sri Lanka zo snel mogelijk te verlaten, als dit nog mogelijk is. Er geldt een avondklok van 20:00 - 5:00 uur en er zijn spertijden ingesteld (verschillend per regio), waardoor het slechts beperkt mogelijk is zich te verplaatsen. Ook zijn bijna alle vluchten van en naar het eiland geannuleerd. Op dit moment vliegt Quatar Airways 3 keer per week naar Europa en heeft Sri Lankan Airlines zijn vluchten naar een drietal bestemmingen, waaronder Londen, hervat. De vlucht is voor toeristen en zakenreizigers voorlopig echter alleen mogelijk van Sri Lanka naar het buitenland, niet vanuit het buitenland naar Sri Lanka. Het kan dus nog steeds moeilijk zijn om Sri Lanka te verlaten, als dat nu nog niet gelukt is. Omdat dit voor veel reizigers geldt, heeft de overheid van Sri Lanka aangekondigd alle visums van personen die zich nu in het land bevinden te verlengen tot en met 11 juni. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden via de website van de immigratiedienst van Sri Lanka. De Nederlandse ambassade in Sri Lanka helpt Nederlanders om terug te keren en is bereikbaar tijdens kantooruren (Sri Lankaanse tijd) op tel: +94 11 2510200.

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Sri Lanka te reizen?

Sri Lanka inreizen is momenteel vrijwel onmogelijk, omdat nagenoeg alle vluchten van en naar het eiland geannuleerd zijn. Hoe lang het inreisverbod van de Sri Lankaanse overheid nog duurt is niet bekend. Tot nu toe werd dit telkens met één week verlengd. De verwachting is dat de maatregelen nog minimaal enkele keren vaker met een week worden verlengd. Behalve het inreisverbod van overheidswege, zijn er ook luchtvaartmaatschappijen die al hebben aangekondigd voor een langere termijn niet van en naar Sri Lanka te vliegen. SriLankan Airlines bijvoorbeeld, heeft alle vluchten tot en met 15 mei geschrapt. Raadpleeg deze pagina over Corona in Sri Lanka regelmatig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld en wordt regelmatig voorzien van een update. Desondanks kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. De situatie omtrent corona verandert snel en informatie vanuit verschillende overheden is niet altijd eenduidig. Informeer voordat u op reis gaat ook bij uw reisorganisatie naar de laatste stand van zaken omtrent reizen naar Sri Lanka op basis van een ETA of ander visumtype.