Om de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) in te dammen heeft de overheid van Sri Lanka verregaande maatregelen getroffen. Deze hebben grote gevolgen voor toeristen en zakenreizigers die Sri Lanka willen bezoeken. In dit artikel (geactualiseerd op 29-04-2021) leest u de huidige stand van zaken en het advies omtrent uw reisplannen.

Hoe groot is het corona-probleem in Sri Lanka?

Vooralsnog zijn er relatief weinig gevallen van corona in Sri Lanka geconstateerd. Sinds april 2021 loopt het aantal besmettingen in het land echter snel op. Op 29 april waren er 104.953 besmettingen gemeld en 661 doden te betreuren. Omdat niet iedereen op besmetting met het coronavirus getest kan worden is niet met zekerheid te zeggen of deze cijfers een goed beeld schetsen van de werkelijkheid.

Sinds 21 januari 2021 worden onder strenge voorwaarden weer toeristen in Sri Lanka toegelaten. Deze toeristen mogen alleen in hotels verblijven, die van de overheid van Sri Lanka het certificaat Safe and Secure level 1 ontvangen hebben. Sinds 18 maart mogen toeristen, die volledig gevaccineerd zijn ook weer het land binnenkomen, zonder (eerst) in Safe and Secure level 1 gecertificeerde hotels te verblijven.

Sri Lanka heeft daadkrachtige maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van coronaSri Lanka neemt maatregelen tegen de verdere verspreiding van corona

Kan ik momenteel een visum voor Sri Lanka aanvragen?

Sinds 21 januari 2021 worden er weer aanvragen voor het toeristenvisum voor Sri Lanka goedgekeurd. Het visum moet voor vertrek aangevraagd worden; het is niet mogelijk om bij aankomst in Sri Lanka een visum on arrival aan te vragen. Op dit moment is het vanwege een technisch probleem, waar wij aan werken, niet mogelijk, het visum aan te vragen via VisumBuitenland.be. Wel kunt u het visum al aanvragen via de Engelstalige website van de immigratiedienst van Sri Lanka.

Voor het aanvragen van een visum gelden wel strenge regels. Reizigers moeten al een hotel geboekt hebben dat door de Sri Lankaanse autoriteiten als Safe and Secure hotel level 1 gecertificeerd is. Ook moet voor elke maand dat men in Sri Lanka verblijft een bedrag van 12 Amerikaanse dollar betaald worden voor een Covid-19-verzekering, die een bedrag van tenminste 50.000 Amerikaanse dollar vergoedt. Reizigers moeten voor vertrek online of bij aankomst op de luchthaven een gezondheidsverklaring (Health Declaration Form) invullen. Daarnaast moet men een negatief testresultaat (Engelstalig) bij zich hebben van een PCR-test die maximaal 96 uur voor vertrek is doorgevoerd. Bovendien moet men al voor vertrek voor de PCR-tests betalen, die in Sri Lanka afgenomen zullen worden. De kosten per test bedragen 40 Amerikaanse dollar.

Welke regels gelden tijdens het verblijf in Sri Lanka?

Reizigers die minstens 2 weken voor aankomst in Sri Lanka volledig gevaccineerd zijn moeten bij aankomst het vaccinatiebewijs samen met een gewaarmerkte Engelse vertaling ervan overleggen. Vervolgens worden zij naar een Safe and Secure level 1 hotel vervoerd, waar een PCR-test afgenomen wordt en waar de reiziger tot aan de uitslag (24 tot 48 uur) moet blijven. Als de uitslag negatief is, krijgt men deze op papier mee en mag men het hotel verlaten. Kinderen jonger dan 12 mogen met hun ouders meereizen als die volledig gevaccineerd zijn.

Reizigers die niet gevaccineerd zijn (of korter dan 2 weken voor aankomst in Sri Lanka hun vaccin ontvangen hebben) worden bij aankomst in het hotel op corona getest. Kinderen jonger dan 2 jaar worden niet getest, kinderen jonger dan 12 worden alleen aan het eind van het verblijf getest. Reizigers die 5 tot 14 dagen in Sri Lanka blijven moeten zich op de dag van vertrek (of maximaal 48 uur voor vertrek) nogmaals laten testen. Reizigers die langer dan 14 dagen blijven moeten een tweede test laten afnemen tussen dag 11 en 14. Bij een positief testresultaat gaat men in isolatie in het hotel en wordt men indien nodig naar het ziekenhuis vervoerd. Bij een negatieve testuitslag hoeft men niet in quarantaine en mag men gewoon gebruikmaken van alle faciliteiten van het hotel.

Tijdens de eerste 14 dagen van uw verblijf blijft u in een bubbel van personen, waarmee u verschillende locaties in Sri Lanka kunt bezoeken. Gedurende deze twee weken mag u niet buiten deze bubbel in contact met de lokale bevolking treden. Op openbare locaties is het verplicht een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden. U mag binnen deze 14 dagen van hotel wisselen, maar alleen als het andere hotel ook als Safe and Secure gecertificeerd is. Na 14 dagen mag u in contact komen met de lokale gemeenschap, maar ook dan wordt aangeraden geen handen te schudden, anderen niet te omhelzen, zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, zo veel mogelijk contactloos te betalen en regelmatig uw handen te wassen.

Welke regels gelden voor de terugreis naar Nederland?

Reizigers die vanuit Sri Lanka naar Nederland terugkeren hebben een negatieve uitslag van een NAAT-test (PCR-, RT PCR-, LAMP-, TMA- of mPOCT) nodig. Deze test moet maximaal 24 uur voor het boarden voor uw vlucht in Sri Lanka zijn afgenomen. Lukt het niet om maximaal 24 uur voor het boarden een NAAT-test te laten afnemen? U kunt de NAAT-test ook maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland laten afnemen, als u ook een sneltest bij zich heeft die maximaal 24 uur voor het boarden is uitgevoerd.

Als u met corona besmet bent geweest en positief blijft testen, moet u een artsenverklaring voorleggen waaruit blijkt dat u niet meer besmettelijk bent, samen met de positieve testuitslag van 2 tot 8 weken oud. Reizigers die van Sri Lanka naar Nederland terugreizen gaan 10 dagen in quarantaine. Eventueel kan men zich vanaf de vijfde dag laten testen om de quarantainetijd te verkorten.

Vanaf wanneer is het weer veilig om naar Sri Lanka te reizen?

Sinds 21 januari 2021 worden toeristen onder strenge voorwaarden weer in Sri Lanka toegelaten. Voor zakenreizigers geldt nog steeds een inreisverbod. Hoewel de overheid van Sri Lanka weer buitenlandse toeristen toelaat, is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorlopig nog oranje, wat betekent dat afgeraden wordt naar het land te reizen, als dit niet noodzakelijk is.

Raadpleeg deze pagina over corona in Sri Lanka regelmatig om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Wilt u direct op de hoogte gebracht worden zodra u weer normaal naar Sri Lanka kunt reizen?
Vul uw e-mailadres in en ontvang een update per e-mail

Disclaimer: dit artikel is met grote zorg samengesteld en wordt regelmatig voorzien van een update. Desondanks kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina. De situatie omtrent corona verandert snel en informatie vanuit verschillende overheden is niet altijd eenduidig. Informeer voordat u op reis gaat ook bij uw reisorganisatie naar de laatste stand van zaken omtrent reizen naar Sri Lanka op basis van een ETA of ander visumtype.