Vul hieronder een trefwoord in om snel het antwoord te vinden op uw vraag over het visum Sri Lanka

Informatie over het visum Sri Lanka

 • Heb ik een visum of ETA Sri Lanka nodig?

  Als u naar Sri Lanka gaat voor een vakantie, moet u voor vertrek een visum of ETA aanvragen. Dat geldt ook voor kinderen. Ook als u tijdens een cruise kort aanmeert, is een visum verplicht. Alleen wie een paspoort heeft dat is uitgegeven door Sri Lanka, Tsjechië, de Malediven, Singapore of de Seychellen, mag zonder visum of ETA naar Sri Lanka reizen. Voor een overstap in Sri Lanka, waarbij u maximaal 48 uur in het land blijft, heeft u geen visum nodig.

  Heeft u de nationaliteit van Nederland, België of een ander land in Europa? Dan kunt u een fysiek visum voor Sri Lanka aanvragen bij een ambassade of consulaat. U kunt echter ook eenvoudig online een e-visum (eerder ETA genoemd) aanvragen. Een e-visum voor Sri Lanka wordt sneller toegekend en is goedkoper dan een fysiek visum. Het e-visum is geschikt voor een toeristisch verblijf in Sri Lanka van maximaal 30 dagen.

  Vraag uw e-visum eenvoudig online aan

  Tot april 2024 werd het e-visum voor Sri Lanka nog ETA genoemd. De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Strikt genomen was het ETA geen visum, maar een elektronische reisvergunning voor Sri Lanka.

  Via deze website kan alleen het e-visum worden aangevraagd. Waar op deze website over het visum wordt gesproken, wordt dan ook telkens het e-visum bedoeld, tenzij anders vermeld.

  Is uw reisdoel niet toeristisch? Dan moet u een ander visumtype voor Sri Lanka aanvragen. Ook journalisten komen niet in aanmerking voor een e-visum, ongeacht of ze in Sri Lanka journalistieke werkzaamheden verrichten.

  Wilt u langer dan 30 dagen in Sri Lanka blijven? Dan moet u een visum met een langere geldigheidstermijn dan 30 dagen aanvragen. Het is namelijk niet meer mogelijk de toegestane verblijfsduur na aankomst in Sri Lanka nog te verlengen.

 • Wat zijn de visumregels voor een cruise naar Sri Lanka?

  Ook als u per (cruise)schip in Sri Lanka arriveert, moet u over een geldig visum beschikken. Dit geldt ook als u maar heel kort van boord gaat en ook als alle overnachtingen plaatsvinden op het cruiseschip. Wie per cruiseschip naar Sri Lanka reist, kan het benodigde visum online aanvragen.

  Meert uw cruiseschip op meerdere havens in Sri Lanka aan? Met het e-visum dat u op deze website kunt aanvragen mag u maar één keer in Sri Lanka arriveren. Wilt u vaker van boord? Neem dan vooraf contact op met een ambassade of consulaat.

  Vraag het visum voor uw cruise hier aan

 • Wat zijn de regels voor een overstap in Sri Lanka?

  Voor een overstap in Sri Lanka is een visum vaak niet verplicht. Bent u van plan om minder dan 48 uur in Sri Lanka door te brengen? Dan hoeft u geen visum aan te vragen.

  Wilt u langer dan twee dagen in Sri Lanka blijven? Selecteer dan in het online aanvraagformulier een toeristisch reisdoel, zodat u tot 30 dagen in Sri Lanka mag verblijven.

  Start met uw visumaanvraag voor Sri Lanka

 • Hoe lang is het visum geldig?

  U mag met uw visum naar Sri Lanka reizen binnen 6 maanden nadat uw aanvraag is goedgekeurd. U kunt uw visum ook al aanvragen als u pas over meer dan 6 maanden op reis gaat. In dat geval wordt uw aanvraag namelijk automatisch in de wacht gezet en 90 dagen voor de door u ingevulde verwachte aankomstdatum automatisch in behandeling genomen. U hoeft dan zelf niets meer te doen en ontvangt uw visum alsnog ruim voor vertrek.

  Vanaf het moment dat u in Sri Lanka arriveert, gaat een maximale verblijfsperiode van 30 dagen in. U mag met het e-visum een keer in Sri Lanka arriveren.

  Start met uw aanvraag voor een visum Sri Lanka

  Wilt u langer dan 30 dagen in Sri Lanka blijven? Dan kunt u voor vertrek een visum met een langere toegestane verblijfsduur aanvragen bij een ambassade of consulaat. Lees daarover meer op de pagina over de geldigheid van het visum Sri Lanka.

  Houd er rekening mee dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Sri Lanka. Uw visum is alleen geldig als u reist met het paspoort dat u heeft gebruikt bij uw visumaanvraag. Is uw paspoort niet lang genoeg meer geldig? Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan. Vraag pas daarna uw visum aan en gebruik daarbij uw nieuwe paspoort.

 • Met welke visumvoorwaarden moet ik rekening houden?

  Als u naar Sri Lanka wilt reizen met het visum dat u online via deze website kunt aanvragen moet u aan alle onderstaande voorwaarden voldoen.

  Voldoet u aan de voorwaarden? Vraag hier uw visum aan

  1. Nationaliteit
  Om het visum Sri Lanka online aan te kunnen vragen, moet u de nationaliteit hebben van Nederland, België of een ander land in Europa. Ook reizigers in het bezit van een paspoort dat is uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, of een land in Noord- of Zuid-Amerika kunnen gebruikmaken van de online aanvraagprocedure van het visum Sri Lanka. Heeft u een andere nationaliteit? Controleer dan op deze pagina of u uw visum online kunt aanvragen.

  2. Paspoort
  U moet over een paspoort beschikken dat op de dag van aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is. Dat geldt ook voor meereizende kinderen. U kunt het visum aanvragen met een normaal paspoort, een noodpaspoort of Duits kinderpaspoort. Met andere paspoorten kunt u online geen visum aanvragen.

  Verloopt uw paspoort bijna? Dan moet u eerst een nieuw paspoort aanvragen. Vraag het visum voor Sri Lanka pas aan wanneer u het nieuwe paspoort heeft ontvangen. Een visum dat is aangevraagd met een oud paspoort verliest direct zijn geldigheid wanneer een nieuw paspoort in gebruik wordt genomen.

  3. Reisdoel
  U kunt uw visum alleen online aanvragen als u een toeristisch reisdoel heeft.

  Onder toeristische reisdoelen vallen activiteiten zoals sightseeing, het maken van excursies, het beoefenen van yoga of het bezoeken van familie en vrienden. Let op: Het bijwonen van bijeenkomsten, conferenties en lezingen van politieke of journalistieke aard is niet toegestaan met een visum dat online wordt aangevraagd. Ook het aangaan van een dienstbetrekking in Sri Lanka of het doen van vrijwilligerswerk is niet toegestaan met dit type visum.

  4. Beroep
  Diplomaten, journalisten, fotografen en mediaproducenten mogen geen gebruikmaken van het online te verkrijgen visum. Het maakt hierbij niet uit welke activiteiten in Sri Lanka worden verricht. Bent u journalist, diplomaat of mediaproducent en gaat u alleen voor een vakantie naar Sri Lanka? Dan moet u alsnog een speciaal visumtype aanvragen via een consulaat of ambassade.

  5. Financiële situatie
  Bij aankomst in Sri Lanka moet u kunnen laten zien dat u voldoende geld heeft om uw reis te bekostigen. Hier wordt alleen steekproefsgewijs naar gevraagd. Als er naar gevraagd wordt, moet u echter wel in staat zijn om een (digitaal) bewijs te laten zien.

  6. Terug- of doorreisticket
  Al voordat u naar Sri Lanka reist moet u een ticket hebben geboekt voor de terugreis of voor een doorreis naar een ander land. U hoeft het ticket dus nog niet geboekt te hebben op het moment dat u een visum aanvraagt, maar wel voordat u op reis gaat. Bij aankomst kan u namelijk worden gevraagd een ticket te laten zien van de terug- of doorreis.

  Meer uitleg over bovenstaande zaken leest u op de pagina over de voorwaarden van het visum Sri Lanka. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Maak dan een afspraak bij een ambassade of consulaat van Sri Lanka, zodat u daar een ander visumtype kunt aanvragen.

 • Kan ik naar Sri Lanka reizen als ik een strafblad heb?

  U hoeft in het aanvraagformulier voor het visum Sri Lanka niet aan te geven of u in het verleden criminele feiten heeft gepleegd of een strafblad heeft. Over het algemeen kunnen dus ook personen met een strafblad probleemloos naar Sri Lanka reizen. In uitzonderlijke gevallen kunnen overtredingen en misdrijven uit het verleden er echter wel toe leiden dat een visumaanvraag wordt afgekeurd. Dit gebeurt vooral als de immigratiedienst van Sri Lanka van deze strafbare feiten op de hoogte is en inschat dat u een mogelijk risico vormt voor de openbare orde.

  Vraag nu uw visum Sri Lanka aan

 • Moet ik ergens langskomen voor mijn visumaanvraag?

  Het visum Sri Lanka kan volledig online worden aangevraagd. De variant van het visum die online kan worden aangevraagd wordt ook wel het e-visum of het ETA Sri Lanka genoemd. Om een e-visum aan te vragen hoeft u enkel een digitaal formulier in te vullen en enkele documenten digitaal aan te leveren. Dat kan met uw smartphone, tablet of computer. U hoeft dus geen afspraak te maken bij de ambassade of het consulaat.

  Open nu het aanvraagformulier voor het e-visum Sri Lanka

 • Heeft het coronavirus nog invloed op mijn reis?

  De maatregelen rondom het coronavirus / covid-19 veranderen voortdurend. Op de pagina over corona in Sri Lanka vindt u de actuele informatie over de nog geldende coronamaatregelen voor uw reis.

  Lees hier over de actuele coronamaatregelen in Sri Lanka

De online aanvraagprocedure

 • Hoe vraag ik een visum of ETA Sri Lanka aan?

  U kunt uw visum voor Sri Lanka op verschillende manieren aanvragen. De snelste en goedkoopste manier om aan de visumplicht van Sri Lanka te voldoen is door is door online een e-visum aan te vragen. Dit kan met een digitaal aanvraagformulier. Dit e-visum werd tot voor kort nog ETA (Electronic Travel Authorization) genoemd. U mag met een e-visum tot 30 dagen in het land verblijven voor een vakantie of bezoek aan vrienden en/of familie.

  U kunt uw aanvraag indienen door op uw computer, tablet of smartphone het digitale aanvraagformulier in te vullen. Dat duurt meestal niet langer dan een kwartier.

  Open het aanvraagformulier van het visum Sri Lanka

 • Hoe lang voor vertrek moet ik mijn aanvraag indienen?

  Het is verstandig om uw visum Sri Lanka zo lang mogelijk voor vertrek aan te vragen. Zo weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan.

  Vertrekt u pas over meer dan drie maanden? Ook dan kunt u uw aanvraag al indienen. Uw aanvraag wordt in dit geval in de wacht gezet en precies 90 dagen voor vertrek automatisch in behandeling genomen. Vanaf het moment dat uw aanvraag is goedgekeurd, kunt u binnen een periode van 6 maanden naar Sri Lanka reizen.

  Weet u nog niet wanneer u op reis gaat? Dat is geen probleem. U hoeft ook nog geen vliegtickets geboekt te hebben voordat u uw visum aanvraagt. In het aanvraagformulier vult u een schatting in van uw aankomstdatum in Sri Lanka. Nadat uw visum is toegekend, kunt u nog besluiten om maximaal 90 dagen eerder of later op reis te gaan. De termijn waarbinnen het visum geldig is, staat ook op het visum zelf.

  Vertrekt u al op zeer korte termijn? Vraag uw visum dan zo snel mogelijk aan. Veel luchtvaartmaatschappijen controleren al voor vertrek naar Sri Lanka of alle passagiers een geldig visum hebben. U kunt er in het aanvraagformulier voor kiezen om uw aanvraag met spoed te laten behandelen. Gemiddeld worden spoedaanvragen na 30 minuten goedgekeurd. In het geval van een steekproefcontrole of storing kan ook een spoedlevering echter (veel) langer op zich laten wachten. Levertijden kunnen dan ook nooit worden gegarandeerd. Ook niet als u voor een spoedlevering kiest.

  Direct een visum aanvragen

 • Moet ik eerst mijn visum aanvragen of eerst mijn reis boeken?

  Dat maakt niets uit. U kunt uw visum al aanvragen voordat u een vliegticket of overnachting heeft geregeld. U kunt na het aanvragen van uw visum de reisdatums nog aanpassen. U mag namelijk al 90 dagen eerder in Sri Lanka arriveren dan u in het aanvraagformulier van het visum had ingevuld. Het is ook mogelijk uw reis nog maximaal 90 dagen uit te stellen als dat beter uitkomt.

  Houd er wel rekening mee dat u op het moment van aankomst in Sri Lanka wel een boekingsbevestiging of ticket moet kunnen laten zien van de terugreis of doorreis naar een ander land.

 • Wat heb ik nodig om mijn aanvraag in te dienen?

  Allereerst heeft u een smartphone, tablet, laptop of computer nodig. Daarmee kunt u het online aanvraagformulier van het visum Sri Lanka invullen. Daarnaast heeft u enkele documenten nodig, die geüpload moeten worden.

  Nu het aanvraagformulier openen

  Bij uw visumaanvraag heeft u de volgende gegevens uit uw paspoort nodig:
  • uw volledige voor- en achternaam
  • uw geslacht volgens uw paspoort
  • uw geboortedatum
  • uw nationaliteit
  • uw paspoortnummer
  • de afgifte- en verloopdatum van uw paspoort

  Om het formulier in te kunnen vullen heeft u daarnaast deze gegevens nodig:
  • een schatting van uw aankomstdatum (mag uiteindelijk 90 dagen eerder of later zijn)
  • de adres- en contactgegevens van één reiziger uit het reisgezelschap
  • uw beroep (u mag ook “Student” of “Unemployed” invullen)
  • uw vaccinatiestatus (met betrekking tot het coronavirus)
  • uw visumstatus, ofwel: heeft u al een (ander) visumtype voor Sri Lanka?

  Let buitengewoon goed op bij het invullen van de paspoortgegevens in het formulier. Een kleine fout kan al leiden tot een ongeldig visum.

  Heeft u het formulier ingevuld? Dan kunt u de betaling uitvoeren. U kunt gebruikmaken van iDeal, Bancontact, PayPal, creditcard of Trustly.

  Na het invullen van het formulier en het voldoen van de betaling moet u voor iedere reiziger de volgende documenten aanleveren:
  • Een digitale pasfoto;
  • Een foto of een scan van het paspoort.

  Na toekenning ontvangt u het visum per e-mail. U kunt het printen en meenemen op reis, maar dit is niet verplicht. De immigratiedienst van Sri Lanka kan ook op basis van uw paspoortnummer controleren of u een geldig visum heeft.

 • Staat er een 0 of een O in mijn paspoortnummer?

  In een Nederlands paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Soms is niet goed te zien of er een cijfer 0 of een letter O in het paspoortnummer staat. De letter O komt in het Nederlandse paspoortnummer nooit voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0. Het paspoortnummer is niet hoofdlettergevoelig, het maakt dus niet uit of u kleine letters of hoofdletters invult.

  Belgische paspoortnummers bestaan altijd uit twee letters, gevolgd door zes of zeven cijfers.

  Dient u uw visumaanvraag voor Sri Lanka in via VisumBuitenland.be? Dan wordt altijd gecontroleerd of u geen letter O en cijfer 0 heeft omgewisseld. Als deze fout wordt opgemerkt, zal die altijd meteen voor u worden gecorrigeerd. Zo kunt u alsnog probleemloos op reis.

  Heeft u een visum aangevraagd via een andere website? Dan wordt deze fout in de meeste gevallen niet gecorrigeerd en kan het zijn dat uw visum ongeldig is.

 • Hoeveel kost een visum voor Sri Lanka?

  De totale kosten voor de visumaanvraag voor Sri Lanka bedragen € 79,95. Deze kosten zijn inclusief de consulaire kosten die in rekening worden gebracht door de immigratiedienst van Sri Lanka, de servicekosten van VisumBuitenland.be en belastingen. Zie voor meer informatie ook de pagina met uitgebreide specificatie van de kosten.

  Wilt u uw aanvraag met spoed laten behandelen? In het aanvraagformulier kunt u de optie “Spoedlevering” aanvinken. Hiervoor wordt een toeslag van € 17,50 in rekening gebracht. VisumBuitenland.be neemt uw aanvraag dan direct in behandeling, waardoor uw visum gemiddeld al na 30 minuten wordt toegekend. Let op: VisumBuitenland.be kan op geen enkele manier invloed uitoefenen op de snelheid waarmee de immigratiedienst van Sri Lanka visumaanvragen verwerkt. De genoemde levertijd van 30 minuten is dan ook een gemiddelde en geen maximum.

  Wilt u uw reis laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Sri Lanka? Dat kunt u aangeven net voordat u de betaling van uw visum voldoet. De precieze kosten hiervoor staan duidelijk aangegeven in het aanvraagformulier.

  Wilt u de CO₂-uitstoot van uw vlucht naar Sri Lanka compenseren? Ook dit kunt u aangeven net voordat u de betaling voldoet. De kosten hiervan zijn onder andere afhankelijk van het land vanuit waar u reist. De exacte hoogte van de toeslag wordt weergegeven in het aanvraagformulier op het moment dat u deze optie kunt aanvinken.

  Alle kosten kunnen worden voldaan via iDeal, Bancontact, PayPal, creditcard of Trustly. Deze betaalmethodes zijn allemaal veilig en eenvoudig te gebruiken. Er worden geen transactiekosten in rekening gebracht.

 • Kan ik ook een aanvraag voor een andere persoon indienen?

  U kunt voor maximaal 10 reizigers tegelijk een visum aanvragen. U voegt reizigers aan uw aanvraag toe door onderaan in het formulier te drukken op de blauwe knop “Voeg een reiziger toe” te klikken. Voor iedere reiziger moeten de paspoortgegevens en beroepsinformatie worden ingevuld. Daarnaast heeft u van iedere reiziger een paspoortscan en een digitale pasfoto nodig. Verzamel de benodigde gegevens voordat u het aanvraagformulier invult.

  Om een aanvraag in te dienen voor een andere persoon moet u mondelinge of schriftelijke toestemming hebben van deze persoon. Zodra u het aanvraagformulier heeft ingevuld moet u de ingevulde gegevens aan de betreffende reiziger voorlezen. Deze reiziger moet vervolgens bevestigen dat alle vragen volledig en juist zijn beantwoord. Dient u een aanvraag in voor een minderjarig kind? Dan moet een ouder of voogd van deze minderjarige bevestigen dat alle gegevens juist en volledig zijn ingevuld.

Na het indienen van de aanvraag

 • Hoe ontvang ik het visum en moet ik het uitprinten?

  Als u het visum via VisumBuitenland.be heeft aangevraagd, ontvangt u een e-mail en een SMS zodra uw aanvraag is goedgekeurd. In de e-mail staat hoe u het visum vanuit de beveiligde digitale omgeving kunt downloaden en printen.

  Het advies is om het visum twee keer uit te printen, ook al is het printen officieel niet verplicht. Uw paspoort is namelijk digitaal aan het visum gekoppeld, waardoor de immigratiedienst in Sri Lanka aan de hand van uw paspoortgegevens kan zien of u over een geldig visum beschikt. Het is echter altijd aan te raden om twee kopieën van uw visum mee te nemen op reis. Deze kunnen namelijk van pas komen als u bij aankomst door de immigratiedienst wordt geselecteerd voor een willekeurige steekproefcontrole of ondervraging.

 • Wanneer ontvang ik mijn visum Sri Lanka?

  U ontvangt uw visum nooit meer dan 90 dagen voor de verwachte aankomstdatum die u in het aanvraagformulier heeft ingevuld. Elke aanvraag die meer dan 90 dagen voor de ingevulde aankomstdatum wordt ingediend, wordt namelijk tot 90 dagen voor deze datum in de wacht gezet. Dit zorgt ervoor dat de geldigheidstermijn van het visum nog niet verlopen is wanneer u op reis gaat.

  Reist u al binnen 90 dagen naar Sri Lanka? Dan wordt uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling genomen nadat u de betaling heeft voldaan. De hieronder genoemde gemiddelde levertijden gelden vanaf het moment dat uw aanvraag in behandeling is genomen.

  Voor normale aanvragen en spoedaanvragen gelden verschillende levertijden. Een normale aanvraag wordt doorgaans binnen 4 dagen verwerkt. Spoedaanvragen worden gemiddeld al binnen 30 minuten verwerkt. De genoemde levertijden zijn gemiddelden en geen maximale levertijden. Het is niet mogelijk om levertijden te garanderen. De immigratiedienst van Sri Lanka verwerkt alle visumaanvragen individueel en heeft het recht om steekproefcontroles uit te voeren. Verder kunnen feestdagen, technische storingen of grote drukte tot vertragingen leiden. Ook bij de verwerking van spoedaanvragen kunnen in uitzonderlijke gevallen vertragingen optreden. Lees daarover meer op de pagina over de kosten en levertijden van visa voor Sri Lanka.

 • Ik wacht al langer dan de gemiddelde levertijd, wat nu?

  Een vertraging in de verwerking betekent niet dat de visumaanvraag een grotere kans heeft om afgekeurd te worden en kan verschillende oorzaken hebben. Als aanvragen vertraging oplopen, is dat meestal vanwege een van de volgende redenen:

  • feestdagen in Sri Lanka
  • steekproefcontroles
  • grote drukte bij de immigratiedienst in Sri Lanka
  • technische storingen

  Heeft u van VisumBuitenland.be een bevestigingsmail ontvangen dat uw aanvraag is ontvangen en heeft u verder geen e-mails meer gekregen? Controleer de status van uw aanvraag dan op uw persoonlijke statuspagina via de link in de bevestigingsmail of via deze pagina. Op deze persoonlijke statuspagina kunt u zien wanneer het verstandig is om contact op te nemen met de klantenservice.

  Heeft u een aanvraag voor meerdere reizigers tegelijk ingediend? Aanvragen worden per reiziger verwerkt. Het is daardoor niet uitzonderlijk dat individuele aanvragen binnen een groepsaanvraag op verschillende momenten worden goedgekeurd. In sommige gevallen kunnen er zelfs enkele dagen tussen de keuring van de eerste en de laatste aanvraag binnen een groepsaanvraag zitten.

 • Ik heb nog geen enkele e-mail ontvangen, wat nu?

  Direct na ontvangst van uw betaling verstuurt VisumBuitenland.be een bevestiging per e-mail. Het kan soms enkele uren duren voordat deze e-mail daadwerkelijk in uw mailbox terechtkomt. Controleer ook altijd uw map met ongewenste e-mail (spam- of junkfolder). Kunt u ook daar geen e-mail met het onderwerp “Visumaanvraag Sri Lanka ontvangen” vinden? Bekijk dan op de contactpagina hoe u kunt controleren wat de status van uw aanvraag is en hoe u eventueel contact kunt opnemen met VisumBuitenland.be.

 • Kan ik nog wijzigingen doorgeven?

  U kunt de gegevens in uw visumaanvraag wijzigen, totdat deze in behandeling is genomen door de immigratiedienst in Sri Lanka. Wanneer uw aanvraag in behandeling wordt genomen, is afhankelijk van de verwachte aankomstdatum die u in het aanvraagformulier heeft ingevuld.

  Vertrekt u pas over meer dan 90 dagen?
  Als u in het aanvraagformulier een datum invult die meer dan 90 dagen in de toekomst ligt, dan wordt uw aanvraag in de wacht gezet. Dat zorgt ervoor dat uw visum nog niet verlopen is wanneer u op reis gaat. U kunt in dit geval wijzigingen doorgeven tot uiterlijk 90 dagen voor de ingevulde verwachte aankomstdatum in Sri Lanka. Dat kunt u doen door te reageren op een van de e-mails die u van VisumBuitenland.be ontvangen heeft.

  Heeft u ingevuld binnen 90 dagen te vertrekken?
  Aanvragen met een verwachte aankomstdatum binnen 90 dagen worden vrijwel meteen na het voldoen van de betaling in behandeling genomen. Vanaf dit moment is het niet meer mogelijk om wijzigingen door te geven. Een fout in het aanvraagformulier zorgt echter niet altijd voor problemen. Zie voor meer informatie hierover de vraag “Er staat een fout op mijn visum, wat nu?”.

 • Er staat een fout op mijn visum, wat nu?

  Als uw visumaanvraag in behandeling is genomen of uw visum Sri Lanka eenmaal is goedgekeurd is het niet meer mogelijk om de gegevens aan te passen die u in het aanvraagformulier had ingevuld. Meestal is dit ook niet nodig.

  Staan uw paspoortgegevens niet goed op uw visum?
  Op uw e-visum voor Sri Lanka staan verschillende paspoortgegevens. Staan deze gegevens niet goed op het visum? Dan is uw visum niet geldig. Het is niet meer mogelijk om deze gegevens achteraf te wijzigen. In dat geval moet een nieuw visum worden aangevraagd.

  Is uw visum niet lang genoeg geldig?
  Op uw visum staat vermeld op welke datum de geldigheid verloopt. Dat is altijd precies 180 dagen na het moment waarop uw visum werd toegekend. Binnen deze 180 dagen kunt u Sri Lanka op elk moment inreizen. Ook als u vlak voor het verlopen van deze termijn in Sri Lanka arriveert, mag u nog altijd 30 volledige dagen in het land blijven. Wilt u Sri Lanka pas na het verlopen van de geldigheidstermijn die op uw visum staat inreizen? Dan moet u daarvoor een nieuw visum Sri Lanka aanvragen. Het indienen van een nieuwe aanvraag kan pas nadat de geldigheidstermijn van uw huidige visum verlopen is.

  Heeft u een ander reisdoel?
  U mag het visum alleen gebruiken voor het reisdoel dat op uw visum vermeld staat. Wilt u met een ander doel naar Sri Lanka reizen? Dan kunt u bij aankomst een nieuw visum voor dat reisdoel aanvragen. Let op: Dit geldt alleen voor toeristische, zakelijke en bepaalde medische reisdoelen of voor een overstap in Sri Lanka. Heeft u een ander reisdoel? Wilt u bijvoorbeeld betaald werk of vrijwilligerswerk gaan verrichten in Sri Lanka? Neem dan voor vertrek contact op met de ambassade van Sri Lanka.

 • Kan ik mijn visumaanvraag nog annuleren?

  Visumaanvragen voor Sri Lanka kunnen kosteloos worden geannuleerd totdat de aanvraag in behandeling is genomen door de immigratiedienst. Reist u over meer dan 90 dagen naar Sri Lanka? Dan kunt u uw aanvraag annuleren tot 90 dagen voor uw geplande vertrek.

  Reist u binnen 90 dagen naar Sri Lanka? Dan wordt uw aanvraag vrijwel direct nadat u de betaling heeft voldaan in behandeling genomen. Zodra de immigratiedienst met uw aanvraag aan de slag gaat, is het niet meer mogelijk om deze te annuleren.

  Er wordt geen bedenktijd of herroepingsperiode gehanteerd. Dit staat ook in de algemene voorwaarden waarmee u heeft ingestemd bij het indienen van de aanvraag. De reden hiervoor is dat de meeste aanvragers hun visum zo snel mogelijk willen ontvangen en niet willen wachten totdat een mogelijke bedenktijd is verstreken.

 • Mijn visumaanvraag is afgekeurd, wat nu?

  Visumaanvragen voor Sri Lanka worden in de meeste gevallen goedgekeurd. In het uitzonderlijke geval dat een aanvraag wordt afgekeurd, is het soms moeilijk te achterhalen wat de reden daarvoor is. De immigratiedienst van Sri Lanka geeft namelijk nooit aan waarom een aanvraag is afgekeurd.

  Dit zijn de meest voorkomende redenen van afkeuring:
  • U voldoet niet aan alle voorwaarden van het e-visum Sri Lanka.
  • U heeft het aanvraagformulier niet naar waarheid ingevuld.
  • U heeft het aanvraagformulier niet volledig ingevuld.
  • U beschikt al over een reisvergunning voor Sri Lanka.

  Als u uw aanvraag via VisumBuitenland.be had ingediend, ontvangt u in het geval van afkeuring een terugbetaling van het volledige aankoopbedrag. Let op: Dit geldt niet als er al eerder een aanvraag voor een e-visum Sri Lanka voor dezelfde persoon is afgekeurd. Als u de aanvraag elders had ingediend ontvangt u meestal geen geld terug bij een afgekeurde aanvraag.

  Het is niet aan te raden om na afkeuring online een nieuwe aanvraag voor het visum Sri Lanka in te dienen. Die wordt waarschijnlijk opnieuw afgekeurd. U kunt beter bij de ambassade informeren of u in aanmerking komt voor een ander soort visum Sri Lanka.

Overige veelgestelde vragen

 • Ik reis met kinderen, waar moet ik op letten?

  Net als volwassenen moeten ook kinderen beschikken over een eigen paspoort en visum om Sri Lanka in te mogen reizen. Zorg er dus voor dat u de benodigde reisdocumenten ook voor uw kinderen tijdig aanvraagt.

  Reizen niet beide ouders of alle personen met ouderlijk gezag mee met een minderjarige? Dan gelden een aantal extra maatregelen die zijn ingevoerd om kinderontvoering te voorkomen. Zo moet de minderjarige in dit geval altijd een ondertekende, schriftelijke toestemming hebben van beide ouders/alle personen met ouderlijk gezag meenemen op reis. Deze schriftelijke toestemming moet gedurende de hele reis getoond kunnen worden. Bovendien wordt aanbevolen om kopieën van de identiteitsbewijzen van alle personen met ouderlijk gezag mee te nemen op reis. Meer informatie hierover en het voorbeeldformulier vindt u op kinderontvoering.org.

 • Is een visum een garantie dat ik Sri Lanka mag inreizen?

  Nee. Een visum of een ETA is een voorwaardelijke toestemming van de immigratiedienst van Sri Lanka dat u het land mag inreizen. Het is echter geen garantie dat u het land daadwerkelijk mag inreizen. De overheid van Sri Lanka heeft namelijk altijd het recht om reizigers te weren. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, bijvoorbeeld omdat verwacht wordt dat de reiziger mogelijk een risico voor de veiligheid of de openbare orde in Sri Lanka vormt. In de praktijk is het echter erg zeldzaam dat reizigers met een geldig visum of ETA bij de grens worden geweerd.

 • Welke vaccinaties worden aanbevolen voor een reis naar Sri Lanka?

  De aanbevolen inentingen voor Sri Lanka verschillen per individu en zijn afhankelijk van het seizoen waarin gereisd wordt, de lengte van de reis en het exacte reisdoel. Voor de meest volledige informatie over de aanbevolen vaccinaties voor uw persoonlijke situatie kunt u terecht bij uw huisarts. Op de pagina over het reisadvies Sri Lanka kunt u lezen welke inentingen over het algemeen worden aanbevolen door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 • Welke medicijnen mag ik meenemen naar Sri Lanka?

  Voor het meenemen van medicijnen naar Sri Lanka gelden een aantal regels. Voor veel medicijnen geldt dat er een verklaring van een arts moet worden aangevraagd. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CAK.

 • Wat is een ambassaderegistratie en is dit verplicht?

  Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben de mogelijkheid om hun reisplannen te delen met de Rijksoverheid. Door het invullen van een online formulier kan de reis worden geregistreerd bij de Nederlandse ambassade. Met behulp van deze informatie kan de overheid contact opnemen met Nederlanders in het buitenland om ze op de hoogte te stellen van eventuele gewijzigde reisadviezen of om actuele veiligheidswaarschuwingen te verstrekken. Tijdens de coronacrisis konden reizigers die hun reis hadden geregistreerd bij de ambassade bijvoorbeeld geïnformeerd worden over repatriëringsvluchten.

  Een ambassaderegistratie staat los van de visumaanvraag. De visumaanvraag wordt ingediend bij de immigratiedienst van Sri Lanka, terwijl een ambassaderegistratie verwerkt wordt door de Nederlandse Rijksoverheid. Een visum is verplicht voor reizen naar Sri Lanka, maar het is niet noodzakelijk om de reis bij de Nederlandse ambassade te registreren.

  Wilt u uw reis registreren bij de Nederlandse ambassade? Dit kunt u doen via een website van de Nederlandse Rijksoverheid of tegelijkertijd met het indienen van uw visumaanvraag via deze website. U regelt de ambassaderegistratie tegelijkertijd met het indienen van uw visumaanvraag voor Sri Lanka door in het online aanvraagformulier de optie “Ambassaderegistratie” aan te vinken. Als u de ambassaderegistratie tegelijkertijd met uw visumaanvraag indient, kan een deel van uw gegevens worden hergebruikt, waardoor het formulier sneller kan worden ingevuld.

 • Hoe werkt de CO₂-compensatie via VisumBuitenland.be?

  In het aanvraagformulier voor het visum kunt u ervoor kiezen om de CO₂-uitstoot van uw heen- en terugvlucht te compenseren. Hiervoor betaalt u een toeslag die volledig ten goede komt aan projecten die CO₂-emissies reduceren of CO₂ uit de lucht opvangen. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van het land van waaruit u vertrekt.

  Waarvoor wordt de toeslag gebruikt?
  Het bedrag dat u betaalt aan CO₂-compensatie gaat volledig naar VCS-gecertificeerde projecten. VCS is een van de meest betrouwbare certificeerders voor klimaatprojecten. Er zijn inmiddels al duizenden projecten met een VCS-keurmerk. Voor al deze projecten wordt nauwkeurig nagegaan hoeveel CO₂ gereduceerd of opgevangen wordt. Voorbeelden van projecten zijn herbebossingscampagnes in Zimbabwe, het ontwikkelen van duurzame energiebronnen in Oeganda of de installatie van energie-efficiëntere kookplaten in India. Meer informatie over de CO₂-compensatie via VisumBuitenland.be en wat er met uw bijdrage gedaan wordt vindt u op deze pagina.

 • Hoe worden mijn persoonlijke gegevens beschermd?

  Op deze website worden veel persoonsgegevens verwerkt. Het gaat daarbij om gevoelige en bijzondere persoonsgegevens zoals paspoortnummers, burgerservicenummers en pasfotoʼs. U mag verwachten dat hier zorgvuldig mee wordt omgegaan.

  VisumBuitenland.be garandeert dat uw gegevens worden beschermd in overeenstemming met de geldende privacyregelgeving (AVG / GDPR). Hiervoor zijn zowel technische als organisatorische voorzorgsmaatregelen genomen. Uw gegevens worden alleen middels beveiligde verbindingen verwerkt en versleuteld opgeslagen. Ook worden uw gegevens direct verwijderd als het opslaan ervan niet langer nodig is. VisumBuitenland.be heeft haar privacybeleid ontworpen en getoetst in samenwerking met Taylor Wessing, een internationaal gerenommeerd advocatenkantoor.

  Uw persoonsgegevens worden alleen verwerkt bij de uitvoering van uw opdracht: het aanvragen van een visum voor Sri Lanka. Uw gegevens worden niet verkocht of gebruikt voor andere commerciële doelen. Toch brengt het verwerken van persoonsgegevens altijd risicoʼs met zich mee. Ook als alle voorzorgsmaatregelen worden opgevolgd. Om een visum Sri Lanka te verkrijgen, moeten uw persoonsgegevens soms worden gedeeld met verschillende overheidsinstanties. Zij beoordelen of u mogelijk een veiligheidsrisico vormt en of uw aanvraag wordt goedgekeurd. VisumBuitenland.be kan geen invloed uitoefenen op deze overheidsinstanties en wat zij met uw persoonsgegevens doen. Hierover leest u meer in het privacybeleid.

Geen antwoorden gevonden op basis van uw trefwoorden... Laat alle vragen zien of probeer het opnieuw.
Of neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.