Lees alles over de beste reistijd, het klimaat, de valuta, het tijdsverschil en de geschiedenis van Sri Lanka. Goed voorbereid op reis gaan start hier.

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt ten zuidoosten van India. Het land staat bekend om haar uitgestrekte vlakten met bijzondere bergtoppen, theeplantages en schitterende tempels. Voorheen werd het eiland Ceylon genoemd, die naam wordt nog steeds gebruikt voor de thee die afkomstig is uit Sri Lanka. Het land kent, vergeleken met het nabijgelegen India, een relatieve rijkdom. Desondanks leeft een vijfde van de bevolking onder de armoedegrens. De economie van Sri Lanka is vooral gebaseerd op de export van thee, koffie, kleding, rubber en kokosnoten. De laatste jaren vormt ook het toerisme een steeds belangrijke inkomstenbron. Steeds meer toeristen ontdekken de schoonheid van het eiland. Dat is deels te danken aan dalende prijzen van vliegtickets, maar ook aan steeds betere voorzieningen voor toeristen.


Feiten en cijfers

TaalEngels, Tamil en Singalees
Inwoners22 miljoen
HoofdstadOfficieel: Sri Jayewardenapura Kotte
De facto: Colombo
ValutaRoepie (LKR)
Tijdsverschil3,5 uur (zomer) of 4,5 uur (winter)
Vliegtijd11 uur
Stroom230 Volt, 50 Hz
StekkersType D, M en G (reisstekker is nodig)
LeidingwaterNiet veilig om te drinken
VisumVisum Sri Lanka is verplicht
VeiligheidLees het reisadvies Sri Lanka

Kaart van Sri Lanka

De meeste vakanties beginnen in het zuidoosten van Sri Lanka, in Colombo. In de stad is de geschiedenis van het land goed terug te zien; er staan bouwwerken van voor de kolonisatie, maar ook gebouwen uit de tijd waarin Sri Lanka een kolonie was van de Nederlanders en de Britten, evenals moderne wolkenkrabbers. Qua inwoneraantal is Colombo vergelijkbaar met Amsterdam. Colombo werd pas in 1815 de hoofdstad van Sri Lanka, maar dankzij de grote haven en de strategische positie, was de stad al rond 2000 v. Chr. belangrijk. In 1982 werd Sri Jayewardenapura Kotte (Kotte) tot nieuwe hoofdstad van Sri Lanka benoemd. Sindsdien functioneert Colombo als de commerciële hoofdstad van het land, terwijl Kotte de officiële, administratieve hoofdstad van het land is, waar ook het parlement gevestigd is.


Geschiedenis

Sri Lanka wordt al sinds de prehistorie bewoond. De oudste menselijke resten die er zijn gevonden dateren van ongeveer 125.000 jaar geleden. In de prehistorie werd het eiland bewoond door de Weddaʼs. Ten tijde van de Europese Middeleeuwen migreerden de Tamil geleidelijk vanuit Zuid-India naar het noorden van Sri Lanka, waar zij in de 11e eeuw een koninkrijk vestigden. Vermoedelijk kwamen de voorouders van de Singalezen, de grootste etnische groep van Sri Lanka, rond de 5e - 6e eeuw v. Chr. vanuit Noord-India naar Sri Lanka. Zij leefden samen met de Tamil, ook al was de relatie tussen beide groepen complex en verliep deze niet altijd vreedzaam.

De eerste Europeanen die naar Sri Lanka kwamen waren de Portugezen, die zich in 1505 vestigden op het eiland. De Portugezen bleven tot 1658. In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht, en ook de Nederlanders voeren naar Sri Lanka. In 1638 vroeg de koning van Kandy de VOC om hulp: hij wilde steun van de Nederlanders tegen de Portugezen. De VOC verleende deze steun in 1638 in ruil voor een exclusief handelscontract.

De invloed van de VOC breidde snel uit en in 1658 viel heel Sri Lanka onder Nederlands bewind. De gemaakte afspraken werden echter door beide partijen niet gerespecteerd. Er vonden in deze tijd veel moderniseringen plaats in het land, zoals het aanleggen van kanalen voor het vervoeren van goederen, wat gepaard ging met onderdrukking. De protestantse Nederlanders lieten de boeddhisten, hindoes en moslims met rust, maar vervolgden de katholieken en de overgebleven Portugese kolonisten. Bovendien moest de bevolking aan de Nederlandse kolonisten nog meer belasting betalen dan aan de Portugezen die hen voorgingen.

In 1796 vielen de Britten Sri Lanka binnen en in 1802 werd Sri Lanka een Britse kolonie en stond het bekend als Ceylon. Op 4 februari 1948 werd Sri Lanka onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon en in 1972 werd de naam veranderd in Sri Lanka. Van 1983 tot 2009 woedde in Sri Lanka een burgeroorlog tussen de Tamil en de Singalezen, waarbij tienduizenden mensen om het leven kwamen.

Palmbomen in Sri LankaHet eiland Sri Lanka kent vele schitterende palmboomstranden

Sinds het einde van de burgeroorlog gaat het beter met het land. Tegenwoordig leven de verschillende bevolkingsgroepen in vrede samen. De belangrijkste inkomstenbronnen voor het land zijn de industrie en het toerisme. Ondanks het feit dat de economie al jaren gestaag groeit, met zoʼn 5% per jaar, bestaat er wel nog steeds een grote kloof tussen arm en rijk.


Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Sri Lanka kan worden onderverdeeld in twee regio’s: het westen en oosten.

Klimaat in het westen van Sri Lanka

Het klimaat in westelijk Sri Lanka is vrij constant; de gemiddelde maximum temperatuur ligt het hele jaar door tussen 30 en 32 graden Celsius. ʼs Nachts is het meestal 22 tot 25 graden Celsius. Wel verschilt de kans op regen behoorlijk. Om de beste reistijd van Sri Lanka te bepalen is het daarom vooral verstandig om het regenseizoen te omzeilen. Eigenlijk kent het westelijke deel van het land twee regenseizoenen per jaar; van april tot en met juni valt veel neerslag, maar ook van september tot en met december. Daar tussenin (dus in juli en augustus) is het wat droger, maar valt alsnog meer neerslag dan in januari, februari en maart. De beste reistijd voor het westen van Sri Lanka is daarmee januari tot en met maart.

Klimaat in het oosten van Sri Lanka

Ook in het oostelijke deel van Sri Lanka is de maximumtemperatuur vrij stabiel, tussen 27 graden Celsius in januari tot 33 graden van maart tot en met augustus. In het oosten van het land valt het regenseizoen op een ander moment dan in het westen. Namelijk: van oktober tot en met januari. Het oostelijke deel van Sri Lanka heeft daarmee als beste reistijd van februari tot en met september.

Het hele land bezoeken

Reizigers die graag zowel het oosten als het westen van het land willen bezichtigen doen er verstandig aan de beste reistijd van beide delen te combineren. De beste reistijd voor geheel Sri Lanka wordt dan februari tot en met maart.


Valuta: de Sri Lankaanse roepie

In Sri Lanka wordt betaald met de lokale munteenheid, de roepie. De waarde van deze valuta schommelt nogal. De afgelopen tien jaar was één euro gemiddeld 160 roepie waard. Maar in maart 2015 was één euro nog 140 roepie waard, terwijl dezelfde euro inmiddels is om te wisselen voor iets meer dan 200 roepie. Het is daarom verstandig net voor vertrek te controleren wat de huidige koers van de roepie is, om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten die onderweg gemaakt worden.

Olifanten in Sri LankaIn Sri Lanka leven ongeveer 6000 wilde olifanten, dit aantal is stijgende

Goedkoop betalen in Sri Lanka
Het is niet verstandig om al voor vertrek Sri Lankaanse roepie op te nemen bij een Nederlandse of Belgische bank. De wisselkoersen die daar gehanteerd worden zijn vrijwel altijd erg ongunstig. Dat komt doordat de bank zich wil indekken voor eventuele verliezen die worden gemaakt wanneer de roepie waarde verliest en de bank moet afschrijven op haar roepies in voorraad. Goedkoper is het om na aankomst in Sri Lanka, bijvoorbeeld op het vliegveld, contant geld op te nemen bij een geldautomaat. Dit kan vrijwel altijd probleemloos met een pinpas (bankpas) of creditcard. Een pinpas van een Nederlandse of Belgische bank is hierbij vrijwel altijd de goedkoopste optie. Lang niet overal in Sri Lanka is het mogelijk te pinnen, daarbij wordt voor elke transactie een transactietarief in rekening gebracht. Daardoor is het goedkoper om eens in de paar dagen contante roepies op te nemen en hiermee te betalen.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil van Sri Lanka is eenvoudig te berekenen. Het land kent namelijk maar één tijdzone en er is geen zomer- of wintertijd. Dat betekent dat het tijdens onze zomertijd altijd 3,5 uur later is. En tijdens onze wintertijd is het tijdsverschil tussen Nederland en Sri Lanka 4,5 uur.


Visum Sri Lanka aanvragen

Sri Lanka kent een visumplicht. Dat wil zeggen dat alleen reizigers in het bezit van een geldig visum Sri Lanka worden toegelaten wanneer ze na aankomst voorbij de paspoortcontrole willen komen. Er zijn verschillende soorten visums. De meeste toeristen maken gebruik van het online aan te vragen ETA; “Electronic Travel Authorization”. Deze reistoestemming is eenvoudig online te verkrijgen via deze website en het is niet nodig hiervoor langs te gaan bij de ambassade.
Dien een visumaanvraag in voor Sri Lanka


Veiligheid en gezondheid in Sri Lanka

Sri Lanka is geen onveilig land voor toeristen die goed voorbereid op reis gaan. Het land kent over het algemeen een goede hygiëne en goede gezondheidszorg. Desondanks is het verstandig om voor vertrek het reisadvies aandachtig te lezen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,46 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.