Sri Lanka heeft ambassades in Den Haag en Brussel. De ambassades zijn verantwoordelijk voor consulaire aangelegenheden. De ambassade in Brussel voert naast de ambassadetaken voor België en de Europese Unie ook ambassadetaken voor Luxemburg uit. De ambassades verwerken ook visumaanvragen, maar Nederlanders en Belgen hoeven over het algemeen niet naar de ambassade voor een visum Sri Lanka.

Taken van de ambassades van Sri Lanka

Tot het takenpakket van de Sri Lankaanse ambassades behoren onder andere het onderhouden van de betrekkingen tussen Sri Lanka en België, Luxemburg en Nederland, het stimuleren van de onderlinge handel en investeringen, het vertegenwoordigen van de belangen van Sri Lanka in België, Luxemburg en Nederland en de samenwerking met de Europese Unie. De ambassades zijn enerzijds beschikbaar voor Nederlanders, Belgen en Luxemburgers die een visum Sri Lanka willen aanvragen, anderzijds kunnen Sri Lankanen in Nederland, België en Luxemburg bij de ambassade terecht voor consulaire zaken.

Consulaire dienstverlening voor Sri Lankanen
Sri Lankanen in Nederland, België en Luxemburg kunnen onder andere bij de ambassade terecht voor het aanvragen van reisdocumenten zoals een (nood)paspoort, de registratie van een geboorte, sterfte of huwelijk buiten Sri Lanka, getuigschriften, beëdigde verklaringen en vertalingen van documenten.

Visumaanvragen voor Nederlanders en Belgen
Bij de ambassade kunnen visums worden aangevraagd voor een verblijf in Sri Lanka van langer dan 90 dagen. Personen die voor een studie, academisch onderzoek, vrijwilligerswerk of werk voor een NGO naar Sri Lanka reizen kunnen niet met een ETA reizen, maar dienen een speciaal visum aan te vragen bij de ambassade. Ook diplomaten die in functie naar Sri Lanka reizen, dienen hun visum bij de ambassade aan te vragen. Bovendien kunnen bij de ambassade visums voor journalisten, fotografen, filmploegen en andere medewerkers aan mediaproducties worden aangevraagd.

Werkvisums worden daarentegen niet bij de ambassade aangevraagd, maar direct bij de Sri Lankaanse immigratiedienst. De immigratiedienst machtigt vervolgens de ambassade om een visum aan de reiziger toe te kennen. Toeristen en zakenreizigers kunnen hun visum Sri Lanka (ETA) over het algemeen eenvoudig online aanvragen. Reizigers die niet aan de voorwaarden van het ETA voldoen kunnen een visum aanvragen bij de ambassade.

Handelsbetrekkingen met Nederland, België en de EU
De Europese Unie is een belangrijke handelspartner voor Sri Lanka; het grootste deel van de export uit Sri Lanka gaat naar de EU. In 2018 waren België en Luxemburg na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië de belangrijkste Europese afzetmarkt voor producten uit Sri Lanka. Ongeveer 3,46% van de export ging naar België en Luxemburg. Nederland stond met 2,19% van de export op de zesde plaats van Europa. Het belangrijkste exportproduct is kleding, daarnaast exporteert Sri Lanka veel thee en rubber. Sri Lanka importeert op zijn beurt veel machineproducten, transportmiddelen en onderdelen daarvan uit de EU.

Visum Sri Lanka niet bij de ambassade, maar online aanvragen

De meeste Nederlandse en Belgische reizigers komen in aanmerking voor het e-visum Sri Lanka (ETA). Het ETA Sri Lanka kan eenvoudig online worden aangevraagd en wordt na toekenning direct per e-mail verstuurd. Een bezoek aan de ambassade is daarom in de meeste gevallen niet nodig. Toeristen en zakenreizigers voldoen in de regel aan alle voorwaarden van het visum Sri Lanka en kunnen hun aanvraag online indienen.

Alleen personen die niet aan de voorwaarden van het elektronische visum Sri Lanka voldoen dienen een bezoek te brengen aan de ambassade. Dit geldt bijvoorbeeld voor journalisten, diplomaten, reizigers die langer dan 90 dagen in Sri Lanka willen blijven, reizigers die in dienst willen treden bij een organisatie in Sri Lanka en voor reizigers die voor een mediaproductie naar Sri Lanka gaan of onderdeel uitmaken van een filmploeg.

Contact met de ambassades van Sri Lanka

De ambassades in Den Haag en Brussel zijn bereikbaar per e-mail, telefoon en voor een persoonlijk bezoek. De ambassade in Den Haag is in 2017 verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Javastraat. De ambassade in Brussel is tussen 9:00 en 16:00 voor consulaire diensten geopend, de ambassade in Den Haag tussen 10:00 en 13:00.

De ambassade van Sri Lanka in Nederland
Adres Javastraat 2 C, 2585 AM Den Haag
Telefoon +31 70 365 59 10
Fax +31 70 346 55 96
E-mail mission@embsl.nl

Adres van de ambassade van Sri Lanka in Den HaagAdres van de ambassade van Sri Lanka in Nederland


De ambassade van Sri Lanka in België
Adres Jules Lejeunestraat 27, 1050 Brussel
Telefoon +32 2 344 55 85
Fax +32 2 344 67 37
E-mail secretariat@srilankaembassy.be

Adres van de ambassade van Sri Lanka in BrusselAdres van de ambassade van Sri Lanka in België


VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.