Alle personen die naar Sri Lanka reizen moeten over een geldig visum beschikken, met uitzondering van reizigers die een paspoort van Sri Lanka, Singapore, Malediven of de Seychellen hebben. De meeste reizigers kunnen gebruikmaken van de online aanvraagprocedure voor het visum Sri Lanka. Wie daarvoor niet in aanmerking komt, kan ook een ander soort visum aanvragen.

Hoe kan ik het visum voor Sri Lanka aanvragen?

Het visum voor Sri Lanka kan door het invullen van een online formulier worden aangevraagd. Voor de meeste reizigers is dit de eenvoudigste manier om aan de visumplicht in Sri Lanka te voldoen, omdat de hele aanvraagprocedure binnen enkele minuten kan worden voltooid. Als de online-aanvraag wordt goedgekeurd, staat het visum een verblijf van maximaal 30 dagen toe. Er bestaat bovendien de mogelijkheid tot verlenging.

Sommige reizigers voldoen niet aan alle voorwaarden voor de online-aanvraagprocedure of willen het visum om een andere reden niet online aanvragen. Er zijn twee alternatieven om alsnog het visum voor Sri Lanka te kunnen verkrijgen:

  • U kunt het visum bij de ambassade aanvragen. Hier kunnen visa voor verschillende reisdoelen worden aangevraagd. Deze worden op de ambassade in uw paspoort geplakt.
  • U kunt het visum bij aankomst in Sri Lanka aanvragen. Deze methode wordt afgeraden, omdat de wachttijden erg lang kunnen zijn en niet gegarandeerd kan worden dat het visum ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Uitzicht over Sri LankaLandschap van Sri Lanka

Welke visa kunnen bij de ambassade van Sri Lanka worden aangevraagd?

Bij de ambassade van Sri Lanka worden verschillende soorten visa aangeboden voor uiteenlopende reisdoelen. Voor het indienen van de aanvraag is het belangrijk om te kiezen welk visum het beste geschikt is voor uw reisplannen. Er worden de volgende varianten van het visum aangeboden:

TypeToegestane activiteiten
Tourist visaRecreatieve activiteiten, zoals excursies, sightseeing, familiebezoeken of vriendenbezoeken.
Business visaZakelijke activiteiten, zoals afspraken, onderhandelingen, conferenties, meetings, workshops, lezingen of korte trainingsprogramma’s. Deze visa zijn ook geschikt voor kunstenaars en artiesten die meewerken aan culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, concerten of dansvoorstellingen.
Journalist/Media visaMedia-opnames en verslaggeving. Deze visa zijn ook geschikt voor het bijwonen van lezingen of conferenties rondom deze onderwerpen. Professionele journalisten en mediaproducenten moeten altijd dit visumtype aanvragen als ze naar Sri Lanka willen reizen. Dit geldt ook als ze voor een vakantie naar het land reizen.
Student visaStuderen en daaraan gerelateerde activiteiten.
Work visaWerken in Sri Lanka. Voor de aanvraag van dit visum moet de werkgever eerst een speciale toestemming van de immigratiedienst in Sri Lanka verkrijgen.
Residence visaLangdurig in Sri Lanka wonen. Dit visum is beschikbaar voor onder andere investeerders, diplomaten, projectontwikkelaars, vrijwilligers, studenten en werknemers in Sri Lanka. Het kan uitsluitend van de immigratiedienst van Sri Lanka worden verstrekt. Reizigers moeten dus eerst met een ander type visum naar Sri Lanka reizen om een residence visa vanuit het land zelf aan te kunnen vragen.

Fysiek visum aanvragen

Om een fysiek visum aan te vragen moet contact worden opgenomen met de ambassade van Sri Lanka. U moet een papieren aanvraagformulier invullen, de kosten voldoen en uw paspoort inleveren. Deze documenten kunnen persoonlijk of per post worden ingediend. Omdat het om belangrijke persoonlijke gegevens en documenten gaat, is het bij verzendingen per post aan te raden om een aangetekende brief te versturen. Visumaanvragen via de ambassade kunnen soms weken in beslag nemen. Dien uw aanvraag dus ruim voor uw gepland vertrek naar Sri Lanka in.

Reizigers uit Nederland en België komen meestal in aanmerking voor het ETA Sri Lanka dat online kan worden aangevraagd. Hiervoor moet enkel een online formulier worden ingevuld. Het visum wordt vervolgens binnen 3 dagen (bij normale aanvragen) of binnen 23 minuten (bij spoedaanvragen) digitaal geleverd. Let op: de genoemde levertijden zijn gemiddelden en geen garanties. Lees meer over de kosten en levertijden van het ETA visum.
ETA Sri Lanka aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,46 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.