Nieuwsbericht | | 22-02-2023 | ±3 minuten leestijd

De Russische autoriteiten hebben onlangs aangekondigd voor elf landen de visumplicht op te heffen en voor nog eens zes landen de visumvoorwaarden te versoepelen. Of dit ook geldt voor Nederlandse en Belgische reizigers en wat dit betekent voor de aanvraag van uw visum Rusland, leest u in dit artikel.

Plannen visumversoepelingen

De Russische autoriteiten hebben onlangs bekendgemaakt voor burgers uit elf landen visumvrij reizen te gaan introduceren en voor burgers uit nog eens zes landen de inreisvoorwaarden te gaan versoepelen. Afgelopen woensdag werden deze plannen bevestigd door de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Het is nog onduidelijk wanneer de plannen in werking zullen treden. Vanaf het moment dat de visumversoepelingen ingaan, kunnen reizigers uit landen die door Rusland als "bevriende landen" worden beschouwd gemakkelijker naar Rusland reizen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere India en Indonesië.

Ook kondigden de Russische autoriteiten vorige maand aan te streven naar visumvrijstellingen voor burgers van verschillende Latijns-Amerikaanse en Arabische landen. Het gaat hierbij om landen zoals Bahrein, Koeweit, Oman, Saudi-Arabië en Mexico, maar ook om verschillende Caribische eilanden die deel uitmaken van het Gemenebest, zoals de Bahamaʼs, Barbados, Trinidad en Tobago, Haïti en Saint Lucia.

Bekendmaking herinvoering e-visumsysteem rond 1 juni

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, onthulde ook dat Rusland van plan is het e-visumsysteem opnieuw in te voeren. Dit visumsysteem werd al in 2020 geïntroduceerd, maar werd vervolgens vanwege COVID-19 en al zijn varianten weer stopgezet. Volgens de minister zal het visumsysteem nu in beperktere vorm opnieuw worden ingevoerd. Het beperken van het systeem heeft als doel houders van paspoorten van de meeste westerse landen uit te sluiten van het aanvragen van een e-visum voor Rusland.

Op 1 juni 2023 zal de Russische overheid naar alle waarschijnlijkheid bekendmaken wanneer het e-visumsysteem weer wordt opgestart. De versoepelingen in de visumvoorwaarden en het heropstarten van het e-visumsysteem zijn onderdeel van de plannen van de Russische overheid om het aantal reizigers naar Rusland te verhogen. Ten gevolge van de grootschalige Russische invasie van Oekraïne en de sancties die Rusland door vele westerse landen werd opgelegd is het aantal toeristen naar Rusland in 2022 namelijk met ruim 96% gedaald.

Daling internationaal toerisme naar Rusland reden versoepelingen

Het doel van de genoemde maatregelen is dus om het aantal reizigers dat voor toeristische doeleinden naar Rusland reist te verhogen. Volgens gegevens van de Russische Grensbewakingsdienst die onlangs bekend zijn gemaakt heeft Rusland in 2022 maar 200.100 toeristische reizigers mogen ontvangen. Dat is een daling van bijna vijf miljoen of ruim een kwart van het aantal toeristen dat in 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie, naar Rusland reisde. Het aantal toeristen dat Rusland in 2022 bezocht, was zelfs lager dan in 2020 en 2021, toen de meeste landen hun grenzen gesloten hielden voor internationale reizigers als gevolg van de coronapandemie. Ter vergelijking: in 2020 en 2021 brachten respectievelijk ongeveer 336.000 en ruim 288.000 internationale toeristen een bezoek aan het land.

Het lage aantal toeristen naar Rusland in 2022 is vooral te wijten aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat op het moment van schrijven nog steeds gaande is. Op dit moment is het luchtruim tussen West-Europa en Rusland volledig gesloten en kunnen buitenlandse reizigers in Rusland niet betalen met creditcards van Visa en Mastercard die zijn uitgegeven door buitenlandse banken.

Voorlopig geen versoepelingen voor Europese reizigers

De genoemde versoepelingen met betrekking tot de visumvoorwaarden en de herinvoering van het Russische e-visumsysteem gaan voorlopig nog niet gelden voor reizigers uit Nederland, België en andere Europese landen. Een van de redenen hiervoor zijn de sancties die door Europa aan Rusland zijn opgelegd.

Hoe dan ook, moeten Nederlandse en Belgische toeristen voor een reis naar Rusland voor vertrek een fysiek visum Rusland aanvragen. Dit kan momenteel niet via deze website, maar alleen bij het Russische consulaat. Welk visumtype u nodig heeft, is afhankelijk van het doel van uw reis. Voor een toeristische reis naar Rusland kunt u kiezen uit een ‘single-entry’ visum, ‘double-entry’ visum of een ‘multiple-entry’ visum. Onafhankelijk van het gekozen type visum, mag u maximaal 30 achtereenvolgende dagen in Rusland verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.