Het visum Rusland is in verschillende varianten te verkrijgen, elk met een andere doelgroep, voorwaarden en geldigheidstermijn. Bekijk welke u nodig heeft voordat u een aanvraag indient.

» Snel naar:


Toeristenvisums voor Rusland

Allereerst zijn er toeristenvisums voor Rusland te verkrijgen. Deze zijn bedoeld voor reizigers die:

  • Op vakantie gaan in Rusland
  • Culturele activiteiten bijwonen
  • Excursies maken
  • Bezienswaardigheden bezoeken

Toeristenvisum aanvragen

Geldigheidsduur toeristenvisums

Het toeristenvisum voor Rusland is geldig voor een maximale verblijfsduur van 30 dagen. De data van aankomst en vertrek moeten al bij het aanvragen bekend zijn, de reisdata zijn na toekenning niet meer te wijzigen. Het toeristenvisum moet tussen 3 maanden en 7 werkdagen voor vertrek worden aangevraagd.

Optie 1: Eenmaal naar Rusland (toeristisch)

De meest aangevraagde variant is het toeristenvisum met een eenmalige inreis-mogelijkheid, ook wel de single-entry variant genoemd. Lees meer over de aanvraagprocedure.

Optie 2: Meerdere malen naar Rusland (toeristisch)

Reizigers die binnen een periode van 180 dagen meerdere malen met een toeristisch reisdoel naar Rusland wensen te reizen kunnen gebruikmaken van het zogenaamde double-entry of multiple-entry toeristenvisum. Het voordeel van de double-entry en multiple-entry varianten is dat de gehele aanvraagprocedure slechts eenmaal hoeft te worden doorlopen en dat de prijs gelijk is aan de single-entry variant. De kosten zijn dus niet afhankelijk van het aantal toegestane inreizen.

Ook met de double-entry en multiple-entry varianten mag elk verblijf maximaal 30 dagen duren. Tevens mogen reizigers in totaal niet langer dan 90 dagen per periode van 180 dagen in Rusland verblijven.

Het double-entry en multiple-entry toeristenvisum voor Rusland zijn op dezelfde wijze aan te vragen als het normale visum voor een eenmalige inreis. Vul in het aanvraagformulier in hoeveel reizen er gemaakt zullen worden. Er wordt dan automatisch het juiste visum aangevraagd. Houd er wel rekening mee dat er op het moment van aanvragen al boekingsvestigingen benodigd zijn voor alle vluchten van alle reizen naar Rusland die met het double-entry of multiple-entry visum gemaakt zullen worden. Deze eis geldt niet voor het single-entry visum.

Kremlin in MoskouHet Kremlin in Moskou, de hoofdstad van Rusland


Zakenvisums voor Rusland

Zakenreizigers dienen gebruik te maken van het zakenvisum voor Rusland. Deze variant is bedoeld voor:

  • Zakelijke afspraken en bijeenkomsten in Rusland
  • Het voeren van onderhandelingen
  • Het bijwonen van seminars en conferenties

Zakenvisum aanvragen

Aantal reizen met één visum (zakelijk)

Zakenvisums voor Rusland kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Single-entry (eenmaal inreizen)
  • Double-entry (tweemaal inreizen)
  • Multiple-entry (meermaals inreizen)

De kosten van het visum Rusland zijn gelijk voor elk van bovenstaande categorieën. Het is echter niet altijd mogelijk om een double- of multiple-entry variant aan te vragen; dit is alleen toegestaan als uit een uitnodigingsbrief van een Russische organisatie blijkt dat deze daadwerkelijk nodig zijn. Daarnaast kent elk type visum diverse specifieke voorwaarden.

- Geldigheidsduur single- en double entry (zakelijk)

De single-entry en double-entry visums hebben een geldigheidsduur van maximaal 90 dagen. Dat betekent dat de maximale verblijfsduur 90 dagen is, maar ook dat in het geval van een double-entry variant beide reizen binnen een totale periode van 90 dagen gemaakt dienen te worden.

- Geldigheidsduur multiple-entry (zakelijk)

Het multiple-entry zakenvisum Rusland heeft een geldigheidsduur van 6 of 12 maanden. Ook bij deze variant geldt dat in elke aaneengesloten periode van 180 dagen maximaal 90 dagen in Rusland verbleven mag worden.


Bezoek aan familie of vrienden

Het zakenvisum voor Rusland kan niet worden gebruikt voor het maken van een bezoek aan vrienden of familie. Hiervoor dient een speciaal privévisum aangevraagd te worden, waaraan aanvullende voorwaarden zijn verbonden. Neem voor meer informatie hieromtrent contact op met het supportcenter.

Spoedaanvragen

De normale levertijd van het visum voor Rusland bedraagt afhankelijk van de gekozen variant zes tot tien werkdagen. In geval van spoed kan er in veel gevallen gebruik worden gemaakt van een spoedprocedure van vier of zes werkdagen. Lees hierover meer op de pagina over de levertijden en kosten.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.