Nieuwsbericht | | 13-02-2023 | ±3 minuten leestijd

Op 1 februari 2023 heeft Rusland de overeenkomst met Belarus over de wederzijdse visumerkenning officieel bevestigd. Hiermee zijn de onderhandelingen tussen Rusland en Belarus voltooid. Belarus had de overeenkomst al eerder ondertekend, namelijk op 21 december 2022. Wat dit betekent voor toekomstige reizen naar Rusland en het aanvragen van een visum Rusland, leest u in dit artikel.

Overeenkomst per maart 2023 officieel van kracht

De overeenkomst inzake de wederzijdse visumerkenning tussen Rusland en Belarus is onlangs door beide landen officieel bekrachtigd. Sinds maart 2023 is deze dan ook officieel van kracht. De overeenkomst luidt dat buitenlandse toeristen zowel Rusland als Belarus mogen inreizen als zij in het bezit zijn van een visum of reistoestemming voor slechts een van beide landen.

Dankzij dit nieuwe akkoord kunnen reizigers die een geldig visum Rusland hebben, dit visum gedurende de geldigheidsperiode ook gebruiken om Belarus in te reizen. Ditzelfde principe geldt omgekeerd ook voor alle reizigers met een visum voor Belarus. Zij hebben geen apart visum nodig om Rusland in te reizen zolang het visum Belarus nog geldig is.

Uitzondering voor reizigers zonder visumplicht

De overeenkomst verandert niets voor reizigers die vrijgesteld zijn van de visumplicht voor een van de twee landen. Een visumvrijstelling voor Rusland betekent bijvoorbeeld niet dat een reiziger ook visumvrij naar Belarus mag reizen. Een reiziger met enkel een visumvrijstelling voor Rusland, moet nog altijd een visum aanvragen voor Belarus en vice versa. Reizigers die zowel voor Belarus als Rusland een visumvrijstelling hebben, mogen beide landen zonder visum bezoeken.

Overeenkomst ook geldig met andere reistoestemming

Het akkoord tussen de twee landen is van toepassing op de meeste soorten reistoestemmingen en verblijfsvergunningen. Een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning voor Rusland of Belarus faciliteert sinds maart 2023 de toegang tot beide landen. Dit geldt ook documenten die gelden als reistoestemming voor het bijwonen van evenementen, zoals een ticket voor een sportwedstrijd, in Rusland of Belarus.

De overeenkomst is niet van toepassing op werk- en studievisa. De met het visum toegestane activiteiten mogen alleen worden uitgevoerd in het land dat het visum heeft uitgegeven. Reizigers die bijvoorbeeld een studentenvisum hebben verkregen voor Rusland, mogen alleen in Rusland studeren en niet in Belarus. Ditzelfde geldt omgekeerd ook.

Veiligheidssituatie februari 2023

Voordat u op reis gaat naar Rusland of Belarus is het belangrijk de actuele reisadviezen te controleren. Vanwege de oorlog met Oekraïne is de veiligheidssituatie in Rusland momenteel instabiel en onvoorspelbaar. Voor gebieden in de Russisch-Oekraïense grensregio geldt een rood reisadvies. Dit betekent dat reizen naar deze gebieden ten strengste worden afgeraden. Ook voor de rest van Rusland geldt een negatief reisadvies, wat betekent dat alle niet noodzakelijke reizen naar het land momenteel worden afgeraden.

De oorlog met Oekraïne zorgt er ook voor dat het reisadvies voor heel Belarus rood is. Alle reizen naar het land worden onvoorwaardelijk afgeraden en met name het grensgebied met Oekraïne moet vermeden worden.

Reizen die ongeacht de negatieve reisadviezen gemaakt worden, zijn geheel op eigen risico. Reisadviezen zijn veranderlijk. Controleer daarom op verschillende momenten voorafgaand aan uw reis de meest actuele informatie en het reisadvies voor Rusland en/of Belarus op de website van de Rijksoverheid.

Visum Rusland aanvragen

Gaat u toch op reis naar Rusland? Vergeet dan niet dat u al voor vertrek in het bezit moet zijn van een geldig visum Rusland. Het visum voor Rusland kent verschillende varianten met elk eigen voorwaarden en een eigen geldigheidstermijn. Het is daarom van belang om voordat u een aanvraag indient goed te kijken welk type het beste past bij u en uw reisdoel.

Als u alleen naar Rusland reist voor toeristische doeleinden, zoals een vakantie of andere culturele activiteiten, dan volstaat een toeristenvisum voor Rusland. Voor Rusland zijn er drie typen toeristenvisa te verkrijgen: een single-entry visum, een double-entry visum en een multiple-entry visum. Ongeacht het gekozen type toeristenvisum, mag u maximaal 30 dagen in Rusland verblijven. De kosten voor de verschillende toeristenvisa zijn gelijk, onafhankelijk van het gekozen aantal inreizen. Reizigers moeten daarnaast rekening houden met het feit dat het niet is toegestaan om binnen een periode van 180 dagen langer dan 90 achtereenvolgende dagen in Rusland te verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Rusland is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Rusland.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.