Voordat u naar Rusland reist, is het handig de volgende reistips nauwkeurig door te nemen. Op deze manier weet u wat de beste reistijd is om Rusland te bezoeken, welke taal er gesproken wordt en met welke valuta u kunt betalen.

Met iets meer dan 17 miljoen km² is Rusland maar liefst twee keer zo groot als zijn opvolger Canada en daarmee het grootste land ter wereld. Sinds het Ijzeren Gordijn gevallen is, is het steeds beter mogelijk om het daarvoor erg gesloten land te bezoeken en te leren kennen. De afstand van het meest westelijk gelegen punt van Rusland tot het meest oostelijk gelegen punt bedraagt maar liefst ca. 10.000 kilometer! Rusland in zijn geheel te ontdekken is dan ook door zijn grootte bijna onmogelijk. Rusland kent elf tijdzones en ook de culturele verschillen tussen bijvoorbeeld het Europese en het Aziatische gedeelte van Rusland zijn enorm. Dat, in combinatie met de enorme uitgestrektheid van het land en zijn rijke geschiedenis, staat symbool voor dit land en maken het tot een zeer geliefde vakantiebestemming. Ga voorbereid op reis en lees deze pagina zorgvuldig door. Vergeet daarnaast niet uw visum Rusland tijdig aan te vragen.


Feiten en cijfers

Hoofdstad Moskou
Taal Russisch is de officiële ambtelijke taal
Oppervlakte 17 miljoen km2 (400x groter dan Nederland)
Inwoners 145 miljoen inwoners
Religie Christendom (tussen 41 en 75 %), niet-religieuzen en atheïsten (tussen 25 en 35 %), Islam (tussen 7 en 15 %)
Valuta De Russische roebel (RUB)
Tijdsverschil Rusland telt 11 tijdzones
Vliegtijd 3 uur tot 3 ½ uur naar Moskou
Stekkers Geen adapter nodig
Kraanwater Niet veilig om te drinken
Visum Een visum is verplicht

Kaart

Rusland strekt zich uit over Europa en Azië en bevindt zich dus in Eurazië met het Oeralgebergte als afgrenzing. Hierdoor wordt het een transcontinentale staat genoemd. Het land grenst aan maar liefst veertien landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. De twee grootste steden zijn de hoofdstad Moskou en Sint-Petersburg.


Geschiedenis

Aan de Russische Federatie in zijn huidige staat gaat een lange geschiedenis vooraf. De eerste aanwijsbare sporen van bewoning van het huidige Rusland zijn al in archeologische vondsten uit het Stenen Tijdperk terug te vinden. De jagers en verzamelaars woonden voornamelijk langs de rivieren, waar visserij plaatsvond, en in gebieden met een gunstig klimaat, waar ze o.a. op de in het gebied voorkomende mammoet jaagden. Sinds het derde millennium v. Chr. worden er paarden getemd en gefokt. De nomaden trokken vanaf toen met hun paarden door de steppes. Vanwege het koele continentale klimaat was de economie vooral op producten uit het bos, zoals hout, bijenhouding of de pelsdierjacht gericht. Omdat het bos, de strenge winters en moerassen het aanleggen van wegen bemoeilijkten, ging het verkeer voornamelijk met boten over de rivieren.

De Russische rivieren werden ook voor de handel tussen Scandinavië en het Byzantijnse rijk gebruikt. Aan deze rivieren ontwikkelden zich, vanaf de tweede helft van de negende eeuw, grotere steden als Kiev.

Kievse Rijk
Langs deze steden ontwikkelde zich rond 880 de voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland – het Kievse Rijk. Het rijk hield echter in 1169 op met bestaan. Dat was een slecht moment, omdat de Mongolen bezig waren hun rijk met veroveringstochten uit te breiden. Vanaf het moment dat de Mongolen onder leiding van Batu Khan – kleinzoon van de beroemde veroveraar Dzjengis Khan – in 1237 het rijk binnenvielen, werd het Russische Rijk onderworpen aan het grootste imperium ooit.

Keizerrijk
Het gezag van de Mongoolse heersers duurde voort tot de late middeleeuwen. Met het uiteenvallen van het Mongoolse Rijk kwam vorst Ivan de Grote op als vorst van Moskou. Hierna is Rusland honderden jaren lang een monarchie geweest.

Sovjet-Unie
Rusland werd een uitgestrekt, maar erg arm land. Toen het in de Eerste Wereldoorlog ook nog vele verliezen leed, ontstond grote ontevredenheid onder de bevolking wat leidde tot revoluties. Na de Oktoberrevolutie kwam Rusland onder de macht van de bolsjewieken, met Lenin aan het hoofd.

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie
Met de Koude Oorlog, die na de Tweede Wereldoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie plaatsvond, kwam in het jaar 1991 de Sovjet-Unie en daarmee ook het communisme in Rusland ten einde. Rusland, ambtelijk ‘Russische Federatie’ bleef als grootste land wel verenigd.

MatroesjkaMatroesjka


Klimaat

Het merendeel van Rusland kent extreme temperaturen vanwege het landklimaat. De winters zijn koud en de zomers heet. De overschakeling tussen beide jaargetijden vindt snel plaats, waardoor de lente en herfst kort duren. Het noordoosten van Rusland staat bekend als Siberië. De strenge winters kunnen daar zelfs tot een half jaar lang aanhouden en temperaturen kunnen er in de winter dalen tot wel -50°C. De temperatuur kan afhankelijk van het gebied variëren van -50°C graden Celsius in de winter tot meer dan 30°C graden Celsius in de zomer. Op uitzonderlijke plekken kan de temperatuur in een jaar tot 100°C verschillen. In het (noorden van) Siberië zijn de winters daarnaast erg donker. In de maanden december, januari en februari ligt het aantal zonne-uren per dag op één uur. Maandelijks valt er zo’n dertig millimeter neerslag, meestal in de vorm van sneeuw.

Beste reistijd Rusland
Het klimaat is een belangrijke factor om de beste reistijd te bepalen. Door de strenge winters is het aan te bevelen een reis naar Rusland ergens tussen de maanden mei en november te plannen. De temperaturen in de tabel hieronder gelden voor Moskou. Aangezien het land zo groot is en verschillende klimaatzones kent, kunnen de temperaturen op andere plekken juist veel hoger of lager liggen.

Maand Gemiddelde max. temperatuur in °CGem. max. temp in °CGemiddelde min. temperatuur in °CGem. min. temp in °CGemiddeld aantal dagen regenGem. aantal dagen regen
Januari -6 -13 13
Februari -5 -12 11
Maart 1 -6 10
April 10 2 12
Mei 19 8 13
Juni 22 12 14
Juli 23 13 15
Augustus 22 12 13
September 16 7 14
Oktober 8 2 15
November 1 -3 12
December -4 -9 12

Taal

Maar liefst 92% van de bevolking is de officiële landstaal, het Russisch, machtig. Aangezien Rusland een federatie van verscheidene volkeren is, worden in het land behalve het Russisch ook vele andere talen officieel erkend. De meest gesproken andere taal is echter geen inheemse taal, maar het Engels. Vooral hogeropgeleiden hebben ergens in de loop van hun opleiding voldoende Engels geleerd om zich in de taal uit te kunnen drukken. Op het platteland beheerst nauwelijks iemand Engels terwijl in grote steden ca. 15% Engels spreekt en in Moskou tot 35% van de bewoners in het Engels kunnen communiceren.


Bevolking

Hoewel Rusland het grootste land ter wereld is, neemt het op het gebied van inwonersaantal de negende plek in met 145 miljoen inwoners. Het is daarmee ook direct een van de dunst bevolkte landen. Tot de inwoners behoren verscheidene volkeren, waardoor er verschillende culturen en talen aanwezig zijn. Omdat de Russen zelf met 79,8% van de bevolking een grote meerderheid vormen, zullen bezoekers niet snel in contact komen met de andere culturen. Naast de Russen zijn de Tataren met 4%, de Oekraïners met 2,2%, de Armeniërs met 1,9%, de Tsjoevasjen met 1,5%, de Basjkieren met 1,4%, en de Duitsers met 0,8% de grootste bevolkingsgroepen.

Zo’n 70% van het bewonersaantal woont in het Europese deel van het land. De meeste inwoners wonen in Moskou, gevolgd door Sint-Petersburg (5,5 miljoen), wat beide steden tot ware metropolen maakt. De hoofdstad – die in het Europese gedeelte ligt – is met 12,5 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld en bovendien de grootste stad van Europa. Door de relatief trage groei van de bevolking in Rusland in de twintigste eeuw, ligt de bevolkingsdichtheid laag.

Opvallend is dat de vrouwen het grootste deel van de bevolking in Rusland uitmaken. Vrouwen treden er op de voorgrond in bepaalde zware beroepen en in het alledaagse leven.


Geld en valuta

In Rusland wordt uitsluitend de Russische roebel gebruikt. In februari 2021 kreeg u voor één euro circa 89,56 Russische roebels. Wat u voor uw geld krijgt wisselt echter door een continue schommeling van vraag en aanbod. Check daarom voordat u naar Rusland reist wat op dat moment de wisselkoers is. Overal in de grote steden zijn geldautomaten en wisselkantoren te vinden. Biljetten met een waarde van 5000 roebels worden niet altijd aangenomen. Zorg er daarom voor dat u voldoende biljetten met kleinere waarden bij de hand hebt. Geld wisselt u het beste bij kantoren van de Russische staatsbank.

Pinnen is niet overal mogelijk. Het is per bank, per bankpas en per creditcard afhankelijk wat de kosten zijn van een transactie. Ga dit voor vertrek na bij uw bank.

Let er daarnaast op dat het gebruik van bankpassen buiten Europa in de regel uit veiligheidsoverwegingen uitgeschakeld is. Wellicht is dat ook voor Rusland het geval. Uw bank kan betalen buiten Europa op uw verzoek aanzetten.

Tip: Een fooi van 10% tot 15% is in de grotere steden gebruikelijk, in restaurants in kleinere steden of op het platteland niet zozeer.


Reizen

Bezienswaardigheden
Voor mensen die van spoorwegen houden is Rusland alleen al vanwege zijn dichte spoorwegnet, waarvan de beroemdste spoorlijn wel de Trans-Siberische spoorlijn is, een fascinerend land. Het land is echter ook de moeite waard door de vele bezienswaardigheden die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Bezoek het Rode Plein en het Kremlin in Moskou, of ga naar het sfeervolle Sint-Petersburg.

Rode Plein MoskouRode Plein Moskou

Vervoer
Omdat Rusland zo’n uitgestrekt land is, is naast het transport op schepen over de rivieren het spoor het belangrijkste vervoersmiddel om van Europa via Siberië naar de kust van de Stille Oceaan te reizen. Ook al zijn er veel meer – economisch hele belangrijke – spoorwegtrajecten gebouwd en in bedrijf, is voor toeristen de Trans-Siberische spoorlijn de meest interessante. Deze langste spoorlijn ter wereld stelt u als reiziger in staat van Moskou via Siberië naar Vladivostok te reizen. Ook op andere trajecten in Rusland rijden vanwege de grote afstanden nog steeds veel lig- en slaaptreinen en voor reizen overdag sinds enkele jaren ook hogesnelheidstreinen.

Vanwege de grote afstanden spelen vliegmaatschappijen ook een grote rol in het personenvervoer in Rusland, zeker voor Russen, die wat meer geld te besteden hebben of buitenlandse toeristen. Daarbij is het echter aan te raden om op te letten, met welke vliegmaatschappij u in zee gaat, aangezien vier van de twaalf onveiligste (internationale) vliegmaatschappijen Russisch waren, te weten UTAir, S7 Airlines, Aeroflot en Ural Airlines. Volledigheidshalve dient hierbij vermeld te worden dat de meeste ongevallen van deze maatschappijen op binnenlandse – en juist niet op internationale – vluchten gebeuren.

Veiligheid
Natuurlijk moet u ook in Rusland niet alleen op weg gaan en uw tas goed in de gaten houden, maar over het algemeen zult u zich in het Europese gedeelte van Rusland veilig voelen. Er lopen in groten getale mannen in uniform rond om de veiligheid te bewaken en om boetes uit te delen. Let er dus op dat u zich aan de verkeersregels houdt. Zorg dat u altijd uw paspoort op zak heeft. Rusland kent namelijk ook een identificatieplicht en hierop wordt goed gecontroleerd.

Het Aziatische gedeelte is echter een ander verhaal. Vaak voelen wij Europeanen ons daar al minder veilig, omdat we met de vreemde cultuur niet vertrouwd zijn. In sommige delen is een dreiging van een terroristische aanslag reëel.

Visum
Voor een reis naar Rusland is een visum nodig. Het is mogelijk om het visum Rusland online aan te vragen, maar dan moet het paspoort nog wel opgestuurd worden, zodat het visum fysiek in het paspoort aangebracht kan worden.

Nu een visum Rusland aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.