Het visum voor Rusland mag alleen gebruikt worden indien aan alle voorwaarden en vereisten op deze pagina wordt voldaan. Controleer voor het starten van de aanvraagprocedure of u aan alle voorwaarden voldoet.

Paspoortvereisten voor het visum Rusland

Het paspoort waarin het visum voor Rusland wordt aangebracht moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na de dag waarop het aangevraagde visum zal verlopen. Indien een multiple-entry (voor meer dan twee reizen) wordt aangevraagd komt daar de aanvullende voorwaarde bij dat het paspoort minimaal 12 maanden geldig moet zijn op elk moment dat een reiziger arriveert in Rusland.

Behalve de eisen omtrent de geldigheid moet het paspoort ook nog voldoende ruimte hebben om zowel het visum als de toekomstige stempels kwijt te kunnen. Hiervoor moeten minimaal twee pagina’s vrij zijn die tegenover elkaar liggen.

Reisverzekering afsluiten verplicht

De Russische immigratiedienst heeft het verplicht gesteld te beschikken over een geldige reisverzekering gedurende het gehele verblijf in Rusland. Hiertoe wordt bij het indienen van de visumaanvraag een Ruslandverklaring geëist. Deze kan worden opgesteld door de verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeraars hebben een dergelijke verklaring al vaak opgesteld en hebben hiervoor standaard templates beschikbaar die ze snel kunnen invullen en toesturen. Een specificatie van de vereisten van dit document vindt u op de pagina met informatie over de aan te leveren gegevens en documenten.

MatroesjkasMatroesjkas, typisch Russische houten holle poppen die in elkaar kunnen worden geschoven.

Een uitnodigingsbrief aanleveren

Ongeacht het reisdoel (toeristisch of zakelijk) moet er een uitnodigingsbrief worden opgesteld waarin expliciet elke reiziger moet worden uitgenodigd voor wie een Russisch visum wordt aangevraagd. Deze kan worden opgesteld door een Russische organisatie of worden geregeld door een visumspecialist in Nederland. Om het regelen van een uitnodigingsbrief uit te besteden aan een visumspecialist kan dit eenvoudig worden aangevinkt in het aanvraagformulier.

Visum uitleg

Maximaal één geldig visum Rusland tegelijk in paspoort
Vraagt u een nieuw visum Rusland aan terwijl er nog een ander visum voor Rusland in uw paspoort zit? Dan vervalt automatisch het oude visum, ook als de verloopdatum nog niet verstreken is. Er kan maar één geldig visum voor Rusland tegelijk in een paspoort zitten en dat is altijd de laatst toegekende.


Voorwaarden voor overstappen zonder visum Rusland

Het is toegestaan naar Rusland te vliegen voor een overstap zonder visum, indien wordt voldaan aan deze voorwaarden:

  • Tussen aankomst en vertrek zit maximaal 24 uur
  • De reiziger verlaat de terminal niet

Let goed op als u een overstap heeft: als u het vliegveld tijdens de overstap niet verlaat, maar de aankomst- en vertrekterminal niet dezelfde zijn, dan moet u alsnog een visum Rusland aanvragen.

Aanvullende voorwaarden multiple-entry visum zakelijk

Voor het zakelijke multiple-entry visum Rusland (voor meer dan twee reizen) moet worden aangetoond dat de reiziger in de afgelopen 12 maanden al eerder in Rusland is geweest. Hiertoe kunnen de paspoortstempels in het huidige en vorige paspoort worden gebruikt, die werden gezet bij het in- en uitreizen van Rusland.

Ook mag voor het zakelijke multiple-entry visum alleen een Telex-uitnodigingsbrief worden gebruikt. Dat is de variant die is opgesteld door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Andere organisaties die gerechtigd zijn uitnodigingsbrieven op te stellen mogen dit niet doen voor de multiple-entry variant.

Tussen 90 dagen en een week voor vertrek aanvragen

Een voorwaarde van het visum Rusland is dat het aangevraagd moet worden tussen 90 dagen en ongeveer een week voor vertrek. Er wordt aangeraden het visum indien mogelijk enkele weken voor vertrek aan te vragen. Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk gebruik te maken van een spoedprocedure van 4 of 6 werkdagen, bekijk hiervoor de pagina met levertijden en verzendmogelijkheden.

Direct starten met de aanvraagprocedure

Reizigers die voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden (die van toepassing zijn) kunnen hun aanvraag voor het visum Rusland direct starten door middels onderstaande knop het aanvraagformulier te openen. Dit formulier kan zowel door toeristen als zakenreizigers gebruikt worden.
Direct het visum Rusland aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.