Visum Rusland aanvragen

Direct online aanvragen

Het visum voor Rusland

Reizigers naar Rusland (zowel zakelijk als toeristisch) zijn verplicht voor vertrek over een geldig visum Rusland te beschikken. Het visum Rusland aanvragen kan online en kost € 104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten.


Tijdens de coronacrisis heeft de overheid van Rusland een nieuw elektronisch visum geïntroduceerd. Dit visum kan nog niet worden aangevraagd. Tot nader order kunt u uw visum alleen aanvragen via de ambassade.

Hoe kan ik het visum voor Rusland aanvragen?

1. Formulier invullen

Visum rusland aanvragen

Vul allereerst het online aanvraagformulier voor het visum Rusland in, eenvoudig en snel via deze website.

2. Paspoort opsturen

Visums online afrekenen

U ontvangt per e-mail instructies over het verzenden of afgeven van uw paspoort en aanvullende gegevens.

3. Officieel visum

Visum via e-mail

Na toekenning kunt u uw paspoort met ingeplakt visum ophalen of aangetekend/per koerier terug laten zenden.

Uitleg visum Rusland

Gaat u in 2021 of 2022 op zakenreis of vakantie naar Rusland? Dan dient u zich tijdig voor te bereiden op de visumplicht van Rusland. Een visum Rusland aanvragen is noodzakelijk voor alle reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort, ongeacht het reisdoel en de leeftijd. Het aanvragen van het visum voor Rusland gaat via deze website eenvoudiger en sneller dan veel mensen vooraf verwachten.

Wat is het visum voor Rusland? Het visum voor Rusland is een vergunning van het consulaat om Rusland in te mogen reizen. Er bestaan verschillende varianten van het visum. U kunt op de overzichtspagina nagaan welke u moet aanvragen. De aanvraagprocedure start met het invullen van het online aanvraagformulier. Aan de hand van de door u ingevulde gegevens ontvangt u een persoonlijke e-mail met daarin een overzicht van de door u aan te leveren documenten, waaronder uw paspoort en een pasfoto. Wanneer uw aanvraag compleet is wordt deze gecontroleerd door een visumspecialist. Missen er nog gegevens? Dan wordt direct contact met u opgenomen. Is alles in orde? Dan wordt het visum Rusland door een consulair medewerker in uw paspoort aangebracht.

Aanvragen zonder bezoek aan het consulaat. Heeft u geen tijd om tweemaal naar het consulaat te reizen? Geef dan in het aanvraagformulier aan dat u gebruik wilt maken van de ophaal- en/of verzendservice (aangetekend of per koerier). Uw paspoort wordt dan bij u thuis of op kantoor opgehaald en weer teruggebracht nadat het visum is toegekend.

>Visum Rusland aanvragen zonder uitnodigingsbrief

Visum Rusland aanvragen zonder uitnodigingsbrief
Zakelijke reizigers moeten bij de aanvraag een uitnodigingsbrief aanleveren van de Russische organisatie die bezocht gaat worden. Toeristen kunnen een uitnodigingsbrief aanleveren van hun reisbureau of overnachtingsplaats in Rusland. Heeft u geen contacten in Rusland? Voor een meerprijs kunt u het regelen van de uitnodigingsbrief uitbesteden door ons. Indien u hiervan gebruik wilt maken hoeft u dit enkel aan te geven in het online visumaanvraagformulier. De uitnodigingsbrief wordt dan automatisch aan uw dossier toegevoegd en u hoeft hier verder niets meer voor te doen.Varianten van het visum voor Rusland

Welke variant van het visum Rusland u moet aanvragen hangt af van uw reisplannen. U moet vier keuzes maken bij het uitzoeken van de meest geschikte variant voor uw reis:

  • Reisdoel: zakelijk of toeristisch
  • Aantal aankomsten in Rusland: eenmaal, tweemaal of onbeperkt
  • Benodigde geldigheidsduur: 30 dagen, 90 dagen, 6 maanden of 12 maanden
  • Gewenste levertijd: 4 tot 10 werkdagen

Niet alle denkbare combinaties van de bovenstaande keuzemogelijkheden bestaan. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle varianten van het visum voor Rusland in vier werkdagen te leveren. Ook kan alleen onder bepaalde voorwaarden gebruik worden gemaakt van het visum met een geldigheid van 6 of 12 maanden. Een uitgebreide toelichting van alle mogelijke combinaties vindt u op de overzichtspagina met alle visums voor Rusland. Alle varianten van het visum voor Rusland zijn aan te vragen met hetzelfde aanvraagformulier. Arriveert u in St. Petersburg? Lees dan ook over het e-visum Rusland.


Visumvoorwaarden en aan te leveren documenten

U moet rekening houden met een aantal voorwaarden en benodigde documenten om een visum Rusland aan te kunnen vragen. Na het invullen van het online aanvraagformulier ontvangt u per e-mail een instructie over het aanleveren van de vereiste documenten. Houd hier alvast rekening mee:

  • Zorg dat u een pasfoto kunt aanleveren in kleur, 34mm x 45mm.
  • Zorg dat u een verklaring van uw reisverzekering kunt aanleveren, waarin staat dat u verzekerd bent tijdens uw reis naar Rusland.
  • Reist u zakelijk? Dan moet u ook een werkgeversverklaring indienen.
  • Heeft u ooit in Rusland gewoond? Dan staat u hoogstwaarschijnlijk nog in het Russische bevolkingsregister. U moet u eerst volledig uitschrijven, voordat u een visum kunt aanvragen.
  • U mag maximaal 1 visum voor Rusland tegelijkertijd in uw paspoort hebben. Heeft u al een visum voor Rusland en wilt u alvast een nieuw visum aanvragen? Dan vervalt de geldigheid van het huidige visum.

Visum Rusland aanvragen

Dien uw aanvraag voor het visum Rusland in via het aanvraagformulier op deze website. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het visum Rusland aanvragen staat onterecht bekend als een vrij ingewikkelde procedure; middels het aanvraagformulier op deze website wordt u stap voor stap begeleid.

De kosten van het visum Rusland. De kosten van het visum zijn niet afhankelijk van het reisdoel, de gewenste geldigheidsduur of het aantal inreizen. Het visum voor Rusland kost altijd € 104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten, servicekosten en BTW. Indien u een spoedaanvraag wilt indienen betaalt u een toeslag afhankelijk van het visumtype en de gewenste levertijd. Indien u wilt dat uw paspoort na het inplakken van uw visum voor Rusland aangetekend retour wordt gezonden, dan betaalt u daarvoor een meerprijs van € 29,95. Directe verzending per koerier is ook mogelijk, de kosten daarvan bedragen € 39,95.

Nu aanvragen. Wilt u direct starten met het indienen van uw aanvraag voor het visum Rusland? Ga dan direct door naar het online aanvraagformulier. Heeft u nog vragen? Lees dan de pagina met veelgestelde vragen over het visum Rusland, of neem contact op met een visumspecialist, via onze contactpagina. Ook worden veel vragen beantwoord in de tips die tijdens het invullen van het aanvraagformulier in beeld verschijnen.

Samenvatting visum Rusland

VerplichtJa, voor Nederlanders en Belgen
DoelVakantie of zakenreis
GeldigheidVan 30 dagen tot 1 jaar
InreizenEénmaal, tweemaal of onbeperkt
Levertijd10 werkdagen (normale levering)
Spoed4 werkdagen (zakelijk) of 7 (toeristisch)
Kosten€ 104,95 per visum Rusland
BetaleniDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard

Download een informatieblad over het visum

Ervaringen met het visum voor Rusland

105 mensen beoordelen het visum met een 9,3/10 
Beoordelingen

VisumBuitenland.be is een professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be maakt echter op geen enkele wijze deel uit van de Russische overheid. Indien u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Tevens wordt uw aanvraag handmatig door ons gecontroleerd voordat deze wordt verwerkt. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis.