Een visum aanvragen voor Rusland kan al enige tijd vanuit thuis, zonder een bezoek te brengen aan het consulaat. Dat kan door de aanvraag via het online aanvraagformulier op deze website in te dienen. Wel moet hiervoor nog steeds het paspoort per koeriersdienst worden verzonden, zodat het visum daarin kan worden aangebracht. Met de introductie van het nieuwe e-visum Rusland in 2021 is dat ook niet meer nodig.

Voordelen van de nieuwe procedure

De nieuwe visumprocedure van het e-visum Rusland heeft twee voordelen. Allereerst wordt het aanvragen van een e-visum een stuk eenvoudiger, doordat het paspoort niet meer naar het consulaat hoeft. Maar ook de kosten van het aanvragen zullen fors afnemen. De logistiek en al het handwerk dat komt kijken bij het oude ‘fysieke’ visum is immers niet meer nodig. De verwachting is dat het elektronische visum voor Rusland een factor vijf goedkoper wordt.

Details van het e-visum nog onbekend

Het e-visum Rusland werd aangekondigd in juni 2019. De verwachting is dat de invoering ervan nog laat wachten tot 2021. De Russische overheid heeft aangekondigd vaart te willen maken met de ingebruikname van het nieuwe applicatiesysteem, maar er zijn er nog enkele horden te nemen.

Bestanden uploaden in plaats van opsturen

Een van de grote voordelen van het e-visum zal zijn dat de benodigde documenten niet meer naar het consulaat gestuurd hoeven te worden. Het gaat hierbij niet alleen om het paspoort, maar ook over onder meer de losse pasfoto, de Ruslandverklaring van de verzekering en de werkgeversverklaring.

Toekomst van uitnodigingsbrieven ook nog onzeker

Het is nog niet bekend of ook de uitnodigingsbrief komt te vervallen, die zowel toeristen als zakenreizigers momenteel nodig hebben. Hoewel de uitnodigingsbrief in principe extra zekerheid moet geven dat de reiziger met legitieme reisplannen Rusland zal inreizen, zijn de brieven dusdanig eenvoudig te koop, dat de toegevoegde waarde klein is. Terwijl een uitnodigingsbrief voor veel reizigers tot frustraties leidt.

Grootschalige e-visum pilot succesvol volbracht

Vorig jaar heeft de Russische immigratiedienst al geëxperimenteerd met een versoepeling van de visumprocedure. Om de grote hoeveelheid voetballiefhebbers te kunnen verwerken die in 2018 afkwamen op het WK voetbal was het tijdelijk mogelijk een vereenvoudigd visum voor Rusland te verkrijgen. De aanvraagprocedure werd tijdelijk geïntegreerd met het verkoopkanaal van de tickets voor het WK-voetbal.

Reist u al naar Rusland vóór 2021?

Omdat de immigratiedienst nog geen exacte introductiedatum voor het e-visum Rusland heeft genoemd zal voorlopig nog gebruik moeten worden gemaakt van de ‘oude’ procedure. Dat betekent dat vooralsnog alle visumtypes voor Rusland in het paspoort van de reiziger moeten worden aangebracht op het consulaat. Reizigers die het niet zien zitten om zelf het paspoort af te geven en weer op te halen, kunnen via deze website een visumaanvraag indienen met behulp van een koeriersdienst.
Nu een visum Rusland aanvragen middels de ‘oude’ procedure

Update e-visum Rusland 01-10-2019: Vandaag is de immigratiedienst van Rusland begonnen met een experiment voor reizigers die arriveren op de internationale luchthaven van St. Petersburg. Het e-visum voor St. Petersburg is nu gratis verkrijgbaar via de website van de Russische overheid.


VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Rusland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (65 EUR per visum). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 65 EUR aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 39,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Rusland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.