Nieuwsbericht | | 12-04-2024 | ±4 minuten leestijd

Egypte is in economisch opzicht een erg aantrekkelijk land. Vooral in de toeristische sector zijn er volop kansen voor ondernemers en werkzoekenden, maar ook andere sectoren maken in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling door. In dit artikel leest u niet alleen alles wat u moet weten over het werkvisum, maar ook over het zakenvisum voor Egypte.

Egypte inreizen met een visum

Europese reizigers hebben een visum nodig om naar Egypte te mogen reizen. Dit geldt voor iedere soort reis, ongeacht het reisdoel. Of het nu gaat om een vakantie, een zakenreis of een langdurig verblijf, het hebben van een visum is altijd verplicht. Reizigers kunnen het visum eenvoudig voor vertrek aanvragen. Zo kunnen zij voor vertrek een toeristen- of zakenvisum aanvragen, waarmee een verblijf van 30 of 90 dagen wordt toegestaan. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen een single-entry visum, waarmee één reis naar Egypte is toegestaan, en een multiple-entry visum, dat meerdere reizen toestaat. Het toeristenvisum kan eenvoudig online worden aangevraagd via deze website. Dit visum wordt ook wel het e-visum Egypte genoemd.

Het visum voor een zakenreis naar Egypte

Wie in Egypte een bedrijf, beurs of seminar wil bezoeken of voor andere zakelijke doeleinden naar het land wil reizen, mag daarvoor geen gebruikmaken van het e-visum. In deze gevallen is namelijk een speciaal zakenvisum nodig dat uitsluitend via de ambassade of het consulaat van Egypte kan worden aangevraagd. Het zakenvisum is bedoeld voor reizigers die een zakelijk reisdoel hebben en die in dienst zijn van een organisatie die niet in Egypte gevestigd is. Het zakenvisum heeft een geldigheidsduur van 6 maanden die ingaat op het moment dat het visum wordt toegekend. Er zijn twee varianten van dit visum beschikbaar:

  • Het single-entry business visa, dat één verblijf van maximaal 30 dagen in Egypte toestaat.
  • Het multiple-entry business visa, dat meerdere verblijven in Egypte toestaat die bij elkaar opgeteld maximaal 90 dagen mogen duren.

Voor het aanvragen van een zakenvisum via de Egyptische ambassade moet de aanvrager zijn/haar paspoort, twee actuele pasfoto’s, een ingevuld aanvraagformulier en een uitnodigingsbrief van het bedrijf dat in Egypte wordt bezocht aanleveren. De aanvraag kan persoonlijk of via de post worden ingediend. De kosten van het zakenvisum bedragen minimaal 100 EUR en zijn daarmee hoger dan de kosten van het toeristenvisum.

Een werkvisum voor Egypte

Als u voor een bedrijf wilt werken dat in Egypte gevestigd is, dan is een zakenvisum niet voldoende, maar heeft u een werkvisum nodig. Om in aanmerking te komen voor een werkvisum moet u eerst een concreet baanaanbod hebben ontvangen. Vervolgens kunt u Egypte met een tijdelijk visum inreizen om vervolgens in het land zelf een werkvergunning aan te vragen. Om Egypte in te reizen kunt u gebruikmaken van een geschikt visum naar keuze.

Eenmaal in Egypte moet u samen met uw Egyptische werkgever een aanvraag voor een werkvisum indienen bij het Ministerie van Arbeid. Hiervoor zijn verschillende documenten nodig en het proces kan ingewikkeld zijn. Ook moet het bedrijf waarvoor u wilt werken aan strenge voorwaarden voldoen om een buitenlandse werknemer aan te mogen nemen. Het advies is dan ook om voor vertrek grondig te controleren of de organisatie waarvoor u wilt werken ervaring heeft met het werven van buitenlandse werknemers.

Visa voor vrijwilligers, freelancers en ondernemers

Egypte heeft geen speciale visa voor vrijwilligers of zzp’ers die in Egypte willen werken. Deze activiteiten bevinden zich in een grijs gebied van de bestaande regelgeving. Het is dan ook niet duidelijk welk visum in deze gevallen benodigd is. In de praktijk gebruiken veel freelancers en vrijwilligers een normaal toeristenvisum om tijdelijk in Egypte te werken, maar of dit ook daadwerkelijk is toegestaan, is afhankelijk van de duur van het verblijf en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Als u dit overweegt, wordt u geadviseerd om eerst contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Egypte en/of de organisatie waarvoor u wilt werken om na te gaan welk visum voor u geschikt is. Als een toeristenvisum voldoet, kunt u binnen enkele minuten online het e-visum aanvragen

Ondernemers en investeerders die een aanzienlijk geldbedrag in Egypte willen investeren kunnen gebruikmaken van een speciaal visum voor investeerders. Dit visum wordt ook wel het golden visa genoemd en kan uiteindelijk worden omgezet in een permanente verblijfsvergunning. Meer over dit visum voor ondernemers en investeerders leest u in het artikel over het golden visa voor Egypte.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.