Nieuwsbericht | | 03-05-2024 | ±4 minuten leestijd

Het wereldkampioenschap voetbal vindt in 2026 in Amerika, Canada en Mexico plaats. Hoewel het toernooi pas ver in de toekomst van start gaat, maken sommige fans zich nu al zorgen over het tijdige ontvangen van een visum voor Amerika. De wachttijd voor visumaanvragen kan namelijk oplopen tot meer dan 800 dagen.

Het WK 2026 wordt georganiseerd door drie landen

Amerika, Canada en Mexico organiseren in 2026 samen het wereldkampioenschap voetbal. Dit is pas de tweede keer in de geschiedenis dat het WK door meer dan één land wordt georganiseerd. Dat gebeurde eerder in 2002, toen het WK in Japan en Zuid-Korea werd gespeeld. Naar verwachting zullen toekomstig regelmatig meerdere landen samen het grootste voetbaltoernooi ter wereld gaan organiseren. Dit heeft vooral te maken met de hoge kosten voor de organisatie en de strenge eisen waaraan organisatoren moeten voldoen op het gebied van infrastructuur en veiligheid. Voor veel landen is het simpelweg niet mogelijk om een sportevenement op de schaal van het WK voetbal in hun eentje te organiseren, waardoor ze gaan samenwerken met hun buurlanden.

Visum voor meerdere landen nodig

Dat meerdere landen samen een sportevenement organiseren is niet alleen voordelig, want het kan ook voor problemen zorgen onder spelers en fans. Zij moeten daardoor vaak langere afstanden afleggen om aan verschillende wedstrijden deel te nemen. Bovendien kan het voor extra bureaucratie zorgen. In het geval van het WK 2026 in Amerika, Canada en Mexico moeten sommige fans namelijk voor de drie verschillende landen een visum of reistoestemming bezitten, als ze naar wedstrijden in alle drie de landen willen gaan. In de meeste gevallen hebben Europese reizigers geen visum nodig voor Mexico, maar wel een ESTA voor Amerika en een eTA voor Canada. Aangezien alle wedstrijden vanaf de kwartfinales in Amerika zullen worden gespeeld, zullen veel fans in ieder geval een visum of reistoestemming voor Amerika willen bemachtigen.

Met een ESTA naar het WK in Amerika

Reizigers uit Nederland, België en de meeste andere Europese landen kunnen met een ESTA naar Amerika reizen om daar naar wedstrijden van het WK 2026 te gaan. Een ESTA aanvraag kan binnen enkele minuten online worden ingediend en resulteert meestal na 3 dagen in een toegekende reistoestemming. Reizigers die aan de voorwaarden van het ESTA voldoen hoeven zich geen zorgen te maken of het nog mogelijk is de reistoestemming op tijd te ontvangen, want hij kan nog op relatief korte termijn worden verkregen. Desondanks wordt aanbevolen het ESTA Amerika ruim op tijd aan te vragen. Dit kan al vanaf 2 jaar voor de verwachte terugreisdatum vanuit Amerika.

Lange wachttijden voor een visum Amerika

Reizigers die niet in aanmerking komen voor een ESTA hebben een visum nodig om naar Amerika te mogen reizen. Een visumaanvraag is veel ingewikkelder en duurt veel langer dan het aanvragen van een ESTA. Voor een visumaanvraag moet namelijk onder andere een interview worden ingepland bij een Amerikaanse ambassade of een consulaat. De wachttijden voor afspraken lopen in bepaalde landen, in het bijzonder in Latijns-Amerika, hoog op. In bepaalde steden moeten aanvragers zelfs meer dan twee jaar(!) op een interviewafspraak wachten.

Voetbalfans uit Latijns-Amerika nu al in de problemen

Voetbalfans uit de Mexicaanse hoofdstad kunnen nu al geen afspraak meer inplannen om op tijd voor het WK 2026 een visum voor Amerika te ontvangen. In de voetbalgrootmachten Brazilië en Argentinië moeten aanvragers iets minder lang wachten, maar ook daar kan het meer dan 100 dagen duren voordat een visuminterview kan plaatsvinden. Het is te verwachten dat de druk op de ambassades en consulaten in aanloop naar het WK alleen maar zal toenemen. Daarom trekken verschillende organisaties, waaronder de FIFA, al aan de bel. De Amerikaanse immigratiedienst adviseert fans om nu al een visum aan te vragen, ook als ze nog niet zeker weten of ze daadwerkelijk naar het WK zullen gaan of niet.

Uitzicht op verbetering van de visumsituatie

De lastige situatie omtrent visa voor het WK 2026 heeft geleid tot een crisisberaad tussen de Amerikaanse autoriteiten en reisorganisaties in Amerika. In deze gesprekken werd de Amerikaanse autoriteiten de urgentie van de situatie duidelijk gemaakt. Als de veelal fanatieke Latijns-Amerikaanse fans hun landen niet kunnen aanmoedigen, omdat ze geen visum kunnen verkrijgen, zal dit ongetwijfeld een afbreuk doen aan de sfeer in de laatste fases van het WK in Amerika.

De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd stappen te gaan zetten om visumaanvragen sneller te kunnen verwerken. Ook is de FIFA inmiddels nauw betrokken bij de Amerikaanse overheid om dit soort logistieke kwesties op te lossen. De Amerikaanse autoriteiten hebben echter ook duidelijk gemaakt dat ze hun visumbeleid niet volledig zullen herzien voor een evenement als het WK 2026, dus het blijft voorlopig spannend voor alle voetbalfans die een visum Amerika nodig hebben.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.