Nieuwsbericht | | 14-07-2022 | ±2 minuten leestijd

Afgelopen jaar kwamen bijna 10 miljoen mensen van over de hele wereld in aanmerking voor het Diversity Immigrant Visa Program 2023, ook wel bekend als de visumloterij. Egypte, Rusland en Iran kwamen daarin als grootste winnaars uit de bus. Elk jaar stelt de visumloterij tot 55.000 permanente verblijfsvergunningen, ook wel green cards genoemd, beschikbaar voor mensen die naar Amerika willen emigreren.

Winnaars visumloterij VS officieel bekendgemaakt

Het Bureau of Consular Affairs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kortgeleden de statistieken vrijgeven waaruit blijkt dat ongeveer 120.000 buitenlandse staatsburgers (aanvragers en hun echtgenoten en kinderen) zijn geselecteerd om in aanmerking te komen voor een Amerikaans immigratievisum.

Winnaars van de Diversity Lottery 2023 werden geselecteerd via een automatische en willekeurige computertrekking, verspreid over zes geografische regio’s uit landen met een laag immigratiepercentage naar de Verenigde Staten. Dat iemand hiervoor wordt geselecteerd en als winnaar is geregistreerd, betekent nog niet dat deze persoon ook definitief een visum krijgt. Het is echter wel de eerste stap om legaal naar de Verenigde Staten te emigreren met een permanente verblijfsstatus zonder de hulp in te schakelen van een Amerikaanse visumsponsor.

Resultaten Diversity Lottery 2023

Met het immigratievisum kunnen winnaars van de visumloterij legaal en permanent in de Verenigde Staten wonen en werken met een vaste verblijfplaats. Ruim 7% van de visa binnen het programma zijn beschikbaar voor personen die afkomstig zijn uit bepaalde landen. De landen die ook dit jaar weer het meeste geprofiteerd hebben van deze visumloterij zijn Egypte, Iran en Rusland, maar ook Algerije en Soedan. Egypte staat bovenaan met het hoogste aantal geselecteerde kandidaten (5529), daarna volgen Algerije (5526), Iran (5506), Rusland (5505) en Soedan (4863).

Na het winnen van de Diversity Lottery 2023

Nadat iemand zelf, of hun familielid in het Diversity Immigrant Visa Program is geselecteerd, krijgen ze een aanmeldbrief met instructies en de benodigde stappen om te volgen. Ten eerste moeten ze een aanvraag indienen bij het Kentucky Consular Center in Williamsburg om permanent ingezetene te worden met behulp van het DS-260 formulier. Daarna dienen ze zich voor te bereiden op het interview in het Engels. Tijdens het visuminterview moeten de kandidaten kunnen aantonen dat ze een middelbare schoolopleiding hebben voltooid, of dat ze twee jaar werkervaring hebben opgedaan in de voorgaande vijf jaar. Ook krijgen ze enkele vragen gesteld over criminaliteit en veiligheid om te bepalen of ze in aanmerking komen voor immigratie naar Amerika.

Geen immigratieplannen? Vraag dan een ESTA Amerika aan

Als u geen deel uitmaakt van het Diversity Immigrant Visa Program, en slechts voor een kort bezoek naar de Verenigde Staten wilt reizen, zult u een ESTA moeten aanvragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die bij toekenning automatisch aan uw paspoort wordt gekoppeld, zodat u voor een visum niet meer naar een consulaat of ambassade hoeft te gaan. Het ESTA is vanaf de datum van toekenning twee jaar geldig en u kunt met het visum tot maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Het ESTA wordt doorgaans binnen 3 dagen toegekend.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,57 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.