Nieuwsbericht | | 13-05-2019 | ±4 minuten leestijd

Amerika kent een streng immigratiebeleid. Dat betekent dat Nederlandse en Belgische toeristen die naar Amerika willen reizen goed op de hoogte dienen te zijn van de regels omtrent het aanvragen van een visum of een ESTA Amerika.

Nederlandse en Belgische reizigers hebben een reistoestemming nodig om naar Amerika te mogen reizen. In veel gevallen is het niet meer nodig om naar het Amerikaanse consulaat te gaan om daar een aanvraag in te dienen. Nederland en België vallen namelijk onder het Visa Waiver Program, wat betekent dat reizigers uit deze landen een digitale reistoestemming (ESTA) kunnen aanvragen. Bij aankomst in de Verenigde Staten wordt dan besloten of de reiziger het land in mag. Het ESTA is dus een reistoestemming om naar het land te mogen reizen.

Reistoestemming Amerika

ESTA is een afkorting van Electronic System for Travel Authorization. Het is geen visum waarin wordt toegezegd dat men het land ook echt in mag. Een ESTA is een reistoestemming. Dat betekent dat de Verenigde Staten bij aanvraag zullen controleren of het veilig genoeg is om een reiziger naar de Verenigde Staten te laten reizen. Het voordeel is dat dit voldoende is om het land te mogen betreden. Wel mag de Immigratiedienst bij aankomst zelf besluiten of de reiziger het land wordt binnengelaten.

Wanneer men een ESTA Amerika aanvraagt en wordt toegelaten door de Immigratiedienst, is een visum Amerika aanvragen in veel gevallen niet meer nodig. Dat komt door het Visa Waiver Program (VWP), dat inmiddels al een aantal jaren actief is.

Er zijn maar liefst 38 landen in de wereld die meedoen aan het Amerikaanse programma, waaronder Nederland en België. Toch komt niet iedereen in aanmerking voor een ESTA Amerika. In sommige gevallen dient men namelijk alsnog een visum Amerika aan te vragen.

ESTA Amerika

Een ESTA aanvragen is in veel gevallen voldoende om naar Amerika te mogen reizen. Al op de luchthaven wordt er bij het boarden gecontroleerd of de reiziger in het bezit is van de digitale reistoestemming. Reizigers die het document niet aan kunnen tonen, mogen niet mee op de vlucht.

Iedereen die voor een vakantie, zakenreis of zelfs enkel een overstap in de Verenigde Staten van Amerika moet zijn, heeft een ESTA nodig. Belangrijk om te onthouden is dat ook minderjarige kinderen een eigen ESTA en paspoort nodig hebben. Enkel reizigers die over land naar Amerika reizen of al een Amerikaans visum of paspoort hebben, hoeven geen ESTA aan te vragen.

Voorwaarden ESTA Amerika

Een ESTA Amerika geldt voor verschillende reisdoelen, bijvoorbeeld een zakelijke of toeristische reis of het maken van een overstap. Het is echter niet toegestaan om voor een Amerikaanse organisatie te gaan werken. In dat geval moet men een visum Amerika aanvragen. Men mag wel betaalde werkzaamheden uitvoeren met een ESTA, maar enkel als de werkgever buiten Amerika is gevestigd.

Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een ESTA Amerika. Ten eerste moeten reizigers kunnen laten zien dat ze Amerika ook weer willen verlaten. Dit kan door een retourticket te laten zien. Een ESTA Amerika aanvragen is ook noodzakelijk wanneer men reist naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam of de Amerikaanse Maagdeneilanden. Ditzelfde geldt voor de Noordelijke Marianen.

Een ESTA Amerika is 90 dagen geldig. Let op: wie na 10 maart 2011 in Irak, Iran, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië is geweest, komt niet in aanmerking voor een ESTA en moet een visum aanvragen. Wanneer reizigers zich niet houden aan de voorwaarden, kunnen ze worden uitgezet of geweerd door Homeland Security.

Visum Amerika noodzakelijk

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een ESTA Amerika aan te vragen en dient men een visum Amerika aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor journalisten (ook fotografie en andere journalistieke doeleinden), investeerders in Amerikaanse bedrijven en personen die een opleiding volgen in Amerika. Ook dan heeft men een visum nodig.

Ditzelfde geldt voor reizigers die langer dan 90 dagen in Amerika willen verblijven. Er bestaan dan twee soorten visums: een non-immigrant visum voor toeristen die langer in Amerika willen verblijven en het immigratievisum. Dat visum is bedoeld voor buitenlandse inwoners die in de Verenigde Staten willen gaan wonen.

ESTA Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Een aanvraag doen duurt ongeveer vijf minuten per reiziger en de kosten van een aanvraag bedragen € 29,95 per persoon. Het is ook mogelijk met spoed een ESTA Amerika aan te vragen. Normaal gesproken wordt de aanvraag dan al binnen een uur goedgekeurd. Het is niet nodig deze bevestiging te printen. Daardoor is aanvragen op het vliegveld ook mogelijk.

Toch raden we aan ruim van tevoren een ESTA Amerika aan te vragen. Het kan namelijk gebeuren dat de aanvraag langer op zich laat wachten.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.