Nieuwsbericht | | 02-09-2020 | ±4 minuten leestijd

2020 is het jaar van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Op 3 november zal het land stemmen over de vraag of de huidige president Donald Trump aan de macht blijft, of dat de Democraat Joe Biden de meest invloedrijke positie in de wereld zal overnemen. Een sector waarvoor de gevolgen van de verkiezingen groot zullen zijn, is het toerisme en, in het verlengde daarvan, visums.

Visums voor Amerika

De Verenigde Staten hebben misschien wel het meest uitgebreide visumsysteem ter wereld. Het Noord-Amerikaanse land heeft meer dan 185 verschillende soorten visums. Deze kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee soorten: immigranten visums en niet-immigranten visums. Het eerste type betreft visums voor personen die voor langere tijd in de VS willen verblijven of die permanent naar het land willen emigreren. De visums voor niet-immigranten zijn, zoals de naam al aangeeft, visums voor reizigers die tijdelijk naar de VS willen gaan. Dit kan zijn voor toerisme of voor zakenreizen, en alles wat daartussen ligt. Het is dan ook niet verbazend dat er elk jaar veel aandacht wordt besteed aan de aankondigingen van wijzigingen in het visumsysteem van de Verenigde Staten. Immers, miljoenen reizigers uit de hele wereld reizen elk jaar naar het land.

Het presidentschap van Donald Trump

Tijdens zijn presidentiële campagne in 2016 had Donald Trump al beloofd dat hij hard zou optreden tegen immigratie. Met de leus ‘America First’ beloofde Trump dat hij prioriteit zou geven aan binnenlandse kwesties voordat hij überhaupt naar buitenlandse kwesties zou kijken. En Trump heeft zich op verschillende manieren aan zijn belofte gehouden. Om te beginnen was er de omstreden beslissing om een inreisverbod in te voeren voor reizigers uit een aantal islamitische landen. Andere landen hebben ook geleden onder het strenge beleid van Trump. Zo nam het aantal reizigers uit Nigeria naar de VS met maar liefst 21% af door de nieuwe regels van president Trump.

Democraten of Republikeinen

Nu kijkt de hele wereld uit naar de komende presidentsverkiezingen. Na 4 jaar weten landen wat ze kunnen verwachten op het gebied van visums en immigratie als Trump en zijn Republikeinse Partij aan de macht blijven. Het is waarschijnlijk dat de landen waarvoor het beleid van Trump een negatieve invloed had hopen dat de Democratische Partij de verkiezingen wint. In vergelijking met Trump en de Republikeinen zijn de Democraten opener op het gebied van immigratie. Prominente Democratische partijleden hebben vaak hun kritiek laten horen op wat volgens hen de "onmenselijke" behandeling van migranten door Trump is.

Nederlandse reizigers: wat verandert er?

Amerika is een populaire reisbestemming voor Nederlandse en Belgische reizigers. Of het nu gaat om toerisme of om zakenreizen, er wordt elk jaar een groot aantal reizen vanuit Nederland naar de VS gemaakt. In theorie hoeven Nederlanders en Belgen zich niet al te veel zorgen te maken over de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Nederlandse en Belgische reizigers hebben namelijk geen visum nodig om naar de VS te reizen. Zowel Nederland als België vallen onder het zogenaamde 'Visa Waiver Program’. Dit is een speciaal programma voor landen waarmee de Verenigde Staten nauwe banden heeft.

Reizigers uit deze landen hebben geen visum nodig als ze naar de VS willen gaan. In plaats daarvan kunnen ze voor een vlucht naar de VS gebruik maken van een ESTA. De afkorting ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is een digitale reistoestemming waarmee men naar de VS kan reizen, vergelijkbaar met een visum. Vergeleken met het visum is het aanvragen van een ESTA echter een stuk eenvoudiger en, nog belangrijker, een stuk goedkoper. Het enige dat nodig is, is het invullen van het online ESTA formulier, wat in enkele minuten kan worden gedaan. De ESTA-bevestiging wordt na de toekenning per e-mail naar de reiziger gestuurd, vaak nog op dezelfde dag. Deze hoeft echter niet te worden afgedrukt. Zodra het ESTA is uitgegeven, wordt de reiziger geregistreerd in de digitale databanken van de Amerikaanse immigratiedienst. Op vertoon van het paspoort kunnen de luchtvaartmaatschappijen zodoende controleren of een reiziger in het bezit is van een geldige reistoestemming.

ESTA regels en voorwaarden

Het ESTA is echter geen onvoorwaardelijk reistoestemming: net als het visum heeft ook deze reistoestemming zijn eigen regels en voorwaarden. Het is belangrijk de voorwaarden en regels goed door te nemen voordat het ESTA wordt aangevraagd. Veel reizigers zijn al eens in de problemen gekomen door de ESTA-vereisten niet goed te hebben gelezen. Zo kom je niet in aanmerking voor een ESTA als je vanaf 2011 naar een aantal specifieke landen bent geweest, zoals Iran of Noord-Korea. De reis moet ook een duidelijk toeristisch of zakelijk doel hebben. Het moet dus, met andere woorden, gaan om een vakantie of zakenreis, of een doorreis. Het is onder geen beding toegestaan in dienst te treden bij een Amerikaans werkgever. Met een ESTA kan een reiziger bovendien maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Voor verblijven die langer duren is een visum nodig.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.