Nieuwsbericht | | 11-03-2024 | ±3 minuten leestijd

De Amerikaanse immigratiedienst heeft besloten om de kosten voor een grote hoeveelheid visa per 1 april 2024 te verhogen. Het betreft visa voor een tijdelijk verblijf in de Verenigde Staten, waaronder visa voor familieleden en verloofden van Amerikaanse staatsburgers, maar ook verschillende werkgerelateerde visa. De kosten van het toeristenvisum en het ESTA blijven onveranderd.

Verhoging van de visumkosten stond al langer gepland

De Amerikaanse immigratiedienst (U.S. Citizenship and Immigration Services, USCIS) kampt al jaren met een tekort aan werknemers en financiële middelen. Mede door bezuinigingen gedurende de coronapandemie heeft de immigratiedienst bovendien te maken met een hoge werkdruk die de kwaliteit van hun werk dreigt te beïnvloeden. Deze uitdagingen hebben ertoe geleid dat USCIS zich genoodzaakt ziet de kosten voor een aantal visa te verhogen. De prijsverhogingen zouden oorspronkelijk eind 2023 al ingaan, maar de plannen hebben enkele maanden vertraging opgelopen. Nu lijkt het erop dat de verhoogde prijzen vanaf 1 april 2024 zullen gelden.

Prijsverhogingen voor familie- en werkvisa

De prijsverhogingen zullen vooral gevolgen hebben voor aanvragers van verschillende familie- en werkvisa. Zo zullen de kosten van zowel het visum voor verloofden als het visum voor echtgenoten van Amerikaanse staatsburgers met 140 USD worden verhoogd. Voor verschillende werkvisa zijn nog forsere prijsverhogingen aangekondigd. Zo wordt de prijs van het veelgebruikte H-1B visum verhoogd van 460 naar 780 USD. Dit visum wordt door Amerikaanse werkgevers gebruikt om werknemers uit het buitenland in dienst te kunnen nemen. Ook de kosten voor andere werkgerelateerde visa, zoals het L-, P- en O-visum, worden aanzienlijk verhoogd.

Voor de genoemde werkvisa geldt over het algemeen dat de werkgever de kosten moet dragen. Het zal voor Amerikaanse werkgevers dus duurder worden om werknemers uit het buitenland over te laten komen. Van het H-1B visum wordt niet alleen de prijs verhoogd, maar wordt ook de lotingsprocedure voor aanvragers gewijzigd. Het is namelijk gebleken dat sommige werknemers door middel van meerdere registraties meer kans maakten om voor dit visum te worden uitgeloot. De wijziging in de lotingsprocedure moet er dan ook voor zorgen dat aanvragers gelijkere kansen krijgen om te worden uitgeloot.

Ophef in de muziekwereld

Het P- en O-visum, beide werkgerelateerde visa, worden vaak gebruikt door artiesten die in Amerika willen optreden. Deze twee visumtypes horen bij de visa die te maken krijgen met de grootste prijsverhogingen. De kosten voor het aanvragen van een P-visum zullen stijgen van 460 naar 1.015 USD. Het O-visum, dat eerder ook 460 USD kostte, zal vanaf 1 april 1.055 USD kosten. In de muziekwereld zorgen deze prijsstijgingen voor bijzonder veel ophef, omdat artiesten en fans vrezen dat festival- en concertorganisaties in Amerika hierdoor minder snel buitenlandse artiesten zullen uitnodigen. Ook zullen de verhogingen van de visumprijzen de kosten van een tour in Amerika, wat voorheen al een prijzige onderneming was, verder verhogen.

Aan de andere kant is er ook sprake van opluchting, omdat een eerder voorstel voor een nog forsere prijsverhoging niet wordt doorgevoerd. Eerder kondigde de Amerikaanse immigratiedienst namelijk aan de prijs van het P- en O-visum naar respectievelijk 1.615 en 1.655 USD te zullen verhogen. Ondanks dat de prijzen aanzienlijk verhoogd worden, zijn de prijsverhogingen dus minder ingrijpend dan oorspronkelijk gepland.

Geen prijsverhogingen voor het bezoekersvisum en ESTA

De kosten voor het B-1 of B-2 toeristen- of zakenvisum veranderen niet. Hetzelfde geldt voor het ESTA Amerika, waarmee toeristische en zakelijke reizen naar Amerika mogelijk zijn. Dit betekent dat het ESTA de meest voordelige optie blijft voor reizigers die maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten willen verblijven en niet voor een Amerikaanse werkgever willen werken. Het ESTA is 2 jaar geldig en beschikbaar voor reizigers uit een beperkt aantal landen. Voor de aanvraag en het gebruik van een ESTA gelden wel een aantal voorwaarden. Reizigers die aan al deze voorwaarden voldoen, kunnen het ESTA Amerika eenvoudig online aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.