Nieuwsbericht | | 22-09-2022 | ±3 minuten leestijd

Israël is mogelijk weer een stap dichter bij de toelating tot het Visa Waiver-programma van de Verenigde Staten. Kortgeleden las het Israëlische parlement een wetsvoorstel voor van het Israëlische ministerie van Justitie over het verzamelen van informatie over personen die Israël in- en uitreizen. Dit wetsvoorstel brengt Israël een stap dichter bij de toelating tot de Amerikaanse lijst van Visa Waiver-landen.

Doel wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is een onderdeel van enkele wetgevende maatregelen die het Israëlische ministerie van Justitie heeft opgesteld. De doelstelling van dit wetsvoorstel is om Israëliërs in aanmerking te laten komen voor een ESTA. De aanvraagprocedure van een ESTA is namelijk eenvoudiger en goedkoper dan die van een fysiek visum. Om deel uit te maken van het Visa Waiver Program heeft de Amerikaanse overheid een aantal strenge voorwaarden. Eén hiervan is het delen van gegevens van reizigers via een beveiligd systeem.

De passagiersgegevens die op grond van dit wetsvoorstel worden verzameld, worden gecodeerd in een zogenaamd PNR-systeem (Passenger Name Record) dat is gelinkt aan een reiziger van een bepaalde boeking. Dankzij het verzamelen van gegevens door verschillende luchtvaartmaatschappijen kunnen landen van over de hele wereld beschikken over betrouwbare en directe informatie van passagiers. Met het nieuwe wetsvoorstel wil Israël hier ook deel van uit maken. De informatie van Israëlische reizigers zal worden doorgegeven aan een nationaal centrum dat onderdeel zal uitmaken van de Israëlische belastingdienst. Op deze manier kan dit centrum gaan helpen bij het bestrijden van criminaliteit en terrorisme voor een betere veiligheid en grenscontrole binnen de burgerluchtvaart.

Redenen voor vertraging toelating Israël tot Visa Waiver Program

Israël wil al langer toetreden tot het Visa Waiver Program van de VS, maar stuit echter op veel problemen. Zo moet het Israëlische parlement volgens de regelgeving van het VWP drie wetsvoorstellen aanleveren voordat Israël eind 2023 mag toetreden tot het VWP. Voorlopig ligt er slechts één wetsvoorstel ter goedkeuring op tafel. Israël zal daarnaast eind september aan moeten tonen hoeveel procent van de visumaanvragen voor Amerika wordt afgewezen voor Israëlische inwoners. Als het percentage onder de drie procent ligt, mag Israël toetreden tot het VWP, zolang het ook aan alle andere criteria voldoet.

Dit zijn niet de enige obstakels waar Israël tegenaan loopt. Om te worden toegelaten tot het VWP, moet een land alle reizigers met een Amerikaans paspoort op alle grensovergangen wederzijdse privileges verlenen. Dit houdt in dat het voor Amerikaanse burgers mogelijk moet zijn om zonder visum Israël in te reizen, ook vanuit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Israël staat dat op dit moment vanwege veiligheidsredenen niet toe. Deze beperking geldt ook voor Palestijns-Amerikaanse die via het buitenland Israël inreizen. Israël zal deze beperking moeten opheffen als het toegelaten wil worden tot het VWP.

Nederlandse en Belgische reizigers kunnen een ESTA aanvragen

Omdat zowel Nederland als België deel uitmaken van het VWP, kunnen reizigers uit deze landen die naar Amerika willen reizen, eenvoudig online een ESTA aanvragen. Het ESTA is twee jaar geldig vanaf de datum van toekenning en u mag met dit ESTA tot 90 aaneengesloten dagen in Amerika verblijven. Als u langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven, of om een bepaalde reden niet aan de voorwaarden van het ESTA voldoet, zult u alsnog een fysiek visum aan moeten vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.