Nieuwsbericht | | 07-05-2021 | ±4 minuten leestijd

Jaarlijks reizen veel studenten naar de Verenigde Staten van Amerika om daar hun studie te (ver)volgen. Voor een reis naar de VS is het in de meeste gevallen niet nodig een visum Amerika aan te vragen. Over het algemeen voldoet het online aan te vragen ESTA. Houd er echter rekening mee dat voor een stage of studie in Amerika een studentenvisum vereist is en een ESTA voor dit reisdoel niet geschikt is.

Studentenvisa

Het ESTA is gemakkelijker, goedkoper en sneller aan te vragen dan het visum Amerika, maar is alleen geschikt voor een vakantie, zakenreis, overstap of bezoek aan vrienden of familie, niet voor een stage of studie. Ook een visum B1, visum B2 en visum B1/B2 voldoen niet. Wie in Amerika gaat studeren of stage gaat lopen heeft een specifiek studentenvisum nodig.

Het F-visum is bedoeld voor buitenlandse studenten die een opleiding zullen volgen aan een erkende Amerikaanse instelling. Een M-visum is geschikt voor buitenlandse studenten die aan een niet-academisch studieprogramma deel gaan nemen. Denk hierbij aan een avondcursus, beroepsopleiding of het volgen van lessen in het niet-academisch technisch onderwijs. Beide varianten kunnen ook voor de echtgenoot en kinderen van de reiziger aangevraagd worden.

Voor een korte recreatieve opleiding of cursus, zoals een tweedaagse kookles, hoeft geen studentenvisum aangevraagd te worden. In dit geval voldoet een ESTA, aangezien de cursus ondergeschikt is aan het hoofddoel van de reis, namelijk vakantie vieren.

Aanvraagprocedure visum Amerika

Het studentenvisum (zowel het F- als ook het M-visum) is niet online te verkrijgen. Hiervoor is een bezoek aan de Amerikaanse ambassade of het consulaat vereist. De aanvraag van een visum Amerika kost daardoor meer tijd dan de aanvraag van een ESTA. Het is dan ook van belang het visum op tijd aan te vragen. Amerika geeft meer dan 185 verschillende soorten visums af en de regels en voorwaarden veranderen continu. Neem daarom voor het aanvragen van een visum voor Amerika de informatie op de websites van de Amerikaanse overheid en ambassade zorgvuldig door.

Om een aanvraag voor het studentenvisum Amerika in te dienen moet allereerst het visumaanvraagformulier (DS-160) ingevuld worden. Reizigers tussen de 13 en 80 jaar moeten vervolgens een verplicht interview afleggen, waarin vragen gesteld worden over de reiziger, zijn of haar familie en reisdoel. Bij de aanvraag moeten twee recente pasfotoʼs, een paspoort dat na de vertrekdatum nog minimaal zes maanden geldig is en een aantal bewijzen (van o.a. de zorgverzekering) aangeleverd worden.

Overige voorbereidingen voor de studie in de Verenigde Staten

Begin op tijd met de voorbereidingen van het buitenlandverblijf. Behalve dat een student voor vertrek een visum Amerika moet regelen, moeten er nog meer voorbereidingen getroffen worden om aan een van de populaire onderwijsinstellingen in Amerika te kunnen studeren. De overheid adviseert hier ongeveer een jaar voor vertrek mee te beginnen.

Onderwijsinstelling kiezen: In de Verenigde Staten wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoger en wetenschappelijk onderwijs. Toch verschillen de onderwijsinstellingen enorm op het gebied van niveau, inhoud en kwaliteit. Neem poolshoogte bij andere studenten die eerder lessen volgden aan de betreffende onderwijsinstellingen. Dat kan helpen bij het kiezen. Als het verblijf deel uitmaakt van de studie in Nederland of België bestaat er een grote kans dat de student aan een onderwijsinstelling in de VS toegewezen wordt.

Vakken kiezen: Struin rond op websites van Amerikaanse onderwijsinstellingen om een goede indruk te krijgen van het aanbod aan vakken. De te volgen vakken moeten goedgekeurd worden door de instelling in Nederland of België. Afhankelijk van de studielast wordt het aantal studiepunten per vak bepaald. Voor de erkenning van de behaalde resultaten bij terugkomst, heeft de student een overzicht nodig van de vakken met bijbehorende cijfers of resultaten (een zogenaamd ‘transcript of records’). Dit overzicht moet door de onderwijsinstelling in de VS gewaarmerkt zijn.

Aanmelden voor de opleiding: Wanneer het studiejaar precies start en eindigt wordt door de onderwijsinstelling bepaald. Meestal begint het studiejaar in de Verenigde Staten in augustus en eindigt in mei of juni. De deadline voor het aanmelden ligt vaak al ergens tussen oktober en december voorafgaand aan het studiejaar. Controleer op de website van de onderwijsinstelling hoe de aanmeldprocedure verloopt en wat de deadline voor de aanmelding is.

Documenten aanleveren: Afhankelijk van de onderwijsinstelling en de opleiding worden er door de onderwijsinstelling in de VS bepaalde toelatingseisen gesteld aan de inkomende uitwisselingsstudenten. Afhankelijk van deze toelatingseisen moeten er ook bepaalde documenten aangeleverd worden. Er wordt normaal gesproken bijvoorbeeld een bepaald niveau Engels verlangd, dat aangetoond moet worden aan de hand van een officiële toets, waarvan de meest bekende de TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) is.

Studiebeurs aanvragen: Bij een buitenlandverblijf komen vaak hoge kosten kijken voor de vlucht, huur, levensonderhoud, het visum en de studie zelf. Om de kosten van het verblijf in Amerika te beperken is het verstandig een studiebeurs aan te vragen. Er bestaan verschillende beurzen voor een studie, stage of onderzoek in het buitenland die door de overheid, de EU, de onderwijsinstelling en particuliere stichtingen en bedrijven aangeboden worden. Vergelijk geruime tijd voor vertrek de vergoedingen, aanvraagtermijnen en voorwaarden van de diverse beurzen. Om in aanmerking te komen voor een beurs moeten er meestal zowel voor als ook tijdens en na het verblijf bepaalde documenten aangeleverd worden.

Huisvesting regelen: In de meeste gevallen wordt door de onderwijsinstelling voor huisvesting gezorgd. Het is ook mogelijk om zelf – online of via een bemiddelingsbureau – een studentenkamer of appartement te regelen. Een andere optie is om bij een gastgezin te gaan wonen.

Als u dat allemaal geregeld heeft is het tijd om van het onvergetelijke avontuur in Amerika te gaan genieten!

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.