Nieuwsbericht | | 18-09-2018 | ±4 minuten leestijd

De strengere regels van Amerika om immigratie tegen te gaan zijn ‘contraproductief en ineffectief’, blijkt uit een studie van het University College London (UCL). Volgens de onderzoekers zorgt het immigratiebeleid er juist voor dat mensen die zich eigenlijk aan de wet willen houden, zich genoodzaakt zien gebruik te maken van illegale manieren om het land binnen te komen.

Meer restricties zorgen voor grotere behoefte aan handhaving

Meer restricties zorgen ervoor dat er meer handhaving nodig is, zeggen de onderzoekers. Om illegale immigratie tegen te gaan, zouden overheden volgens de onderzoekers beter moeten nadenken over de impact van controles in het algemeen en rekening moeten houden met de intenties van ieder individueel persoon.

Volgens Dr. Cassilde Schwartz is minder dan 20 procent van de immigranten bereid de wet te overtreden om op die manier Amerika binnen te kunnen komen, maar als het visumbeleid te streng wordt, blijven er weinig opties over.

Opleidingsniveau

Uit het onderzoek blijkt dat onder andere het opleidingsniveau een rol speelt. De bevindingen suggereren dat mensen die een hogere opleiding hebben genoten en studenten minder snel geneigd zijn Amerika illegaal binnen te komen dan mensen met een lagere opleiding en grotere gezinnen.

“De grootste heroriëntatie naar ongeautoriseerde kanalen vindt plaats wanneer legale gezinshereniging geen optie meer is. Wanneer het immigratiebeleid te streng wordt, moeten regeringen er rekening mee houden dat ze daarmee de toch al beperkte mogelijkheden voor immigratie nog verder beperken”, zegt Miranda Simon van de UCL.

Strengere regels werken illegale immigratie in de hand

De strengere controles en het strengere immigratiebeleid van Amerika werken illegale immigratie in de hand, zegt David Hudson van de Universiteit van Birmingham, co-auteur van het rapport. Naar zijn mening heeft het beleid twee kanten: “Uit ons rapport blijkt duidelijk dat, terwijl restricties rondom immigratie het aantal legale immigranten omlaag brengt, ze er tegelijkertijd voor zorgen dat het aantal illegale immigranten toeneemt.”

Volgens Hudson zorgen de regels voor grote problemen: “Uiteindelijk leidt dit tot een dure en onhoudbare behoefte aan meer en strengere grenscontroles.”

Wereldwijde migranten

Er wordt geschat dat er wereldwijd zo’n 258 miljoen migranten zijn, uitgaande van de definitie dat een migrant iemand is die ergens anders woont dan waar hij of zij geboren is. Dat is ongeveer 3,4 procent van de wereldbevolking. Tussen 2000 en 2015 was 42 procent van de bevolkingsgroei in Noord-Amerika het gevolg van migratie. Er zijn relatief gezien minder mensen die emigreren naar Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caribische Eilanden.

Illegale migranten blijven vaak ‘onder de radar’ in plaats van dat ze asiel aanvragen en zo onder de aandacht van (lokale) autoriteiten komen. Ze vermijden plekken als ziekenhuizen, de politie en de daklozenopvang en maken geen gebruik van liefdadigheid, om op die manier onopgemerkt te blijven. Hierdoor is het lastig een concreet beeld te krijgen van de daadwerkelijke situatie.

Visum (ESTA) Amerika regelen

Zonder een visum of een ESTA krijgen reizigers geen toegang tot Amerika. Alle Nederlandse en Belgische reizigers die in 2018 of 2019 naar Amerika willen reizen, hebben dus een visum of een ESTA Amerika nodig. Zonder een geldig ESTA of visum mag een luchtvaartmaatschappij de reiziger niet meenemen en gaat de reis niet door. Het is goed om te weten dat een ESTA of visum ook verplicht is als men alleen naar Amerika reist om daar over te stappen op een andere vlucht.

De afkorting ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Het ESTA is een verplichte elektronische reistoestemming om naar Amerika te mogen reizen. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt dit direct gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse immigratiedienst. Het is dan ook niet nodig de bevestiging van toekenning van het ESTA te printen, aangezien de VS al van tevoren weet of de reiziger een geldige reistoestemming bezit.

Een ESTA is 2 jaar geldig, maar het verblijf in Amerika mag maximaal 90 dagen duren. Binnen deze 90 dagen valt ook een eventueel verblijf in Canada, Mexico of de Caribische eilanden. Wie langer in Amerika wil verblijven, moet een visum Amerika aanvragen bij de Amerikaanse ambassade.

Er zijn een aantal belangrijke voorwaarden verbonden aan het ESTA. Zo mag er in Amerika gewerkt worden, maar mag men niet in dienst treden van een Amerikaanse werkgever. Daarnaast kunnen reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest geen ESTA aanvragen. Zij kunnen wel een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat.

Goed om te weten: ook met een geldig ESTA kan de reiziger de toegang tot Amerika worden geweigerd door de Amerikaanse immigratiedienst. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de immigratiedienst vermoedt dat de reiziger een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheid.

Een ESTA aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Vaak wordt de aanvraag ongeveer een uur na indienen goedgekeurd, maar dit kan in theorie tot 72 uur duren.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.