Nieuwsbericht | | 29-01-2024 | ±4 minuten leestijd

Roemenië hoopt in de loop van 2025 eindelijk toe te kunnen treden tot het Visa Waiver Program van de Verenigde Staten van Amerika. Hierdoor zouden Roemeense reizigers vanaf dat moment in plaats van een visum alleen nog maar een ESTA nodig hebben om naar Amerika te mogen reizen.

Deelname aan het Visa Waiver Program

De Roemeense overheid doet er al jaren alles aan om toegelaten te worden tot het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP). In mei 2022 was in een nieuwsartikel op deze website over de eventuele toelating van Roemenië tot het VWP al te lezen dat het Oost-Europese land ernaar streefde in 2024 aan alle voorwaarden voor toetreding tot het ESTA programma te hebben voldaan. Deze eerste doelstelling is niet haalbaar gebleken, maar de hoop op toelating is nog steeds springlevend. De verwachting is inmiddels dat Roemenië eind 2025 zal toetreden tot het VWP.

De meeste EU-landen maken al gebruik van een ESTA

Reizigers uit Roemenië, Bulgarije en Cyprus zijn momenteel de enige staatsburgers van landen in de Europese Unie die nog een visum nodig hebben om de Verenigde Staten te bezoeken. Kroatië werd in 2021 toegelaten tot het VWP en is daarmee tot nu toe het laatste EU-land dat tot het Amerikaanse programma werd toegelaten. Reizigers met de nationaliteit van een land dat deelneemt aan dit programma mogen op vertoon van een geldig paspoort en elektronische reistoestemming (ESTA) naar Amerika reizen. Om een ESTA aan te kunnen vragen, moeten deze reizigers wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de reis voor toeristische of zakelijke doeleinden gemaakt worden en mag iedere reis met een ESTA maximaal 90 dagen duren. De aanvraagprocedure van deze elektronische reistoestemming voor Amerika is eenvoudiger en verloopt een stuk sneller dan die van een fysiek visum. Bovendien is het ESTA goedkoper. Vandaar dat veel landen het zo belangrijk vinden om toe te treden tot het VWP.

Optimisme over de toelating van Roemenië

De Roemeense ambassadeur in de Verenigde Staten, Andrei Muraru, liet onlangs weten “zeer optimistisch” te zijn over de eventuele toelating van Roemenië tot het Visa Waiver Program in de loop van volgend jaar. Hij verwacht dat de toelating op korte termijn door beide landen officieel zal worden aangekondigd. De definitieve toelating van Roemenië zou op 1 december 2025 moeten plaatsvinden. Mocht dit zo zijn, dan zouden Roemeense reizigers vanaf die datum met een ESTA naar Amerika mogen reizen. Dat dit nog een kleine twee jaar duurt, heeft er onder andere mee te maken dat een land aan verschillende voorwaarden moet voldoen om toe te mogen treden tot het VWP.

Voorwaarden voor toetreding tot het ESTA programma

Een van de voorwaarden voor toetreding tot het VWP is dat de toelating van het land in kwestie geen risico vormt voor de veiligheidssituatie in Amerika. Het land in kwestie is dan ook verplicht passagiersgegevens met Amerika te delen, aangezien bepaalde passagiers mogelijk invloed kunnen hebben op de nationale veiligheid. Daarnaast mag het percentage afgekeurde aanvragen voor niet-immigratievisa van aanvragers uit het land niet hoger zijn dan 3%. Met name dit laatste vormt voor veel kandidaat-landen nog een struikelblok. Zo had Roemenië in 2021 nog een zogenaamde 'refusal rate' van 17%. Aan het einde van het boekjaar 2022 was dit percentage gedaald tot 12,6% en eind vorig jaar zelfs tot 8,8%. Ondanks dat het percentage afgekeurde visumaanvragen dus nog steeds te hoog is, heeft Muraru er vertrouwen in dat in de loop van 2025 ook aan deze voorwaarde zal worden voldaan.

Nauwere betrekkingen tussen Roemenië en de VS

De aanstaande toetreding van Roemenië tot het VWP is een logisch gevolg van de steeds nauwere betrekkingen tussen het land en de Verenigde Staten in de afgelopen jaren. Zo kondigde de Roemeense luchtvaartmaatschappij HiSky onlangs aan vanaf juni 2024 weer vluchten tussen Boekarest en New York te gaan aanbieden. Dit zou de eerste directe verbinding tussen de Roemeense hoofdstad en Amerika zijn in meer dan 20 jaar. Verder zal Roemenië in verband met de aanstaande visumvrijstelling twee overeenkomsten met de Verenigde Staten ondertekenen over de uitwisseling van passagiersgegevens en samenwerking bij de bestrijding van bepaalde misdrijven.

ESTA online aanvragen

Nederland en België zijn al jaren aangesloten bij het Visa Waiver Program. Dit betekent dat Nederlandse en Belgische reizigers die aan de ESTA voorwaarden voldoen op dit moment naast een geldig paspoort alleen een ESTA nodig hebben om naar Amerika te mogen reizen. Op deze website kunt u middels een Nederlandstalig aanvraagformulier eenvoudig en snel een ESTA aanvragen. Deze elektronische reistoestemming voor Amerika heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Gedurende deze periode van twee jaar mogen meerdere reizen naar Amerika worden gemaakt. Verder mogen reizigers met een ESTA per reis maximaal 90 aaneengesloten dagen in het land verblijven.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.