Nieuwsbericht | | 12-03-2021 | ±3 minuten leestijd

Zowel Roemenië als Kroatië zijn in gesprek met de Amerikaanse overheid om aan het Visa Waiver Program deel te mogen nemen. Dit is een samenwerkingsovereenkomst die burgers van bepaalde landen in staat stelt om naar Amerika te reizen zonder een visum. Deze reizigers kunnen in plaats daarvan een ESTA aanvragen, wat makkelijker en goedkoper is dan een visum aanvragen.

ESTA-systeem: Niet voor alle landen

Landen van over de hele wereld streven ernaar deel te mogen nemen aan het Visa Waiver Program van de VS. De reden hiervoor is dat met toegang tot dit systeem, burgers van deze landen niet meer de lange (en vaak ook dure) aanvraagprocedure van het visum Amerika hoeven te doorlopen als ze naar dit land willen reizen. Een ESTA is namelijk geheel online aan te vragen, waardoor er geen bezoek hoeft te worden gebracht aan de ambassade of het consulaat. Om een ESTA aan te vragen hoeft men alleen het online aanvraagformulier in te vullen. Het ESTA wordt na goedkeuring automatisch gekoppeld aan het paspoort. Een ESTA is dus geen papieren document, maar een digitale reistoestemming. Reizigers hoeven op het vliegveld dan ook slechts het paspoort te laten scannen om aan boord van het vliegtuig te mogen.

Het ESTA-systeem is echter niet open voor alle reizigers. De Verenigde Staten maken het programma op dit moment alleen beschikbaar voor burgers van 39 landen waarvan de Amerikaanse overheid vindt dat ze geen dreiging vormen voor de nationale veiligheid. Zowel Nederland als België maken hier deel van uit.

Roemenië en Kroatië staan op drempel

Er zijn momenteel vier landen uit de EU die niet aan het Visa Waiver Program deelnemen: Kroatië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus. De Europese Unie heeft er meermaals op aangedrongen bij de Verenigde Staten om deze vier landen ook toe te laten tot het systeem voor visumvrij reizen. Van deze vier landen zijn Kroatië en Roemenië de twee waarvan inwoners waarschijnlijk binnenkort zonder visum naar Amerika kunnen reizen. De Minister van Buitenlandse en Europese Zaken van Kroatië zei ervan uit te gaan dat de Amerikaanse overheid binnenkort de beslissing bekend zal maken.

Ook Roemenië is hoopvol dat het zal worden toegelaten tot het Visa Waiver Program. De Amerikaanse overheid kijkt vooral naar de binnenlandse economie en politieke stabiliteit van landen om te bepalen of de inwoners van dit land zonder visum naar Amerika mogen reizen. Roemenië is een van de snelst groeiende economieën in Europa, met een gemiddelde werkloosheid van onder de 4%, wat lager is dan veel andere EU landen.

3% regel

Een van de belangrijkste voorwaarden die de Amerikaanse overheid stelt aan landen om aan het Visa Waiver Program deel te kunnen nemen, is dat het aantal afgewezen visumaanvragen bij de Amerikaanse ambassade van dat land lager dan 3% is. Aan de hand hiervan kan de Amerikaanse overheid namelijk zien of het überhaupt nut heeft om dit land deel te laten nemen aan het ESTA-programma. Hoewel een ESTA goedkoper en makkelijker aan te vragen is dan een visum, zijn de voorwaarden doorgaans strenger. Reizigers die niet in aanmerking komen voor een ESTA gaan dan ook vaak naar de ambassade om een visum aan te vragen. Als een land een relatief hoog percentage van afgewezen visums heeft weet de Amerikaanse immigratiedienst dat het weinig nut heeft om de visumvereisten voor dat land te versoepelen. Als men al niet in aanmerking komt voor een visum is de kans immers vrijwel nihil dat een ESTA-aanvraag goedgekeurd wordt.