Nieuwsbericht | | 21-09-2021 | ±3 minuten leestijd

Volledig gevaccineerde reizigers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf november weer welkom in Amerika. Hiermee komt een eind aan het Amerikaanse inreisverbod, en kunnen Europese reizigers weer met een ESTA of visum naar Amerika reizen.

Let op: dit artikel is al enkele weken oud. Lees ook de meest recente informatie over de coronamaatregelen die nog gelden voor uw aanstaande reis naar de Verenigde Staten van Amerika.

De actuele coronamaatregelen voor reizen naar Amerika

Toegangsvereisten Amerika

Europese reizigers die vanaf november naar Amerika willen reizen moeten in ieder geval aan de volgende vereisten voldoen om het land binnen te komen:

  • Men moet volledig gevaccineerd zijn. Waarschijnlijk voldoen alle vaccins die in de EU en het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt.
  • Men moet een negatief PCR-testresultaat kunnen tonen van een test die maximaal drie dagen voor vertrek is afgenomen. Voor terugkerende Amerikaanse reizigers, maximaal 1 dag voor vertrek.
  • Men moet een geldig ESTA of visum Amerika bezitten.

De nieuwe regels gelden niet voor reizigers die Amerika per land binnenkomen, dus via de landsgrenzen van Canada en Mexico. De verwachting is dat de Amerikaanse overheid de komende dagen met meer details komt voor binnenkomende Europese reizigers. Zo wordt AstraZeneca, een vaccin dat in Europa goedgekeurd is, niet in Amerika gebruikt. Dit zou kunnen betekenen dat reizigers die volledig gevaccineerd zijn met AstraZeneca, Amerika toch niet binnen mogen. Er kunnen ook uitzonderingen zijn op de vaccinatieplicht, zoals bijvoorbeeld voor kinderen die niet voor een vaccinatie in aanmerking komen.

Jeff Zients, de COVID-19 coördinator van het Witte Huis, liet ook weten dat de overheid werkt aan een nieuw coronasysteem voor internationaal reizen. Met dit systeem moet het makkelijker worden om gezondheidsinformatie van reizigers te verzamelen, bijvoorbeeld voor contactonderzoek.

Toenemende kritiek op reisverbod

De afgelopen maanden groeide de kritiek op het Amerikaanse reisverbod voor Europese reizigers. Dit verbod houdt in dat reizigers die in de 14 dagen voor hun reis naar Amerika in onder meer één van de Schengenlanden of het Verenigd Koninkrijk zijn geweest, Amerika niet binnen mogen. Het reisverbod van de Verenigde Staten was anderhalf jaar geleden in het leven geroepen na de globale uitbraak van corona, en is momenteel nog steeds van kracht. De administratie Biden heeft nu dus aangekondigd het reisverbod per november op te heffen.

Dit besluit komt na flink wat internationale druk. Zo had de vice-president van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, zijn reis naar Amerika afgezegd om te protesteren tegen het “oneerlijke” reisverbod. Ook binnenlands was er kritiek op het beleid van de overheid. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties vragen al maanden om versoepelingen van het reisverbod. In vergelijking met 2019 was er deze zomer 61% minder vliegverkeer naar de Verenigde Staten.

De aankondiging van maandag komt na de piek van het zomerseizoen, maar de verwachting is dat de vraag naar vakantiereizen aan het einde van het jaar fors zal toenemen.

ESTA aanvragen voor Amerika

Naast de gezondheidsmaatregelen met betrekking tot corona, moeten reizigers naar Amerika ook voldoen aan de Amerikaanse visumplicht. Zonder visum komt men Amerika namelijk niet in, zelfs niet als men volledig gevaccineerd is en een negatief testresultaat heeft.

Nederlandse en Belgische reizigers hoeven echter geen visum aan te vragen voor hun reis naar de Verenigde Staten. Zij kunnen in plaats daarvan een ESTA aanvragen. Het ESTA is goedkoper dan het visum Amerika en zeer eenvoudig aan te vragen. In plaats van naar de ambassade te gaan, vult men voor een ESTA aanvraag alleen een online formulier in. Nadat de betaling is gedaan wordt het ESTA gemiddeld binnen 3 dagen goedgekeurd. Vanaf dat moment is het mogelijk naar Amerika te reizen. Het ESTA wordt elektronisch aan het paspoort gekoppeld, en is dus geen papieren document dat geprint hoeft te worden.

Een ESTA is geldig voor twee jaar. Dit betekent dat een ESTA aanvragen nu al mogelijk is voor een reis naar Amerika nadat het reisverbod in November wordt opgeheven.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.