Nieuwsbericht | | 26-09-2024 | ±2 minuten leestijd

Qatar zal op 1 december 2024 toetreden tot het Amerikaanse Visa Waiver Program. Dat betekent dat burgers van Qatar later dit jaar zonder visum naar Amerika mogen reizen. Ze moeten dan in plaats van een visum wel beschikken over een geldig ESTA.

Visa Waiver Program: 42 deelnemers

Het Visa Waiver Program (VWP) is een programma van de Amerikaanse autoriteiten waarmee burgers uit bepaalde landen zonder visum naar Amerika kunnen reizen. Zij hoeven in plaats van een visum alleen een ESTA, een digitale reistoestemming voor Amerika, aan te vragen. Het aanvragen van een ESTA is een stuk sneller en goedkoper dan het aanvragen van een visum voor Amerika. Voor een visumaanvraag moeten reizigers namelijk voor een interview naar de Amerikaanse ambassade of het consulaat, terwijl het ESTA eenvoudig online kan worden aangevraagd.

Qatar zal het 42e land worden dat aan het Amerikaanse Visa Waiver Program gaat deelnemen. Het is de eerste golfstaat die in aanmerking komt voor het ESTA Amerika. Nederlanders en Belgen kunnen ook gebruikmaken van het ESTA. Daarnaast nemen de meeste Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en enkele Aziatische landen aan het Amerikaanse Visa Waiver Program deel.

Qatar voldoet aan voorwaarden voor VWP

Om deel te mogen nemen aan het ESTA-programma moeten landen aan specifieke voorwaarden voldoen. Zo mag het percentage afgekeurde aanvragen voor een Amerikaans niet-immigratie visum voor burgers van het land niet hoger dan 3 procent zijn. Daarnaast moeten kandidaatlanden voor het Visa Waiver Program nauw samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten op het vlak van wetshandhaving en terrorismebestrijding. Tot slot moet er sprake zijn van wederkerigheid; het moet voor Amerikanen ook gemakkelijker worden om zonder visum naar het betreffende andere land te reizen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voldoet Qatar aan al deze voorwaarden. Vanaf 1 december 2024 zullen Qatarese staatsburgers dus met een ESTA naar Amerika mogen reizen en hoeven zij voor een toeristisch of zakelijk verblijf van maximaal 90 dagen geen visum meer aan te vragen. Qatarese reizigers die al een geldig B1 of B2 visum bezitten, kunnen met dit visum naar Amerika blijven reizen zolang het geldig is.

Ook versoepelingen voor Amerikaanse reizigers

Omgekeerd wordt het voor Amerikanen eenvoudiger om Qatar te bezoeken. Momenteel mogen reizigers met een Amerikaans paspoort al 30 dagen zonder visum in Qatar blijven. Vanaf 1 oktober 2024 zal deze visumvrije periode worden uitgebreid naar 90 dagen. Ze moeten dan bij aankomst in Qatar wel een paspoort hebben dat nog minstens drie maanden geldig is en ze moeten een boekingsbevestiging voor een hotel of een andere accommodatie in Qatar kunnen tonen.

Nauwe betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Qatar

De toetreding van Qatar tot het Amerikaanse Visa Waiver Program is onderdeel van de strategische samenwerking tussen de twee landen. Qatar is op verschillende terreinen een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, onder andere op het gebied van veiligheid en defensie, maar ook op economisch vlak. Nu het voor zakenreizigers uit Amerika en Qatar gemakkelijker wordt om het andere land te bezoeken, hopen Amerika en Qatar het reisverkeer en de handel tussen de landen te stimuleren.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,56 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.