Nieuwsbericht | | 13-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Hoewel meerdere Europese landen Amerikaanse reizigers weer toelaten, weigert Amerika hetzelfde te doen voor Europese toeristen. Naar de Verenigde Staten reizen met een ESTA of visum blijft daardoor alleen in uitzonderingssituaties mogelijk. De kritiek op de Amerikaanse overheid neemt toe, zowel buitenlands als binnenlands.

EU-inreisverbod tijdens de coronapandemie

Toen de uitbraak van het coronavirus tot een pandemie uitgroeide besloot de Amerikaanse overheid onder toenmalig president Donald Trump om in maart 2020 de grenzen te sluiten voor reizigers uit onder meer China, de Schengenlanden, het VK en Ierland. Een geldig visum of ESTA maakte geen verschil. Uitzonderingen waren alleen mogelijk voor personen met een Amerikaans paspoort of permanente verblijfsvergunning, of voor personen die voor de economie, veiligheid of het gezondheidsstelsel van de VS belangrijk waren. Aanvankelijk zou deze maatregel slechts 30 dagen duren, maar tot op heden is het nog altijd in werking. Reizigers uit de Schengenlanden kunnen momenteel niet naar de Verenigde Staten reizen, zelfs niet als ze een ESTA of visum hebben dat nog geldig is.

Op 18 juni 2021 voegde de Europese Unie Amerika toe aan de lijst met landen die epidemiologisch veilig zijn, wat in feite betekent dat reizigers uit het land weinig risico op besmetting vormen. Het gevolg is dat een groot aantal Europese landen Amerikaanse reizigers weer toelaten voor niet-essentiële reizen. Dit geldt voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde Amerikaanse reizigers. Zo mogen Amerikanen weer naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland reizen, zolang ze zich aan de in deze landen geldende coronamaatregelen houden.

Amerika niet van plan de grenzen te openen

Niet alleen Europese landen openen de grenzen voor Amerikaanse reizigers. Meer dan 75 landen verwelkomen momenteel Amerikaanse reizigers, al variëren de exacte regels van land tot land. Ook Canada heeft aangekondigd Amerikanen weer toe te laten. Volledig gevaccineerde Amerikaanse reizigers mogen per 9 augustus weer naar Canada reizen, Europese reizigers per 7 september.

Toch weigert Amerika vooralsnog hetzelfde te doen. De grenzen blijven gesloten. Op 25 juni zei de Amerikaanse staatssecretaris Antony J. Blinken op een persconferentie in Parijs dat hij geen datum kon geven voor het mogelijk heropenen van de grenzen, en dat het beleid in de eerste plaats gemotiveerd wordt door “wetenschap en medische expertise”. Deze houding leidt tot toenemende kritiek op de regering van president Joe Biden in dit opzicht. Stavros Lambridindinis, de ambassadeur van de EU in Washington, zei eerder dat het een fout is om houders van een EU-paspoort niet toe te laten tot het land. Dit zorgt onder meer voor problemen voor Europese zakenreizigers, die nu weinig toezicht hebben op hun investeringen in de Verenigde Staten.

Ook binnenlands is er kritiek op het besluit van de Amerikaanse overheid om de grenzen voorlopig dicht te houden. Airlines for America, een samenwerkingsverband dat bestaat uit Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder American Airlines en JetBlue, is niet te spreken over het besluit. Katherine Estep, woordvoerder voor Airlines for America, zei dat Amerika op zijn minst volledig gevaccineerde reizigers uit de EU weer toe moet laten.

Reizen naar Amerika met een ESTA

Wanneer Amerika weer de grenzen opent is nog niet bekend. Wat wel zeker is is dat Europese reizigers gewoon een ESTA of visum moeten aanvragen om het land binnen te komen als Amerika weer open gaat. Europese reizigers kunnen visumvrij naar Amerika reizen via het ESTA-systeem. Een ESTA is een stuk goedkoper dan een visum Amerika en het wordt ook veel sneller toegekend. Een ESTA aanvraag wordt doorgaans binnen 72 uur goedgekeurd, in spoedgevallen in de regel al na iets meer dan 1 uur.

Om een ESTA aan te vragen vult men het online-aanvraagformulier in. Nadat het formulier is ingevuld en de betaling is voldaan, is het afwachten tot het ESTA wordt goedgekeurd. Een ESTA is geen papieren document maar een elektronische reistoestemming. Dit betekent dat het automatisch aan het paspoort wordt gekoppeld. Op het vliegveld hoeft men dan ook alleen het paspoort te laten zien.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.