Nieuwsbericht | | 17-06-2022 | ±2 minuten leestijd

De VS loopt drastisch achter met het hervormen van de voorwaarden voor het H-1B-visum; het visum voor geschoolde arbeidsmigranten. Deze voorwaarden zijn al ruim 20 jaar niet veranderd, en dat terwijl het land daar dringend behoefte aan heeft.

H-1B-visum waardevolle toevoeging Amerikaans immigratiesysteem

Het H-1B-visumprogramma is al sinds 1990 een waardevol onderdeel van het Amerikaanse immigratiesysteem. De werking en uitvoering ervan loopt echter al enige decennia achter terwijl het land staat te springen om arbeidsmigranten. Juist door de immigratie van hooggeschoolde arbeidskrachten wordt de groei van de economie en het Amerikaanse bedrijfsleven gestimuleerd.

Het H-1B-visum is een niet-immigratievisum dat bedrijven in staat stelt om buitenlandse arbeidskrachten aan te nemen voor gespecialiseerde beroepen waarvoor technische of theoretische ervaring nodig is. Het H-1B visum is daarbij het meest aangevraagde werkvisum onder buitenlandse professionals. Vooral bedrijven in de technologische sector zijn van dit visum afhankelijk zodat ze elk jaar duizenden werknemers uit bijvoorbeeld China of India in dienst kunnen nemen.

Weinig werkvisa beschikbaar voor buitenlandse arbeidskrachten

In de afgelopen 20 jaar zijn er geen extra werkvisums beschikbaar gesteld voor arbeidsmigranten. Tussen 2005 en 2022 is het aantal blijven steken op 85.000. Hierdoor is het voor Amerikaanse bedrijven moeilijk om aan nieuw en gekwalificeerd personeel te komen. Mia Love, een voormalig Republikeins Congreslid, benadrukte dit door te zeggen dat het personeelstekort de oorzaak is van de huidige recordhoge inflatie in het land.

Ze voegde daaraan toe dat de Amerikaanse economie niet alleen bestaat uit natuurkundigen, ingenieurs en deskundigen op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar dat boeren, veehandelaren en detailhandelaars ervoor zorgen dat de schappen in de winkels vol liggen. Het personeelstekort dat in die sectoren heerst, draagt bij aan de hoge prijzen voor de gezondheidszorg, voedsel, en andere basisbehoeften. Door juist in deze sectoren mee banen te creëren, zal dit de inflatie indammen en de economische groei bevorderen.

H-1B-visum of ESTA?

Als u niet van plan bent om te gaan werken in de Verenigde Staten, zult u in plaats van een werkvisum een ESTA moeten aanvragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die u de gelegenheid geeft om zonder visum naar de VS te reizen. Het voordeel van een ESTA is dat de kosten hiervan een stuk lager liggen dan die voor een visum. Een ESTA wordt doorgaans binnen 3 dagen toegekend, en bij een spoedaanvraag zelfs binnen 60 minuten. Daarbij is het ESTA vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig en kunt u tot 90 opeenvolgende dagen in de VS verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.