Nieuwsbericht | | 27-05-2022 | ±2 minuten leestijd

Afgelopen dinsdag is de Amerikaanse ambassade in Cuba weer langzaamaan begonnen met de uitgifte van visa na vier jaar gesloten te zijn geweest vanwege vermeende aanvallen op het ambassadepersoneel. Deze beslissing valt precies op het goede moment, nu Cuba te maken heeft met een massale emigratie als gevolg van de ergste economische crisis in dertig jaar.

Heropening Amerikaanse ambassade in Havana

Op 3 maart van dit jaar werd de geleidelijke en beperkte opening van het Amerikaanse ambassade in Havana aangekondigd door een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zonder een definitieve datum te noemen. De ambassade sloot in september 2017 haar deuren nadat de toenmalige president Donald Trump een melding maakte van geluidsaanvallen die de gezondheid van enkele Amerikaanse diplomaten zou hebben aangetast. Dit wordt door de regering in Havana ontkent. Cubanen waren hierdoor gedwongen om via een ander land, bijvoorbeeld Colombia of Guyana, een visum aan te vragen voor de VS.

De heropening van de ambassade in Havana is het resultaat van migratieonderhandelingen tussen Cuba en de VS, die sinds 2018 stil lagen. De Cubaanse regering hoopt 20.000 visa per jaar te kunnen krijgen zoals de Amerikaanse regering in Washington heeft toegezegd.

Slechtste economische crisis in Cuba in 30 jaar

Door de coronapandemie en de sancties vanuit de Verenigde Staten heerst in Cuba de ergste crisis sinds dertig jaar. Een groot aantal Cubanen hopen via Midden-Amerika of over zee de grens van de Verenigde Staten te bereiken. De Amerikaanse douane heeft vastgesteld dat tussen oktober 2021 en maart 2022 meer dan 78.000 Cubanen de grens met Mexico zijn gepasseerd.

Toen de heropening van de Amerikaanse ambassade werd bekendgemaakt, gingen vele Cubanen naar het consulaat om een visum voor de Verenigde Staten aan te vragen, zonder dat ze een afspraak hadden gemaakt.

Verschil tussen een visum Amerika en een ESTA

Vergeleken met de inwoners van Cuba, die voor een reis naar de Verenigde Staten een visum Amerika moeten aanvragen, zijn de meeste inwoners van de Europese Unie hiervan gevrijwaard. Ze kunnen in plaats daarvan namelijk een ESTA aanvragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die de meeste reizigers vanuit de Europese Unie in staat stelt om zonder visum naar de VS te reizen. Het is ook een manier voor de Amerikaanse Immigratiedienst om vooraf te weten wie er naar de VS reist. Mocht uw land niet aan de voorwaarden van een ESTA voldoen, dan zult u een visum Amerika moeten aanvragen.

Ook een visum Amerika geeft, net zoals bij een ESTA niet de garantie dat u de VS kunt inreizen. De Amerikaanse Immigratiedienst heeft namelijk het recht u de toegang tot de VS te ontzeggen als blijkt dat u een gevaar vormt voor de nationale veiligheid.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,57 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.