Nieuwsbericht | | 06-11-2020 | ±4 minuten leestijd

Een Green Card (officieel “United States Permanent Resident Card”) is een permanente verblijfsvergunning voor Amerika die wordt toegekend door de United States Citizenship and Immigration Services (USCIS). Personen met een Green Card hebben toestemming om in Amerika te wonen en te werken. Reizigers die niet naar Amerika willen emigreren, maar alleen voor een vakantie of zakenreis naar het land reizen, hoeven geen Green Card aan te vragen. Zij kunnen eenvoudig met een ESTA of een visum naar Amerika reizen.

Wie komt in aanmerking voor een Green Card?

Green Cards voor Amerika kunnen onder andere toegekend worden aan familieleden van personen met de Amerikaanse nationaliteit, aan personen die voor werk naar Amerika emigreren en aan statushouders. Er zijn echter ook nog andere, specifiek benoemde en in omvang kleinere groepen, die een Green Card kunnen krijgen.

Green Cards voor familieleden van burgers en inwoners van de VS

Bij familie kan het gaan om directe familieleden van Amerikaanse staatsburgers, zoals kinderen, ouders van kinderen onder de 21 jaar en echtgenoten, maar ook om familieleden van personen met een Green Card voor Amerika en verloofden van Amerikaanse staatsburgers.

Green Cards voor personen die in de VS (willen) werken

Er zijn drie categorieën Green Cards die worden toegekend op basis van werk. De eerste categorie (first preference immigrant workers) bestaat uit personen met buitengewone vaardigheden, professoren, onderzoekers en managers van bepaalde multinationals. Tot de tweede categorie (second preference immigrant workers) behoren personen met functies waarvoor een hoge opleiding vereist is, personen met uitzonderlijke vaardigheden en personen van wie het werk in de Verenigde Staten in het nationaal belang is. Onder de derde categorie (third preference immigrant workers) vallen personen die een opleiding met een duur van ten minste 2 jaar hebben gevolgd of die ten minste 2 jaar werkervaring hebben, personen met een functie waarvoor een bachelordiploma nodig is en andere werknemers. Daarnaast kunnen ook artsen of personen die hoge bedragen in Amerika geïnvesteerd hebben een Green Card krijgen.

Andere groepen van personen, die een Green Card kunnen krijgen

Religieuze werkers, medewerkers van internationale organisaties (zoals de NAVO), asielzoekers, erkende vluchtelingen, slachtoffers van mensenhandel en slachtoffers van familiegeweld dat gepleegd werd door een persoon die legaal in VS woont kunnen eveneens in aanmerking komen voor een Green Card.

Hoe wordt de Green Card aangevraagd?

De Green Card voor Amerika wordt in twee stappen aangevraagd. Eerst moet een immigratieverzoek (immigrant petition) worden ingediend en vervolgens moet het aanvraagformulier voor de Green Card worden ingevuld. De Immigrant Petition moet over het algemeen worden ingediend door een andere persoon, ook wel een sponsor genoemd. Sponsors die het verzoek kunnen indienen zijn bijvoorbeeld familieleden met de Amerikaanse nationaliteit of werkgevers in Amerika. In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om zelf het verzoek in te dienen of om het aanvraagformulier voor de Green Card tegelijkertijd met de Immigrant Petition in te dienen.

Nadat de Immigrant Petition is goedgekeurd, kan de aanvraag voor de Green Card worden ingediend. Personen die al in Amerika zijn (die dus niet voorafgaand aan de aanvraag voor de Green Card een Immigrant Petition in hoeven te dienen) kunnen een Green Card aanvragen bij USCIS middels het I-485-formulier. Vervolgens dient een afspraak te worden gemaakt bij een Application Support Center, waar biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, foto’s en handtekeningen worden afgenomen. In sommige gevallen kan een interview noodzakelijk zijn, waarin aanvullende vragen met betrekking tot het aanvraagformulier moeten worden beantwoord. Voor personen die nog niet in de Verenigde Staten zijn, is de Amerikaanse ambassade of het Amerikaanse consulaat het juiste Application Support Center

De Green Card Lottery

Behalve via het hierboven genoemde aanvraagproces is het ook mogelijk om een Green Card voor Amerika in een loterij te winnen. Het Electronic Diversity Visa Program is een programma dat door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is opgezet om immigranten uit bepaalde landen naar Amerika te trekken. Het doel van de loterij is de culturele diversiteit in Amerika in stand te houden. Jaarlijks worden zo’n 55.000 Green Cards toegekend aan personen uit landen die in aanmerking komen voor de loterij (hieronder vallen de meeste Europese landen). De inschrijfperiode loopt meestal van oktober tot november en de deelname is kosteloos.

Green Card, visum of ESTA Amerika aanvragen?

Reizigers die niet permanent in Amerika willen wonen, maar voor een vakantie of zakenreis naar Amerika gaan, hoeven geen Green Card of een visum aan te vragen. Zij kunnen meestal eenvoudig met een ESTA naar Amerika reizen. Het ESTA wordt aangevraagd met een online aanvraagformulier. ESTA-aanvragen worden over het algemeen binnen 3 dagen goedgekeurd. Voor een ESTA is, in tegenstelling tot een visum of Green Card, geen persoonlijk gesprek bij de ambassade of het consulaat noodzakelijk, het gehele aanvraagproces verloopt online. Reizigers ontvangen na toekenning van het ESTA een bevestiging per e-mail. Deze hoeft niet uitgeprint te worden, omdat de reistoestemming automatisch aan het paspoortnummer wordt gekoppeld.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.