Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±4 minuten leestijd

Is het mogelijk als Nederlands of Belgisch reiziger een ESTA Amerika aan te vragen als je ooit drugs hebt gebruikt? Die vraag houdt de gemoederen flink bezig. Oorzaak van de vraag is het feit dat een Britse toerist voor tien jaar de Verenigde Staten werd uitgezet, nadat op haar telefoon een SMS werd gevonden, waarin zij toegaf dat zij cocaïne had gebruikt.

De Britse toeriste reisde naar Los Angeles met haar vriendin in maart om twee maanden in de Verenigde Staten te verblijven. Het stel werd vervolgens bij de douane al tegengehouden, omdat er een vermoeden was dat ze geldigheidstermijn van hun visum niet aangehouden hadden. Toen echter naar bovenkwam dat de toeriste ooit iets met cocaïne had gedaan, werd het visum geannuleerd.

Wat is er gebeurd?

De Britse toeriste en haar vriendin reisden samen naar Los Angeles om daar twee maanden te verblijven. De Amerikaanse douane had vraagtekens bij hun visa-aanvraag en was bang dat zij te lang zouden blijven. Daarom werden ze ondervraagd over hun plannen en hun financiën. De een werd na een uur vrijgelaten, terwijl de ander haar tas en telefoon moest inleveren.

Vervolgens werd er een volledig lichamelijk onderzoek gedaan en werd ze in een cel geplaatst met vier andere vrouwen. De douane onderzocht haar telefoon en vond een sms waarin stond dat zij cocaïne gebruikt zou hebben. Op basis van dat bewijs werd haar visum ingetrokken en mocht ze tien jaar lang Amerika niet meer in.

Waarom drugsgebruik tot annulering van het ESTA Amerika leidt

In principe is het gebruik van drugs geen reden om meteen een ESTA Amerika te annuleren. Het probleem is terug te vinden in het ontwerp van het ESTA-systeem. Aanvragers krijgen namelijk verschillende vragen, over of zij bijvoorbeeld ooit drugs hebben genomen. De vraag gaat over het bezit, gebruik of uitleveren van illegale drugs. Als het antwoord ‘ja’ is, wordt de aanvraag meestal meteen al afgekeurd.

Mogelijk had de toeriste ‘nee’ als antwoord gegeven. Daardoor werd haar ESTA Amerika alsnog goedgekeurd. Maar toen ze in Amerika was, bleek het antwoord toch ‘ja’ te moeten zijn. Daarom vond de grenscontrolemedewerker dat ze gelogen had in haar aanvraag. Dat leidt er automatisch toe dat er fraude in het spel is. Daarom wordt een ESTA aanvraag geweigerd. Daarna volgt er een straf. Zo mag men bijvoorbeeld tien jaar Amerika niet meer in.

Niet alleen sms’jes die wijzen op drugsgebruik kunnen als bewijs tegen een reiziger gebruikt worden, ook social media berichten kunnen leiden tot intrekking van het ESTA Amerika. Maar volgens Amerikaanse advocaten moet er meer bewijs zijn dan een simpel berichtje. Volgens advocaten zou de echte reden voor het weigeren van het visum het liegen in een visumaanvraag zijn. Dit zijn wettelijke documenten. Wanneer men ermee fraudeert, kunnen er zware straffen op staan.

Liegen bij een ESTA Amerika aanvragen

Buitenlandse toeristen houden zich bezig met de vraag of zij zouden moeten liegen bij het ESTA Amerika aanvragen. Volgens experts zal de overheid er niet achter komen, maar als de overheid moeite heeft met de aanvraag, is het mogelijk meer informatie op te vragen. De Amerikaanse douane mag namelijk sinds 2018 alle persoonlijke eigendommen van de reiziger doorzoeken. Zoals bijvoorbeeld tassen, maar ook telefoons en andere elektronische apparaten zoals laptops. Bovendien moeten reizigers het wachtwoord opgeven aan de douane. Wanneer zij medewerking weigeren, worden ze onmiddellijk geweigerd en wordt het ESTA Amerika ingetrokken.

Volgens Amerikaanse experts is het raadzaam voor hen die al eens een wet omtrent het gebruik of verspreiden van drugs hebben overtreden, eerst een advocaat te raadplegen alvorens een ESTA Amerika aan te vragen. Het is namelijk mogelijk dat reizigers daardoor de voorwaarden overtreden.

Experts bogen zich ook over de vraag of men foto’s en video’s van de telefoons moet verwijderen, alvorens naar Amerika te reizen. In de praktijk blijkt dat dergelijk bewijs vaak gebruikt wordt om de toegang te weigeren. Reizigers die een ESTA Amerika aanvragen, kunnen geweigerd worden als blijkt dat zij met drugs in aanraking zijn geweest. Daarom is het belangrijk goed op te letten welke gevolgen het bezit van bepaalde foto’s of het gebruik van social media kan hebben op het ESTA Amerika aanvragen.

ESTA Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen kan gemakkelijk online via de website van VisumBuitenland.be. Het ESTA Amerika is een persoonlijke en verplichte reistoestemming om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag van een ESTA Amerika kost € 29,95 per persoon en is binnen enkele minuten afgerond. Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Het is ook mogelijk een groepsaanvraag in te dienen. Per reiziger neemt de procedure zo’n vijf minuten in beslag.

Daarna kan men eenvoudig afrekenen via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard. Het duurt even totdat het ESTA Amerika wordt uitgegeven. Morgen al naar Amerika reizen? Dan is het noodzakelijk een spoedaanvraag te doen. Deze wordt doorgaans binnen 17 minuten al toegekend. Na toekenning ontvangt de aanvrager bevestiging per e-mail. Het is niet nodig de bevestiging te printen. Spoedaanvragen kunnen in uitzonderlijke gevallen langer duren. Vraag daarom zo vroeg mogelijk een ESTA Amerika aan.