Nieuwsbericht | | 30-01-2018 | ±2 minuten leestijd

Reizigers die ooit in Iran of Irak zijn geweest kunnen niet altijd een ESTA aanvragen. Dat geldt ook voor reizigers die ooit in Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest. Het gaat hierbij om reizen die na 1 maart 2011 gemaakt zijn. Ook reizigers die in het bezit zijn of zijn geweest van een paspoort dat is uitgegeven door Iran, Irak of één van de andere bovenstaande landen komen niet in aanmerking voor een ESTA om naar Amerika te mogen reizen.

IranIran

Bezoek aan Iran of Irak na 1 maart 2011

Bent u voor 2011 in Iran of Irak geweest, maar heeft u nooit een paspoort van Iran of Irak gehad? Dan kunt gewoon een ESTA aanvragen. Alleen als u na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, of als u een paspoort van één van deze landen heeft of heeft gehad, komt u niet meer in aanmerking voor een ESTA.

In het bezit (geweest) van Iraans of Iraaks paspoort

Bezit u een paspoort dat is uitgegeven door Iran of Irak? Dan komt u niet in aanmerking voor een ESTA om naar Amerika te reizen. Dit geldt ook voor paspoorten die zijn uitgegeven door Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië. Ook als u momenteel een paspoort bezit van een land dat deel uitmaakt van het Visa Waiver Program (waaronder België en Nederland), is het niet mogelijk een ESTA aan te vragen als u ook een paspoort bezit van één van de landen genoemd in dit artikel. Het aanvragen van een ESTA is ook niet mogelijk als u in het verleden ooit een paspoort heeft gehad dat is uitgegeven door Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië.

Hoe alsnog naar Amerika te reizen

Als u vanwege uw reisverleden niet in aanmerking komt voor een ESTA, betekent dat niet automatisch dat u per definitie niet meer naar Amerika mag reizen. Wel betekent dit dat u op een andere manier de juiste reistoestemming moet aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij het consulaat van Amerika, waar u een zogenaamd non-immigrant visum kunt aanvragen. Meestal wordt hierbij een uitgebreide toelichting gevraagd met betrekking tot uw reisverleden.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.