Nieuwsbericht | | 19-01-2023 | ±3 minuten leestijd

In navolging van het Amerikaanse ESTA-systeem, komt de Europese Unie met haar eigen elektronische reistoestemming: het ETIAS. Deze reistoestemming wordt verplicht voor alle niet-Europese reizigers die zonder visum naar een Europees land in het Schengengebied of Bulgarije, Cyprus of Roemenië reizen. Het ETIAS-systeem zal naar verwachting in 2024 in werking treden.

Wat is het ETIAS?

Het ETIAS-systeem is gemodelleerd naar het Amerikaanse ESTA-systeem. Reizigers uit EU-landen hebben in veel gevallen geen visum nodig voor een reis naar Amerika, maar moeten wel een reistoestemming aanvragen om het land binnen te komen: het ESTA. Het ESTA wordt online aangevraagd, waarna de reistoestemming doorgaans binnen 3 dagen wordt toegekend. Reizigers uit Amerika mogen op hun beurt ook zonder visum naar Europa reizen. Zij hebben daar echter geen vervangende reistoestemming zoals een ESTA voor nodig. Met de introductie van het ETIAS-systeem zal hier in 2024 verandering in komen.

ETIAS staat voor European Travel Information and Authorization System. Net als het ESTA is ook het ETIAS geen visum, maar een elektronische reistoestemming bedoeld voor reizigers die zonder visum naar Europa mogen reizen. Het ETIAS zal beschikbaar zijn voor 61 landen die een wederkerig visumbeleid hebben met de EU, oftewel landen waar reizigers uit de EU ook zonder visum naartoe mogen reizen.

Hoe werkt het ETIAS-systeem?

Het ETIAS zal op een vergelijkbare manier werken als het ESTA voor Amerika. Na het invullen van een online aanvraagformulier betaalt men de kosten, waarna de aanvraag wordt verwerkt. Als de aanvraag eenmaal is goedgekeurd, mag de reiziger met het ETIAS naar Europa reizen. Net als het ESTA, zal het ETIAS geldig zijn voor een verblijf van maximaal 90 dagen. In tegenstelling tot het ESTA zal het ETIAS niet twee, maar drie jaar geldig zijn. Tijdens deze geldigheidsduur mogen met hetzelfde ETIAS meerdere reizen naar Europa worden gemaakt. De elektronische reistoestemming mag gebruikt worden voor toerisme, zakenreizen of het maken van een overstap. De verplichting tot het hebben van een ETIAS zal gelden voor de 27 Europese landen in het Schengengebied en Bulgarije, Cyprus en Roemenië.

Wanneer wordt het ETIAS ingevoerd?

Het ETIAS-systeem wordt al sinds 2018 ontwikkeld. Aanvankelijk zou het al in 2021 in werking treden, maar de invoering werd uitgesteld vanwege veiligheidsoverwegingen. Men voorziet nu dat het aanvragen van een ETIAS vanaf 2024 verplicht zal worden voor reizigers van buiten de EU. Vanaf 2024 zal er op alle Europese grensovergangen dus gecontroleerd worden of bezoekers van buiten de EU een geldige reistoestemming hebben voor Europa. Deze controle zal plaatsvinden op basis van het paspoortnummer. Alleen reizigers met een geldig ETIAS mogen op reis.

Wat zijn de gevolgen voor Europese reizigers?

Het ETIAS is alleen verplicht voor reizigers afkomstig uit een land buiten de Europese Unie die naar een Europees land in het Schengengebied of Bulgarije, Cyprus of Roemenië reizen. Naast het ETIAS, moeten zij een paspoort hebben dat is uitgegeven door een van de 61 landen waarvan inwoners zonder visum naar Europa mogen reizen, zoals de Verenigde Staten. Voor reizigers uit landen die vallen onder de visumplicht voor een reis naar Europa verandert er niets. Zij komen niet in aanmerking voor een ETIAS en moeten dus gewoon een visum aanvragen voor hun reis. Omdat er al vrij verkeer van personen is tussen lidstaten, zal men ook binnen de EU zelf weinig merken van de introductie van het ETIAS.

Voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk zal de invoering van het ETIAS-systeem echter een bittere pil zijn. Zij mogen zonder visum binnen Europa reizen, maar vanwege de Brexit moeten ook zij voor een reis naar een groot aantal Europese landen vanaf 2024 een ETIAS aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.