Nieuwsbericht | | 20-02-2018 | ±4 minuten leestijd

Het aanvragen van een ESTA is noodzakelijk om naar de Verenigde Staten te reizen. Het ESTA is een digitale reistoestemming waarmee de Verenigde Staten de reiziger toestemming geven om naar het land te reizen.

Het ESTA kan men gemakkelijk online aanvragen. Men moet al in het bezit zijn van deze reistoestemming op het vliegveld van vertrek, aangezien er bij het boarden niet alleen naar legitimatie wordt gevraagd, maar ook naar het ESTA. Wanneer een reiziger geen geldige reistoestemming heeft, mag de luchtvaartmaatschappij de reiziger niet vervoeren. Voor de geldigheid van de reistoestemming is het erg belangrijk dat men het aanvraagformulier van het ESTA correct invult.

Cijfers en letters in het paspoortnummer

Om het ESTA voor een reis naar Amerika aan te vragen, moet men een zogenaamd ESTA-formulier invullen. Het ESTA is een toestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen. Het ESTA is dus geen visum, maar een reistoestemming: een digitaal bewijs dat men toestemming heeft om naar het land te reizen. Met de ESTA-aanvraag wordt de reiziger geregistreerd als bezoeker van de Verenigde Staten.

Het is belangrijk om bij het aanvragen van het ESTA de paspoortgegevens correct over te nemen. Als de paspoortgegevens niet correct worden ingevuld in het aanvraagformulier, is het ESTA niet geldig. Een paspoortnummer bevat cijfers en letters. In Nederlandse paspoortnummers komt bijvoorbeeld nooit de letter O voor, maar wel het cijfer 0. Desondanks komt het regelmatig voor dat reizigers per ongeluk toch de letter O invullen.

Het documentnummer op het Nederlandse paspoortHet documentnummer op het Nederlandse paspoort

Het documentnummer op het Belgische paspoortHet documentnummer op het Belgische paspoort

Wanneer men een fout maakt bij het invullen van het paspoortnummer, wordt de ESTA-aanvraag meteen ongeldig. De letter O komt niet voor in Nederlandse paspoortnummers en hetzelfde geldt voor Nederlandse identiteitskaarten. Houd er daarom bij het indienen van een ESTA-aanvraag rekening mee dat het hier altijd om het cijfer 0 gaat. Niet alleen bij het aanvragen van een ESTA dient men goed op te letten dat het paspoortnummer correct wordt ingevuld, ook bij het boeken van de reis en het online inchecken moet het paspoortnummer correct worden ingevuld. Er zijn tegenwoordig steeds meer vliegmaatschappijen die gebruikmaken van een app waarmee de reiziger het paspoort kan scannen, om op die manier verwarring te voorkomen.

Geldigheidsduur van het ESTA

Alvorens naar de Verenigde Staten te vertrekken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten geldig zijn. Niet alleen moet een geldige reistoestemming worden aangevraagd, ook het paspoort moet geldig zijn. Het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart zijn voor personen vanaf 18 jaar 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 is het legitimatiebewijs slechts vijf jaar geldig. Voor volwassenen is het dus slechts eens in de tien jaar noodzakelijk een nieuw paspoort aan te vragen. Onder de 18 jaar moet om de vijf jaar een nieuw legitimatiebewijs worden aangevraagd omdat een kindergezicht in relatief korte tijd kan veranderen.

Tip voor de geldigheid van het paspoort

Geldigheid van het paspoort of de identiteitskaart
De geldigheidsdatum van het paspoort of de identiteitskaart staat altijd aangegeven op het legitimatiebewijs. Kijk hiervoor onder de tekst ‘Geldig tot’.


ESTA aanvragen

Houd er bij het aanvragen van het ESTA dus rekening mee dat de letter O nooit voorkomt in Nederlandse documentnummers (paspoort of identiteitskaart). Vul daarom bij twijfel altijd het cijfer 0 in. Het ESTA kan alleen worden aangevraagd wanneer men in het bezit is van een geldig paspoort, een identiteitskaart wordt niet geaccepteerd.

Het is belangrijk dat alle informatie volledig en correct wordt overgenomen bij het indienen van een ESTA-aanvraag. Wanneer men dit niet doet, wordt de aanvraag ongeldig. Een ESTA aanvragen kost € 49,95 per persoon en duurt ongeveer 5 minuten. De luchtvaartmaatschappij controleert van tevoren of zowel het legitimatiebewijs als het ESTA geldig zijn. Als het legitimatiebewijs of de reistoestemming niet geldig is, mag de luchtvaartmaatschappij de reiziger niet naar de Verenigde Staten vervoeren. Om problemen te voorkomen is het dus verstandig alle ingevulde gegevens goed te controleren alvorens de aanvraag in te dienen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.