Nieuwsbericht | | 21-07-2023 | ±3 minuten leestijd

Cuba werd begin 2021 toegevoegd aan de Amerikaanse lijst van State Sponsors of Terrorism. Dit heeft invloed op reizigers die gebruik willen maken van het ESTA Amerika. In dit artikel leest u wat dit betekent voor uw reis naar Amerika.

Wijziging van de ESTA-voorwaarden in juli 2023

Op 6 juli 2023 heeft de Amerikaanse immigratiedienst, de U.S. Customs and Border Protection, een veiligheidsvraag in het aanvraagformulier voor het ESTA gewijzigd. Het ESTA is een reistoestemming die reizigers uit de meeste Europese landen kunnen gebruiken om zonder visum naar Amerika te reizen. De wijziging in het aanvraagformulier van deze populaire reistoestemming heeft dus invloed op miljoenen potentiële reizigers naar de Verenigde Staten.

De wijziging betreft de negende veiligheidsvraag in het aanvraagformulier van het ESTA, waar gevraagd wordt of de aanvrager bepaalde landen heeft bezocht. Voorheen ging het hierbij om Iran, Irak, Jemen, Noord-Korea, Soedan, Somalië en Syrië. Op 6 juli 2023 werd Cuba hieraan toegevoegd. Reizigers die sinds 1 maart 2011 in een van de genoemde landen zijn geweest, kunnen in de meeste gevallen geen ESTA meer aanvragen.

Wat betekent dit voor mijn reis naar Amerika?

De nieuwe wijziging heeft invloed op alle personen die sinds 1 maart 2011 in Cuba zijn geweest en die in de toekomst met een ESTA naar Amerika willen reizen. Bent u nooit in Cuba geweest of vond uw laatste reis naar Cuba plaats vóór 1 maart 2011? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. In dat geval kunt u gewoon een ESTA aanvragen, als u ook aan alle overige voorwaarden voldoet.

Bent u op of na 12 januari 2021 in Cuba geweest? Dan kunt u niet meer met een ESTA naar Amerika reizen. Ook kunt u geen nieuw ESTA meer aanvragen. Heeft u al een ESTA-reistoestemming en is deze nog niet verlopen? In het geval van een reis naar Cuba wordt een eerder toegekend ESTA direct ongeldig. Ook in dit geval kunt u het ESTA dus niet meer gebruiken om naar Amerika te reizen.

Bent u tussen 1 maart 2011 en 12 januari 2021 in Cuba geweest? Dan kunt u nog wel een ESTA aanvragen, maar niet meer via deze website. Het maakt daarbij niet uit wat het doel en de duur van uw verblijf in Cuba was.

Welke alternatieven voor het ESTA zijn er?

Voor Europese reizigers is het ESTA met afstand de eenvoudigste en goedkoopste manier om aan de Amerikaanse voorwaarden omtrent de visumplicht te voldoen. Mocht u niet in aanmerking komen voor het ESTA, is het aanvragen van een visum voor Amerika het enige alternatief. Voor het aanvragen van een visum moet u een afspraak maken bij de Amerikaanse ambassade of het consulaat en een verplicht interview doorlopen. De wachttijden voor een afspraak zijn afhankelijk van de drukte, maar houd in ieder geval rekening met een minimale wachttijd van enkele weken tot maanden voordat u het visum ontvangt.

Achtergrond van de beslissing rondom Cuba

Dat Cuba überhaupt aan de Amerikaanse lijst van State Sponsors of Terrorism is toegevoegd is een gevolg van het presidentschap van Donald Trump. Trump leidde een strenge Cuba-politiek en maakte reizen tussen Cuba en de Verenigde Staten van Amerika zo goed als onmogelijk. Ook werden verschillende economische sancties ingevoerd. Uiteindelijk belandde Cuba op de terrorisme-lijst van de Verenigde Staten.

Het aanmerken van Cuba als sponsor van terrorisme heeft niet alleen gevolgen voor Amerika en Cuba, maar ook voor reizigers uit andere landen die Cuba hebben bezocht. Een bezoek aan Cuba is voor Amerika namelijk een reden om inkomende reizigers grondiger te screenen. Daarom is het voor deze reizigers moeilijker om een ESTA aan te vragen. Voor de keuring van ESTA-aanvragen maken de Amerikaanse autoriteiten namelijk gebruik van een versnelde en minder grondige inspectieprocedure vergeleken met visumaanvragen.

Exacte regeling blijft onduidelijk

Cuba werd reeds begin 2021 officieel aangewezen als State Sponsor of Terrorism, maar het bleef lang onduidelijk welke gevolgen dit zou hebben voor reizigers. In eerste instantie leken de nieuwe reisbeperkingen alleen van toepassing te zijn op reizigers die op of na 12 januari 2021 in Cuba waren geweest. Dit werd dan ook door verschillende officiële bronnen bevestigd, waaronder een aantal Amerikaanse ambassades in Europa.

Op 6 juli 2023 werd veiligheidsvraag 9 in het ESTA-aanvraagformulier echter zonder aankondiging aangepast. Sindsdien moeten personen die tussen 1 maart 2011 en 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest aanvullende informatie aanleveren als ze een ESTA aanvragen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,59 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.