Nieuwsbericht | | 01-11-2022 | ±4 minuten leestijd

Nu veel landen de inreisbeperkingen hebben opgeheven, neemt de hoeveelheid reizigers toe. Reisorganisaties, vliegmaatschappijen en overheidsinstanties kunnen bijna niet voldoen aan de grote vraag naar buitenlandreizen door het beperkte aantal werknemers door de coronacrisis. De Verenigde Staten hebben vooral moeite met het verwerken van bepaalde visumaanvragen. Voor het aanvragen van een ESTA geldt dit niet.

Economische gevolgen

De gemiddelde tijd die men moet wachten op een interview voor het B-1 business visum en B-2 toeristenvisum is voor mensen die deze visums voor Amerika voor het eerst aanvragen langer dan 1 jaar. Voor de pandemie was de wachttijd voor een interview nog gemiddeld 17 dagen. Begin augustus 2022 was er bij de ambassade in Bogota zelfs sprake van een wachttijd van meer dan twee jaar. Ook voor het aanvragen van studentenvisa was er sprake van een langere wachttijd dan normaal, maar inmiddels is deze weer gedaald. Alleen Spanje heeft nog te maken met langere wachttijden voor het aanvragen van studentenvisa. In Madrid moeten studenten gemiddeld nog 121 dagen wachten.

Geoff Freeman, de CEO van de U.S. Travel Association, heeft gezegd dat de lange wachttijden een signaal zijn voor reizigers dat Amerika niet toegankelijk is. Ook Jon Baselice, vicepresident van immigratiebeleid bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel, geeft aan dat de vertragingen aan toeristen en potentiële handelspartners het signaal afgeven dat de VS niet meer toegankelijk zijn voor toerisme of zaken.

De wachttijden zorgen ervoor dat mensen geen visumaanvraag meer willen doen, waardoor de Amerikaanse markt niet meer competitief is en miljoenen potentiële investeerders ervoor kiezen naar andere landen te gaan. Het verlies van zoveel investeerders kan ertoe leiden dat de Verenigde Staten in 2023 tot wel vijf miljard dollar mislopen. In februari 2022 werd er door de U.S. Chamber Travel Coalition al een brief gestuurd naar het Witte Huis waarin president Biden werd verzocht de reisvoorschriften te versoepelen. Ook werd er in deze brief op aangedrongen met andere landen samen te werken om het reizen tussen landen gemakkelijker te maken.

Het verkorten van de wachttijden

De wachttijden verschillen sterk per land, omdat ze afhankelijk zijn van de lokale reisbeperkingen en de hoeveelheid aanvragers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten is hard bezig extra werknemers aan te nemen, zodat alle ambassades hun visumdiensten kunnen hervatten. Het ministerie erkent het belang van internationale reizen en de problemen die de achterstand teweeg brengt.

David Bier, hoofd immigratiebeleid bij het Cato Instituut, heeft gezegd dat de huidige situatie met betrekking tot de wachttijden het ergst is sinds 11 september 2001. Tijdens Obama’s presidentschap dreigden de wachttijden ook langer te worden, maar toen beval de president dat 80 procent van alle tijdelijke visa binnen 21 dagen moest worden goedgekeurd. Dit regeringsbesluit is echter later door president Trump ingetrokken en is nooit meer opnieuw uitgevaardigd. Bier maant president Biden tot actie om te zorgen dat de situatie niet erger wordt.

Geen lange wachttijden bij een ESTA aanvraag

De achterstand in de verwerking van visumaanvragen is vooral merkbaar in landen die niet aangesloten zijn bij het ESTA-systeem. Dit laat zien hoe belangrijk het ESTA is voor de Amerikaanse economie. Met deze reistoestemming bieden de Verenigde Staten aan reizigers uit 40 landen waar het land goede politieke en economische banden mee heeft, waaronder Nederland, België, en veel andere Europese landen, de mogelijkheid om zonder visum naar Amerika te reizen. Voor reizen met een toeristisch of zakelijk reisdoel kunnen reizigers uit deze landen een ESTA aanvragen waarmee ze maximaal 90 dagen in de VS mogen verblijven. Dit is een korter verblijf dan is toegestaan met een B-visum, waarmee een verblijf van 6 maanden mogelijk is.

De belangrijkste reden waarom de verwerkingstijden voor het ESTA niet zo lang zijn, is dat de ESTA aanvraag volledig online kan worden ingediend. De aanvrager hoeft dus niet naar de Amerikaanse ambassade voor een interview met een medewerker van de Customs and Border Protection. Een ESTA aanvragen neemt daardoor veel minder tijd in beslag. Daardoor zijn ook de kosten van het ESTA aanzienlijk lager dan de kosten van andere visums voor Amerika. Het ESTA heeft daarnaast een lange geldigheidsperiode van twee jaar.

Positief perspectief

Door al het nieuws over de buitengewoon lange wachttijden voor het verkrijgen van een visum voor Amerika is er minder aandacht voor de andere kant van het verhaal. Ondanks de vertragingen is de hoeveelheid reizigers naar de VS namelijk alsnog 160.8% toegenomen vergeleken met 2021. Het aantal reizigers bevindt zich nog niet op hetzelfde niveau als voor corona, maar dit laat wel zien dat de toerismesector van de VS snel aan het herstellen is.

Daarnaast hebben de Verenigde Staten volgens een rapport van het World Travel and Tourism Council (WTTC) ondanks de afname nog steeds ’s werelds grootste en krachtigste economie wat betreft toerisme. Datzelfde rapport voorspelt ook een toename van 41% in zakenreizen in 2022 en vervolgens een toename van 5,5% per jaar in de daaropvolgende jaren.

ESTA voor een reis naar Amerika

Als u van plan bent om niet langer dan 90 dagen op vakantie of zakenreis naar de VS te gaan, is het aanvragen van een ESTA in de meeste gevallen de beste keuze. Om deze reistoestemming aan te kunnen vragen, moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. Lees de voorwaarden daarom eerst goed door om zeker te weten dat u in aanmerking komt.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,30 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.