Nieuwsbericht | | 25-03-2022 | ±2 minuten leestijd

De overheid van Sri Lanka heeft aangekondigd dat Russische en Oekraïense toeristen in Sri Lanka kosteloos hun visums kunnen verlengen. Aanleiding hiervoor is de oorlog in Oekraïne.

Gratis visumverlenging al langer gepland

Het besluit komt niet uit het niets. Sinds begin maart waren er al berichten dat de overheid van Sri Lanka overwoog om gratis visumverlengingen aan te bieden aan zowel Oekraïense als Russische toeristen die al in het land verbleven. Vanwege de oorlog in Oekraïne is het voor velen van hen bijna onmogelijk om terug naar huis te keren. Het aantal internationale vluchten naar beide landen is sterk gedaald en sommige luchtvaartmaatschappijen opereren vanwege veiligheidsrisicoʼs helemaal geen vluchten meer naar Rusland of Oekraïne. Het gevolg is dat veel reizigers uit deze landen gestrand zijn op hun vakantiebestemming. Dit is ook het geval bij Sri Lanka. Ongeveer 25% van het totaal aantal toeristen in Sri Lanka komt uit Rusland of Oekraïne. Het besluit van de Sri Lankaanse overheid is van toepassing op 11.463 Russen en bijna 4000 Oekraïeners in Sri Lanka. Hun visums worden kosteloos met twee maanden verlengd.

Samantha Power, het hoofd van het United States Agency for International Development in Amerika, prijst het besluit van de Sri Lankaanse overheid. Volgens Power is het belangrijk dat alle landen solidariteit tonen met Oekraïne. Overheden van andere landen hebben soortgelijke besluiten genomen. Zo heeft Egypte bekend gemaakt dat Oekraïners en Russen in Egypte tijdelijk hun visums mogen overschrijden

Economische malaise in Sri Lanka door oorlog

Het besluit van de overheid betekent extra kosten voor de al noodlijdende Sri Lankaanse staatskas. De Sri Lankaanse economie is bijzonder hard geraakt door de oorlog in Oekraïne. Het land, dat voor een groot deel afhankelijk is van toerisme uit het buitenland, worstelde al met de gevolgen van corona, en de oorlog in Oekraïne heeft de situatie alleen maar verslechterd. Niet alleen Oekraïners en Russen zeggen hun vakanties af, ook reizigers uit West-Europa en Amerika zijn een stuk terughoudender om een vakantie te boeken. Bijna 15% van de Sri Lankaanse bevolking werkt in de toerismesector, dat jaarlijks goed is voor zo’n 5 miljard dollar, maar het is nu al duidelijk dat de inkomsten uit toerisme dit jaar een stuk lager zullen zijn. De inkomsten van onder meer visums zijn dramatisch gedaald.

Door de oorlog in Oekraïne is de economische situatie in Sri Lanka in rap tempo verslechterd. Zo is er een groot tekort aan gas en benzine, waardoor inwoners hun auto’s niet kunnen gebruiken en moeten koken met brandhout. Het land moet ook iedere dag de energietoevoer uitschakelen voor 7 uur, en veel apotheken zijn door hun voorraad medicijnen. Doordat de export naar de belangrijke afzetmarkten in Rusland en Oekraïne vrijwel is stilgevallen, is de Sri Lankaanse munt, de roepie, sterk in waarde gedaald. Hierdoor heeft het land te weinig reserves om de economische problemen zelf op te lossen.

Buurland India probeert zo veel mogelijk te helpen door het aanleveren van belangrijke goederen, maar het is duidelijk dat Sri Lanka grootschalige internationale hulp nodig heeft om door de huidige crisis te komen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,12 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.