Nieuwsbericht | | 24-03-2022 | ±3 minuten leestijd

Egypte is een zeer populaire vakantiebestemming voor zowel Russen als Oekraïners. Maar door de oorlog in Oekraïne is het aantal toeristen uit beide landen sterk afgenomen.

Merendeel toeristen uit Rusland en Oekraïne

Voor corona waren Rusland en Oekraïne samen goed voor ongeveer een derde van het totaal aantal toeristen naar Egypte. In 2019 bezochten meer dan 1.6 miljoen Oekraïense toeristen Egypte en het land verwelkomt maandelijks ook tussen de 300.000 en 500.000 toeristen uit Rusland. Egypte probeert het zo eenvoudig mogelijk te maken voor reizigers uit deze landen om naar Egypte te reizen. De visumregels voor Russen en Oekraïeners zijn zeer gunstig. Reizigers uit beide landen kunnen zowel voor vertrek online een e-visum aanvragen als een “visum on arrival” bij aankomst op het vliegveld in Egypte. Een bezoek aan de ambassade is dus niet nodig. Russen die met een groep van vijf personen of meer reizen hebben zelfs helemaal geen visum nodig.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn vakantieboekingen uit deze landen vrijwel gestopt. Door de Russische invasie zijn veel mensen in Oekraïne ontheemd. Daarnaast zijn zowel Oekraïeners als Russen bang dat ze niet in staat zullen zijn om terug naar huis te keren als ze naar het buitenland gaan. Momenteel zijn er duizenden gestrande Russen en Oekraïners in Egypte. Zij kunnen geen terugvlucht boeken omdat de meeste luchtvaartmaatschappijen tijdelijk geen vluchten naar Rusland of Oekraïne opereren. Recent kondigde de Egyptische overheid aan dat de boetes voor het overschrijden van de geldigheidsduur van het visum tijdelijk niet van toepassing zijn op Russische en Oekraïense toeristen in Egypte. De overheid is ook in gesprek met onder meer Egypt Air om de mogelijkheden te onderzoeken om deze reizigers zo snel mogelijke te repatriëren.

Egyptische economie nog herstellende

De sterke daling van toeristen uit Rusland en Oekraïne is niet de enige tegenslag die de Egyptische economie de laatste jaren te verduren kreeg. In 2015 stortte een passagiersvlucht neer boven de Sinaï, waardoor Rusland tijdelijk alle vluchten naar Egypte stopzette. Ook de coronapandemie heeft Egypte hard geraakt. Het land is voor een groot deel afhankelijk van toerisme uit het buitenland. Door corona kwam er niet alleen veel minder geld in de staatskas, er gingen ook duizenden banen verloren. Dit was ook de voornaamste reden dat Egypte een van de eerste landen was die de grenzen heropende. In het afgelopen jaar is de toerismesector in Egypte flink hersteld. Rusland besloot in juni 2021 weer vluchten naar Egypte toe te laten en de Egyptische overheid heeft miljoenen geïnvesteerd in verschillende projecten om toeristen aan te trekken. Zo zijn meerdere museums gerenoveerd en organiseert de overheid grootschalige evenementen, zoals optochten en internationale sportevenementen.

De inspanningen van de overheid werpen duidelijk hun vruchten af. In 2021 waren de inkomsten uit toerisme 13 miljard dollar. Ter vergelijking, in 2020 was dit slechts 4 miljard dollar. Hoewel het nog niet op het niveau van voor corona ligt, is de overheid tevreden over de vooruitgang die is geboekt.

Andere landen moeten de balans opmaken

Egypte kijkt naar andere landen om het tekort aan toeristen uit Rusland en Oekraïne op te maken. Het land is ook populair bij reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Voor hen gelden dezelfde visumregels als voor Russen en Oekraïeners. Recent trok de Engelse overheid het negatieve reisadvies voor Zuidelijke Sinaï en Fajoem in, en de Duitse overheid beschouwt Egypte niet langer als een hoogrisicoland voor corona. De overheid van Egypte wil de banden met deze twee landen aanhalen om het aantal toeristen naar Egypte op langere termijn te vergroten.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,24 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.