Nieuwsbericht | | 24-06-2024 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Nieuw-Zeeland overweegt een visum voor digitale nomaden in te voeren. Momenteel moeten reizigers die voor een langere periode in Nieuw-Zeeland willen werken nog een Working Holiday Visa of een ander type werkvisum aanvragen.

Digital Nomad Visa is in trek

Het Digital Nomad Visa is bedoeld voor zogenaamde digitale nomaden; personen die niet gebonden zijn aan een specifieke locatie en dus in het buitenland kunnen werken. Het gaat hierbij vaak om freelancers of ondernemers die hun werk overal ter wereld kunnen uitvoeren, zolang ze toegang tot het internet hebben. Ze hebben met dit visum de kans om langere tijd te reizen en in landen te verblijven waar de kosten voor het levensonderhoud lager liggen dan in Europa. Steeds meer landen bieden deze digitale nomaden de mogelijkheid om met een speciaal visum in het land te wonen en werken.

Als Nieuw-Zeeland een visum voor digitale nomaden zou invoeren, volgt het land daarmee het voorbeeld van tientallen andere landen. Momenteel zijn er zo'n 50 landen die een speciaal visum voor digitale nomaden aanbieden of hebben aangekondigd dit visum te willen invoeren. Daartoe behoren Aziatische landen als Indonesië, Sri Lanka, Japan en Thailand, maar ook enkele Zuid-Amerikaanse en Europese landen, zoals Italië, Spanje, Griekenland en Turkije.

Pilot voor 250 visa

De minister van Onderwijs van Nieuw-Zeeland, Erica Stanford, maakte in maart 2024 bekend dat de mogelijke invoering van een Digital Nomad Visa nog onderzocht wordt. Tijdens de verkiezingscampagne kondigde de partij van Stanford al aan te willen experimenteren met een pilot, waarin 250 visa aan digitale nomaden zouden worden toegekend. Op die manier zou gepeild kunnen worden of er überhaupt voldoende interesse voor een Digital Nomad Visa bestaat. Het visum zou in eerste instantie geldig moeten worden voor een verblijf van maximaal een jaar.

Hoewel de minister dus positief staat ten opzichte van de invoering van een Digital Nomad Visa, geeft ze ook aan dat de prioriteiten van de overheid van Nieuw-Zeeland momenteel bij andere onderdelen van het immigratiebeleid liggen. Daarom zou het nog een tijd kunnen duren voor het visum daadwerkelijk gelanceerd wordt.

Visum biedt economische voordelen

Voorstanders stellen dat de invoering van het Digital Nomad Visa niet alleen voordelen biedt voor digitale nomaden die in Nieuw-Zeeland willen werken, maar ook voor de burgers van Nieuw-Zeeland zelf. De komst van professionals en hooggekwalificeerde arbeidskrachten zou de lokale economie in het land namelijk stimuleren. Tegenstanders betogen juist dat de belastingvoordelen die digitale nomaden vaak genieten onrechtvaardig zouden zijn tegenover de lokale bevolking van Nieuw-Zeeland. Critici betwijfelen of het eerlijk is belastingvoordelen te geven aan buitenlanders die vaak meer verdienen dan Nieuw-Zeelanders die soortgelijke werkzaamheden verrichten.

Huidige mogelijkheden om in Nieuw-Zeeland te werken

Of en wanneer het Digital Nomad Visa voor Nieuw-Zeeland zal worden ingevoerd is nog niet duidelijk. Momenteel kunnen reizigers verschillende visa aanvragen om in Nieuw-Zeeland te werken. Welk visum geschikt is hangt onder andere af van de duur van het verblijf en de werkzaamheden die in Nieuw-Zeeland worden uitgevoerd. Reizigers tot 30 of 35 jaar die door Nieuw-Zeeland willen reizen en tegelijkertijd in het land willen werken om hun verblijf te bekostigen, kunnen gebruikmaken van een Working Holiday Visum. Met dit visum mag men een jaar in Nieuw-Zeeland blijven en voor verschillende werkgevers werken.

Wilt u korter dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland blijven en bent u niet van plan in dienst te treden bij een Nieuw-Zeelandse organisatie? Dan kunt u beter een NZeTA aanvragen. Deze digitale reistoestemming is een stuk goedkoper dan het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland. Met een NZeTA mag u zakelijke meetings en evenementen bezoeken, zolang u in dienst bent bij een organisatie die buiten Nieuw-Zeeland is gevestigd.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.