Nieuwsbericht | | 03-02-2025 | ±3 minuten leestijd

Sinds 27 januari 2025 mogen reizigers met een NZeTA in Nieuw-Zeeland werken voor een werkgever die buiten Nieuw-Zeeland is gevestigd. Eerder moesten deze digitale nomaden nog gebruikmaken van een Working Holiday Visa of een ander type werkvisum om in Nieuw-Zeeland te mogen werken.

Wat zijn digitale nomaden?

Digitale nomaden zijn personen die voor hun werk niet gebonden zijn aan een specifieke locatie. Zij kunnen hun werk overal ter wereld uitvoeren zolang er een internetverbinding is. Vaak gaat het hierbij om personen die in de IT-sector werkzaam zijn of om freelancers die voor verschillende opdrachtgevers werken. In plaats van vanuit thuis te werken, kunnen digitale nomaden ook werken terwijl ze op reis zijn, bijvoorbeeld vanuit landen met lagere kosten voor levensonderhoud of landen met een aangenaam klimaat. Nieuw-Zeeland is vanwege zijn prachtige landschappen, goede voorzieningen en infrastructuur een aantrekkelijke bestemming voor digitale nomaden.

Versoepeling van de visumregels

Tot voor kort was het voor bezoekers aan Nieuw-Zeeland niet toegestaan om voor een langere periode in het land te werken, ook niet voor een werkgever buiten Nieuw-Zeeland. Met een NZeTA waren alleen vakanties, bezoeken aan vrienden of familie en zakenreizen toegestaan. Digitale nomaden die vanuit Nieuw-Zeeland voor hun buitenlandse werkgever of opdrachtgever wilden werken, hadden daarvoor eerder nog een Working Holiday Visa of een werkvisum nodig. De regels voor digitale nomaden zijn inmiddels versoepeld. Sinds 27 januari 2025 mogen reizigers met een NZeTA of een Visitor Visa voor een langere periode in Nieuw-Zeeland werken.

Geen speciaal visum Nieuw-Zeeland voor digitale nomaden

Het leven als digitale nomade is sinds 2023 sterk in opkomst. Verschillende landen hebben maatregelen getroffen om een verblijf in hun land voor digitale nomaden te faciliteren, bijvoorbeeld door specifieke visa voor digitale nomaden aan te bieden. Zo voerde Indonesië onlangs het zogeheten Remote Worker Visa in en introduceerden Turkije en Kenia een speciaal Digital Nomad Visa.

Nieuw-Zeeland heeft daarentegen geen nieuw visumtype ingevoerd, maar heeft de voorwaarden voor het reizen met bestaande visa versoepeld. Digitale nomaden kunnen dus het reguliere NZeTA aanvragen om vanuit Nieuw-Zeeland op afstand te gaan werken. Het NZeTA is twee jaar geldig, voor een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland. Ieder afzonderlijk verblijf in Nieuw-Zeeland mag maximaal drie maanden duren. Reizigers hebben met een NZeTA dus de mogelijkheid om meerdere maanden aaneengesloten in Nieuw-Zeeland te verblijven en er te werken.

Voorwaarden voor werken met een NZeTA

Reizigers die als digitale nomade in Nieuw-Zeeland willen gaan werken, moeten rekening houden met enkele voorwaarden. Zo mogen ze niet voor een werkgever in Nieuw-Zeeland gaan werken. De reiziger mag dus alleen werkzaamheden voor een werkgever of opdrachtgever buiten Nieuw-Zeeland verrichten. Daarnaast mogen geen goederen of diensten aan consumenten of bedrijven in Nieuw-Zeeland geleverd worden. Tot slot mag de reiziger geen werkzaamheden uitvoeren waarvoor hij of zij fysiek op een werkvloer in Nieuw-Zeeland aanwezig moet zijn.

NZeTA online aanvragen

Het aanvragen van een NZeTA is een stuk eenvoudiger dan het aanvragen van een werkvisum of een Working Holiday Visa voor Nieuw-Zeeland. Het NZeTA kan namelijk in enkele minuten online worden aangevraagd. Dit doet u door een online-aanvraagformulier in te vullen en daarna een digitale pasfoto aan te leveren. Het NZeTA wordt vervolgens na gemiddeld 5 dagen toegekend en per e-mail verstuurd. Wilt u als digitale nomade in Nieuw-Zeeland gaan werken?
Vraag hier direct uw NZeTA online aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (123 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 123 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,88 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.