Wie denkt aan Nieuw-Zeeland, waant zich waarschijnlijk in immense natuurgebieden, luisterend naar vogels en kletterende watervallen. De eilanden waar Nieuw-Zeeland uit bestaat, zijn voor toeristen dan ook een aangename bestemming. Zoals voor iedere reis, ver of dicht bij, is een goede voorbereiding essentieel. Daarom bieden wij naast onze visum expertise ook een uitgebreid reisadvies voor Nieuw-Zeeland.

Op deze pagina met reisadviezen voor Nieuw-Zeeland staan geen coronamaatregelen vermeld. Meer informatie over de huidige situatie omtrent het coronavirus in Nieuw-Zeeland leest u op de desbetreffende pagina.


Dit reisadvies voor Nieuw-Zeeland is gebaseerd op verschillende officiële overheidsbronnen. Deze bronnen worden herhaaldelijk geraadpleegd om de informatie op deze pagina actueel te houden. VisumBuitenland.be stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade of letsel tijdens de reis. Het opvolgen van reisadviezen biedt geen garantie dat u niets overkomt, maar het kan u wel ondersteunen bij de voorbereiding op uw reis.

Actueel reisadvies

Reisadvies Nieuw-Zeeland: groen, veilig om te reizen
Voor heel Nieuw-Zeeland geldt een positief reisadvies. Dit houdt in dat er geen gevaren of bedreigingen zijn die op grote schaal invloed hebben op de bevolking of bezoekers van het land. Nieuw-Zeeland heeft echter jaarlijks te kampen met cyclonen en tropische stormen, met name tussen november en mei. Houd daarom voor vertrek en tijdens uw verblijf het lokale weerbericht in de gaten.

Op 17 februari werd een tijdelijke noodsituatie afgeroepen voor de gebieden die hard getroffen zijn door de cycloon Gabrielle. Dit geldt voor Northland, Auckland, Tairāwhiti, Bay of Plenty, Waikato, Hawke‘s Bay en Tararua District. De tropische storm bracht veel regenval met zich mee en veroorzaakte overstromingen.


Reisadvies IndiaReisadvies Nieuw-Zeeland per 24-02-2023.

Voor een goede voorbereiding

Het voorbereiden van een reis naar Nieuw-Zeeland gaat verder dan het boeken van een vliegticket en een accommodatie. Net als voor de meeste andere reizen, zijn er een aantal verplichtingen waar reizigers aan moeten voldoen. Had u bijvoorbeeld al gedacht aan uw NZeTA of visum voor Nieuw-Zeeland?

Benodigdheden voor vertrek

Visum en/of NZeTA aanvragenU heeft een visum en/of reistoestemming nodig om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Het zogeheten NZeTA (New Zealand electronic Travel Autorization) vraagt u eenvoudig aan via een digitaal aanvraagformulier. Eenmaal goedgekeurd, staat het NZeTA u toe om meerdere malen naar het land te reizen binnen de geldigheidsperiode van 2 jaar. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland start de maximale verblijfsduur van 3 maanden per verblijf. Per kalenderjaar mag u in totaal niet langer dan 6 maanden in het land verblijven.

Voor een toeristische of zakelijke reis is een NZeTA meestal voldoende. In totaal zijn er 66 landen die op de lijst staan voor visumvrij reizen, waaronder ook Nederland, België en veel andere Europese landen.

Als u of uw reisdoel niet aan de voorwaarden van het NZeTA voldoet, heeft u een ander soort visum nodig voor Nieuw-Zeeland.
Vraag hier uw NZeTA aan
PaspoortOm een visum Nieuw-Zeeland aan te kunnen vragen, heeft u een geldig paspoort nodig. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet uw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig zijn vanaf de dag dat u Nieuw-Zeeland verlaat en moet u met hetzelfde paspoort reizen als waarmee u het visum of NZeTA heeft aangevraagd. Zowel kinderen als volwassenen hebben ieder een eigen paspoort en reistoestemming nodig. Als een paspoort niet meer aan de minimale geldigheidsperiode voldoet, moet er een nieuw paspoort worden aangevraagd voordat een visum wordt aangevraagd.

Maak voor vertrek een kopie van uw paspoort en bewaar deze geprint in uw bagage en digitaal op uw telefoon. U zult deze kopie nodig hebben in het geval u uw paspoort kwijtraakt.
ReisverzekeringControleer bij uw verzekeringsmaatschappij of u voldoende verzekerd bent voor een intercontinentale reis. Informeer daarbij goed of u voor bepaalde activiteiten, zoals extreme sporten, een aanvullende verzekering nodig heeft en of eventuele zorgkosten worden vergoed. Hiermee dekt u zichzelf vooraf in tegen onverwachte (medische) kosten.
AmbassaderegistratieU kunt uw reisplannen laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland. Hiermee is de Nederlandse ambassade op de hoogte van uw verblijf in het land en kunnen ze u te hulp schieten als u in de problemen komt. Daarnaast ontvangt u meldingen van nationale of regionale gevaren in Nieuw-Zeeland die zich tijdens uw verblijf voordoen, zoals overstromingsgevaren of aardbevingen.

De ambassaderegistratie combineert u eenvoudig met uw visumaanvraag. U kunt er in dit aanvraagformulier voor kiezen om uw reisgegevens door te geven aan de ambassade. Hiermee doet VisumBuitenland.be voor u de ambassaderegistratie.
RijbewijsAls u van plan bent om zelf auto te rijden in Nieuw-Zeeland, moet u voor vertrek een internationaal rijbewijs (IDP) aanvragen. Het niet mogelijk om deze na aankomst in Nieuw-Zeeland nog te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat u zowel uw huidige rijbewijs als het IDP bij u heeft in de auto.

Een Europees of ander overzees rijbewijs is maximaal 12 maanden achterelkaar te gebruiken. Na een jaar moet er een officieel Nieuw-Zeelands rijbewijs worden aangevraagd. Reist u met een NZeTA? Aangezien u hiermee maximaal 3 aaneengesloten maanden in Nieuw-Zeeland mag verblijven, kunt u altijd uw huidige rijbewijs in combinatie met het IDP gebruiken.

Tips voor tijdens uw verblijf

Nadat u alle nodige documenten op orde heeft gesteld, kunt u zich richten op de reisadviezen voor tijdens uw verblijf. Hoewel Nieuw-Zeeland een veilig land is voor toeristen en andere reizigers, zijn de omstandigheden niet identiek aan die van uw thuisland. Lees verder voor de belangrijkste adviezen op het gebied van (verkeers)veiligheid, cultuur, natuur en klimaat.

Verkeer in Nieuw-Zeeland

Links rijden: Net als in Engeland rijdt men in Nieuw-Zeeland aan de linkerzijde van de weg. Als u een auto gaat huren, zult u dan ook zien dat het stuur aan de rechterzijde van de auto te vinden is. De weghelften zijn niet altijd duidelijk gemarkeerd, dus u moet er zelf voor zorgen dat u altijd zo ver mogelijk links blijft rijden.

Inhalen: Aangezien er aan de linkerkant van de weg wordt gereden, moet er altijd rechts worden ingehaald. De meeste wegen hebben slechts 1 rijbaan waar inhalen dus gevaarlijk kan zijn. Wacht daarom altijd met inhalen tot u een wegverbreding tegenkomt, of tot uw voorganger u voorbij laat gaan. Net als in Europa mag u hier niet inhalen over een doorgetrokken streep.

Voetgangers: Ook als u niet van plan bent om zelf auto te rijden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Als voetganger moet u voor het oversteken van een weg dan ook eerst naar rechts kijken, in plaats van naar links.

Natuur en klimaat

De potentiële gevaren van de natuur worden in Nieuw-Zeeland nauwlettend in de gaten gehouden. Om uzelf voor onverwacht natuurgeweld te behoeden, zoals een storm of vulkaanuitbarsting, kunt u altijd de lokale nieuwsberichten in de gaten houden. Mocht er zich een natuurramp voordoen terwijl u in Nieuw-Zeeland bent, volg dan alle adviezen op van de lokale autoriteiten.

Stormen en orkanen: Nieuw-Zeeland heeft zijn grotendeels groene landschap te danken aan de vele neerslag die er door het jaar heen valt. Met name tussen november en mei kunnen deze frequente regenbuien zich ontwikkelen tot tropisch stormen en cyclonen. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan, zoals in februari 2023 door de tropische storm Gabrielle.

Aardbevingen: De eilanden hebben dagelijks te maken met aardbevingen. De meeste aardbevingen zijn echter zo klein dat ze waarneembaar zijn door de mens. Van de gemiddeld 14500 aardbevingen per jaar, zijn er vaak maar 200 voelbaar.

Tsunamiʼs: Het risico op grote aardbevingen gaat voor een land als Nieuw-Zeeland automatisch gepaard met een risico op tsunami’s. Bent u aan zee en ziet u het water plotseling wegtrekken? Dit is het grootste kenmerk van een tsunami. Trek in zo’n geval zo snel mogelijk het binnenland in en waarschuw anderen die u tegenkomt.

Vulkanische activiteit: Nieuw-Zeeland bevindt zich aan een van de uiteindes van de Pacifische Ring van Vuur en heeft maar liefst 10 actieve vulkanen. Over het algemeen zijn de vulkanen zeer populaire toeristische attracties, waar zowel de lokale bevolking als wetenschappers zich geen zorgen over maken. De laatste dodelijke vulkaanuitbarsting vond plaats in 2019 op Whakaari, of White Island. Tot op heden is dit eiland gesloten voor toerisme.

Criminaliteit

Nieuw-Zeeland kent over het algemeen een laag criminaliteitsgehalte. Helaas zijn toeristen soms het doelwit van overvallen en zakkenrollers. Met name campers en auto’s zijn hierin een vaak gekozen doelwit. Laat belangrijke spullen nooit onbeheerd achter in een auto of camper. Als u spullen of tassen in de auto moet laten liggen, zorg er dan voor dat deze uit het zicht liggen.


Een NZeTA aanvragen

Als u zich momenteel slechts aan het oriënteren bent op uw reis naar Nieuw-Zeeland, maar nog niet concreet iets heeft geboekt, kunt u alvast het NZeTA aanvragen. U hoeft in het online aanvraagformulier van het NZeTA nog geen definitieve reisplannen aan te geven. Dat komt doordat u met eenzelfde NZeTA meerdere reizen naar Nieuw-Zeeland mag maken.

Zorg er wel voor dat u voor vertrek al een retour- of doorreisticket heeft geboekt. U bent verplicht om bij aankomst in Nieuw-Zeeland aan te kunnen tonen dat u het land zult verlaten binnen de maximale verblijfsduur van uw NZeTA of visum. Bekijk voor het aanvragen van een visum Nieuw-Zeeland of u aan de voorwaarden van het NZeTA voldoet.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 26,53 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.