Ondanks de grote afstand tot de rest van de bewoonde wereld is Nieuw-Zeeland een populaire reisbestemming. Het eiland is erg dunbevolkt en daardoor zijn er talloze ongerepte natuurgebieden te vinden. Voor een backpackvakantie in de natuur is Nieuw-Zeeland dus uitermate geschikt. Lees hier meer over de geschiedenis, cultuur en toeristische hoogtepunten van Nieuw-Zeeland.


Feiten en cijfers

HoofdstadWellington
TaalEngels, Maori
Oppervlakte268.021 km²
Inwoners5,1 miljoen (2021)
ReligieChristendom (37 %), Hindoeïsme (2,7 %), Boeddhisme (1,1 %), Islam (1,3 %), Geen religie (48,6 %)
ValutaNieuw-Zeelandse dollar (NZD)
Tijdsverschil10 uur (zomertijd) of 12 uur (wintertijd)
VliegtijdOngeveer 22 uur
StekkersType I (reisstekker nodig)
KraanwaterVeilig om te drinken
VisumVisum (NZeTA) is verplicht

Kaart

Nieuw-Zeeland is een eiland in de Grote Oceaan met een oppervlakte van ongeveer 270.000 vierkante kilometer. Er wonen echter maar 5 miljoenen mensen in het land, wat het eiland erg dunbevolkt maakt. De dichtstbijzijnde andere staten zijn grotendeels eilanden in de Grote Oceaan. Natuurlijk is er ook Australië, maar ook dat ligt met een afstand van ongeveer 2000 kilometer nog best ver weg, ongeveer net zo ver als van Amsterdam naar Athene. De twee belangrijkste eilanden van Nieuw-Zeeland worden het noorder- en het zuidereiland genoemd. Bijna 80% van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont op het noordereiland.


Geschiedenis

De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeeland werd waarschijnlijk pas in de late 13e eeuw door mensen bewoond. Een migratiegolf bestaande uit Polynesiërs, een bevolkingsgroep afkomstig uit het moderne Indonesië en Taiwan, bereikte als eerste de kusten van het Nieuw-Zeelandse noordereiland. De Polynesiërs wisten zich dankzij hun speciale kano’s over vrijwel de hele Grote Oceaan te verspreiden. Over een tijdspanne van meerdere eeuwen bevolkten de afstammelingen van de Polynesische reizigers het noorder- en zuidereiland. Deze afstammelingen worden nu Maori genoemd, wat in de Maori-taal “normaal” betekent. De Maori’s leefden aanvankelijk als jagers en verzamelaars. Hun voornaamste prooi was de moa, een loopvogel die niet kon vliegen. Sommige ondersoorten van de moa waren wel drie meter hoog. Voor de komst van de mens woonden er duizenden, zo niet miljoenen van deze dieren in Nieuw-Zeeland, maar door overbejaging namen de moa’s al gauw in aantallen af. Binnen enkele honderden jaren waren ze uitgestorven. Als gevolg hiervan waren de Maori’s gedwongen hun levensstijl aan te passen, waarna vele Maori’s nederzettingen stichtten en landbouw begonnen te bedrijven.

Eerste contact met de Europeanen
De Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman ontdekte in 1642 de kusten van Nieuw-Zeeland. In Europa werd gespeculeerd dat de westkust van het land in werkelijkheid de rand zou zijn van een groot zuidelijk continent. Pas in 1770 voer een Britse expeditie om het gehele eiland heen, waarna de kolonisatie van het land langzaam op gang kwam. Vanuit Australië kwamen vooral Engelsen naar Nieuw-Zeeland, allereerst om met de lokale bevolking te handelen, maar ook om nederzettingen te stichten ten behoeve van de walvisjacht. Door de handel met de Engelsen kregen enkele Maori-stammen vuurwapens in handen, die ze gebruikten om hun minder goed bewapende tegenstanders uit te roeien. Ook kwamen er missionarissen naar Nieuw-Zeeland, die in een rap tempo begonnen met het bekeren van de oorspronkelijke bewoners. In het midden van de 19e eeuw waren de meeste Maori’s aanhangers van het Christendom.

De Britse machtsovername
In 1839 werd Nieuw-Zeeland officieel door de Engelsen geannexeerd. Veel Maori-stammen kwamen hiertegen in opstand. Tussen de jaren 40 en 70 van de 19e eeuw vonden er meerdere gewelddadige uiteenzettingen plaats, waarbij de Maori’s uiteindelijk het onderspit dolven. Ondertussen streefden de Europese bewoners van Nieuw-Zeeland naar meer autonomie. In 1853 werd het land in zes provincies verdeeld, elk met hun eigen vertegenwoordiging. Ook kwam er een nationaal huis van afgevaardigden, hoewel het lokale bestuur relatief veel macht had. De Engelsen kochten grote stukken land van de Maori’s, waardoor de kolonisten alle mogelijkheden hadden hun land uit te breiden. Door de oorlogen waarin de Maori’s werden verslagen, nam de politieke macht van de lokale bevolking steeds verder af. In de jaren 60 van de 19e eeuw kregen de Maori’s afgevaardigden in het Nieuw-Zeelandse parlement en mochten Maori-mannen voor het eerst stemmen, maar ze hadden nog maar een beperkt gezag over hun oorspronkelijke grondgebied.

Het ontstaan van een nationale identiteit
Aan het einde van de 19e eeuw had Nieuw-Zeeland een half miljoen inwoners. Meer wegen, bruggen en spoorwegen werden gebouwd, waardoor het land zich economisch kon ontwikkelen. Na de Eerste Wereldoorlog ontkiemde er een nationale trots. De Nieuw-Zeelanders hadden dapper gevochten en ze identificeerden zich voor het eerst als een eigen volk, onafhankelijk van de Britse koloniale machthebbers. Stukje bij beetje kreeg Nieuw-Zeeland meer zeggenschap over zijn eigen binnenlandse politiek. Toch bleven nauwe banden met het Britse rijk bestaan, wat bleek uit de Nieuw-Zeelandse bereidheid om de geallieerden bij te staan in de Tweede Wereldoorlog. Door de voornamelijk Amerikaanse militaire steun die de Nieuw-Zeelanders gedurende de oorlog ontvingen, ontwikkelde zich een nauwere relatie met de Verenigde Staten. Toch voelde veel Nieuw-Zeelanders zich tot in de jaren zeventig nog verbonden met het Verenigd Koninkrijk.

Nieuw-Zeeland werd gekenmerkt door een hoge verstedelijkingsgraad. Zelfs de Maori’s trokken massaal naar stedelijke gebieden. Lange tijd werden de Maori’s gediscrimineerd; ze kregen minder loon dan Europese arbeiders en ze woonden in achtergestelde wijken. Protestbewegingen in de jaren 60 poogden een einde aan deze discriminatie te bewerkstelligen. Het duurde echter nog lang voordat de Maori’s officieel gelijkgesteld werden.


Cultuur

De Nieuw-Zeelandse cultuur vertoont sterke overeenkomsten met de Britse cultuur. Tot in de jaren 50 zagen veel Europese Nieuw-Zeelanders zich namelijk nog als Britten. De band met de oude koloniale heersers is bijvoorbeeld in de sport nog terug te zien. In Nieuw-Zeeland zijn rugby en cricket erg populair. Voor elke rugby-wedstrijd voert het Nieuw-Zeelandse team de haka uit, een traditionele Maori-dans. Hieruit blijkt ook de grote invloed van de inheemse Maori-cultuur.

De Maori’s maken ongeveer 15% van de huidige Nieuw-Zeelandse bevolking uit. In het begin van de 20e eeuw bestond de vrees dat de Maori’s samen met hun taal en cultuur zouden uitsterven. Door het stimuleren van onderwijs in de taal van de Maori’s (het Te Reo Maori) is dit gelukkig voorkomen. Rond de 4% van de Nieuw-Zeelandse bevolking is de taal nu machtig.

AucklandDe skyline van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland


Klimaat

Nieuw-Zeeland heeft over het algemeen een gematigd klimaat. De bergketens in het midden van het zuidereiland zorgen echter wel voor een gevarieerd weerpatroon door het land heen. Zo is de westkust van het zuidereiland de natste regio van het land, terwijl er aan de oostkust nauwelijks neerslag valt. Nieuw-Zeeland heeft doorgaans milde winters (met temperaturen tussen de 10 en 15 graden) en koele zomers (met temperaturen tussen de 20 en 30 graden). Dit zomerweer in de maanden december, januari en februari is erg populair onder toeristen die de veelal koudere Europese winters willen vermijden.

Maand
Gemiddelde max. temperatuur in °C
ø max. temp. in °C
Gemiddelde min. temperatuur in °C
ø min. temp. in °C
Gemiddeld aantal dagen regen
ø Aantal dagen regen
Januari22149
Februari23148
Maart211211
April181011
Mei16714
Juni14514
Juli13315
Augustus14415
September15714
Oktober17913
November191112
December211312

AorakiMount Cook, met 3.724 meter hoog de hoogste berg van Nieuw-Zeeland


Toerisme in de nationale parken van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is voornamelijk populair vanwege zijn veelzijdige natuur. Het land heeft 13 grote nationale parken, waar het op veel plekken zelfs mogelijk is midden in de natuur te kamperen. Heel wat toeristen maken dus een roadtrip door Nieuw-Zeeland om zo veel mogelijk natuurlijk schoon te kunnen bewonderen. Hieronder volgen een aantal van de mooiste nationale parken van het land.

Nationaal park Tongariro
Dit park gelegen op het noordereiland is het oudste van Nieuw-Zeeland en staat vooral bekend om zijn vulkanische activiteit. Wel drie actieve vulkanen prijken in het landschap, wat het uitzicht uiteraard prachtig maakt. De hikes door dit park behoren tot de spectaculairste van de wereld. Tijdens een trip loopt u aan de voet van twee bergen en kijkt u uit op kraters en azuurblauwe vulkanische meren. Een beperkt aantal bezoekers mag dit park per dag betreden, dus zorg ervoor dat u uw reis tijdig plant mocht u dit park willen bezoeken.

Nationaal park Abel Tasman
Dit park is met zijn 225 km² het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland. Het ligt aan de noordoostkust van het zuidereiland en beschikt over de mooiste stranden van het land. Er wordt soms gezegd dat het park het beste weer van Nieuw-Zeeland heeft met zomerse temperaturen van rond de twintig graden en winterse temperaturen van boven de tien graden. Het wordt hier dus zelden te warm of te koud. Naast hiken zijn er ook veel mogelijkheden om aan watersport te doen. Zo kunt u hier kajakken, duiken en natuurlijk zwemmen.

Nationaal park Nelson Lakes
Dit park op het zuidereiland is vernoemd naar zijn twee grote meren, Lake Rotoiti en Lake Rotoroa. Deze meren worden omringd door bergen en dichte beukenbossen. Verder zijn hier talloze inheemse vogelsoorten te vinden, waaronder de welbekende Kiwi, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland.

Nationaal park Arthurʼs Pass
De Nieuw-Zeelandse Alpen is een gebergte van ongeveer 650 kilometer lang dat het gehele zuidereiland van noord tot zuid doorkruist. Het nationale park Arthurʼs Pass bevindt zich in het midden van dit gebergte. Weelderige bossen vormen een deken over grote delen van de bergen en meerdere rivieren en kleinere stroompjes kronkelen door de dalen. Toeristen kunnen hier talloze hikes maken, of zich aan avontuurlijker bezigheden wagen zoals bergbeklimmen of skiën.

Nationaal park Fiordland
Het nationale park Fiordland is met zijn 12.607 km² het grootste natuurgebied van het land. In 1986 werd het uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hier zijn vele ravijnen en fjorden te vinden die duizenden jaren geleden door gesmolten gletsjers zijn ontstaan. Een boottocht over de fjorden biedt een uitgelezen mogelijkheid om de vele mooie plekken aan te doen.

BeachDe Nieuw-Zeelandse kust


Economie en valuta

Nieuw-Zeeland heeft hoofdzakelijk een diensteneconomie, maar het land heeft ook een grote landbouw- en industriesector. Vooral zuivelproducten, vlees, hout en wijn wordt geëxporteerd. De belangrijkste handelspartners van Nieuw-Zeeland zijn Australië, de Verenigde Staten en China.

In Nieuw-Zeeland wordt er met de Nieuw-Zeelandse dollar betaald (NZD of NZ$). Met uw bankpas kunt u bij geldautomaten gewoon geld pinnen. Zorg er dan wel voor dat uw bankpas op “wereld” staat ingesteld in plaats van “Europa”. In de grote steden vindt u probleemloos geldautomaten, maar in afgelegen gebieden kan het moeilijker zijn om aan contant geld te kopen. Het wordt dus aangeraden altijd extra contanten op zak te hebben.


Veiligheid

Nieuw-Zeeland is een erg veilig land om naar te reizen. Toch bestaan er zekere veiligheidsrisico’s, vooral in de natuurgebieden. Zo komen er regelmatig aardbevingen en aardverschuivingen voor in Nieuw-Zeeland. Verder kunnen tropische stormen in de zomermaanden tot veel neerslag en overstromingen leiden. Ten slotte zijn er een aantal nog actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland, die plotseling kunnen uitbarsten. Houd dus altijd het lokale nieuws en de veiligheidsvoorschriften van de Nieuw-Zeelandse overheid in de gaten.


Visum (NZeTA)

Voor een reis naar Nieuw-Zeeland heeft u een visum of NZeTA nodig. Als u de nationaliteit van een EU-land, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland hebt, komt u in aanmerking voor een NZeTA. Dit is een digitale reistoestemming die makkelijk kan worden aangevraagd via deze website. De kosten bedragen € 59,95 per persoon. Het aanvragen neemt hoogstens 10 minuten in beslag. Met een geldig NZeTA mag u maximaal 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven.

NZeTA Nieuw-Zeeland direct aanvragen

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 25,80 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.