De overheid van Nieuw-Zeeland heeft ingrijpende maatregelen genomen tegen verdere verspreiding van corona, ook wat betreft het NZeTA visum Nieuw-Zeeland. Bent u van plan naar Nieuw-Zeeland te reizen? Houd dan de informatie over corona en het NZeTA visum van Nieuw-Zeeland op deze pagina in de gaten. Laatste update: 12-01-2022.

Is er nog steeds corona in Nieuw-Zeeland?

Ook in Nieuw-Zeeland verspreidt het coronavirus zich, maar vergeleken met Europa heeft Nieuw-Zeeland COVID-19 erg goed onder controle. In totaal zijn er sinds het begin van de coronapandemie slechts 14.756 besmettingen waargenomen. Een groot deel van deze besmettingen werd waargenomen bij reizigers die zich na aankomst in Nieuw-Zeeland nog in quarantaine bevonden. De lange verplichte quarantainetijd van 14 dagen heeft voorkomen dat het virus ongestoord kon rondgaan. Ondanks het lage aantal besmettingen heeft Nieuw-Zeeland ook het vaccin aangegrepen als extra voorzorgsmaatregel. Het overgrote deel van de inwoners is volledig gevaccineerd. Onlangs heeft ook de Omikronvariant van het coronavirus Nieuw-Zeeland bereikt.

Corona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleidCorona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleid

Kan ik nu een visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen?

Ja. Ondanks de huidige maatregelen omtrent corona is het mogelijk een NZeTA visum aan te vragen. Echter, er geldt nog steeds een inreisverbod. Op dit moment is niet precies te zeggen tot wanneer dit verbod van kracht is. Het verbod geldt voor alle zakelijke en toeristische reizigers, maar niet voor burgers van Nieuw-Zeeland, inwoners met een permanente verblijfsvergunning en burgers van Australië.

Er zijn enkele uitzonderingen, die het reizen naar Nieuw-Zeeland na het verkrijgen van een speciale vergunning (“Border Exception”) mogelijk maken voor essentiële beroepen, directe familieleden van inwoners van Nieuw-Zeeland (hiertoe behoren partners, kinderen tot 24 jaar en ouders van kinderen tot die leeftijd) en mensen met een dringende humanitaire reden (bijv. stervende familieleden). Onder inwoners worden niet alleen burgers van Nieuw-Zeeland verstaan, maar ook personen met een rechtmatig verblijf in Nieuw-Zeeland, die zich al in Nieuw-Zeeland bevinden, personen die in onmisbare delen van de gezondheidszorg werken en “highly-skilled workers”. Als u ondanks het inreisverbod binnenkort naar Nieuw-Zeeland moet reizen, moet u op de website van de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland eerst deze uitzonderingsvergunning aanvragen.

Voorwaarden voor wie met een uitzonderingsvergunning mag reizen

Reizigers, die met zo’n uitzonderingsvergunning naar Nieuw-Zeeland mogen vliegen, moeten bij vertrek een negatieve PCR-test overleggen, die niet ouder dan 72 uur mag zijn (let op dat het bij deze 72 uur gaat om het vertrek van de eerste vlucht naar Nieuw-Zeeland en dat u dus de overstaptijden mee moet rekenen). Alleen reizigers jonger dan 2 jaar en reizigers die voor hun reis naar Nieuw-Zeeland op Antarctica, Norfolk (eiland) en de meeste eilanden in de Stille Oceaan waren, hoeven zich voor vertrek niet op corona te laten testen.

Commerciële vluchten naar Nieuw-Zeeland zijn zeer beperkt mogelijk. Personen, die een uitzonderingsvergunning hebben gekregen om naar Nieuw-Zeeland te mogen reizen, moeten voor vertrek (online) een voucher (een kamerboeking) voor een Nieuw-Zeelands isolatiehotel regelen en deze bij de check-in kunnen laten zien. Het vervoer naar deze hotels wordt geregeld door de overheid. Bij aankomst in Nieuw-Zeeland wordt een coronatest doorgevoerd. Gedurende de quarantainetijd van 10 dagen wordt op dag 3, dag 5 of 6 en dag 9 na aankomst nogmaals telkens een verplichte coronatest afgenomen.

Alleen voor reizigers, die in de 14 dagen voor hun reis naar Nieuw-Zeeland in Niue of op de Cookeilanden waren, geldt deze quarantaineplicht niet. Voor reizigers die in de 14 dagen voor hun reis naar Nieuw-Zeeland in India, Fiji, Indonesië, Brazilië, Pakistan of Papoea-Nieuw-Guinea waren, geldt vanwege de inschaling als hoog-risico-land zelfs dat alleen maar burgers van Nieuw-Zeeland, hun partners, hun afhankelijke kinderen of ouders van afhankelijke kinderen met de Nieuw-Zeelandse nationaliteit (en ook alleen maar na een negatieve PCR-test) naar Nieuw-Zeeland mogen reizen. Het verbod op het aanleggen in Nieuw-Zeelandse havens voor cruiseschepen geldt nog tot nader order. Wilt u een reis naar Nieuw-Zeeland boeken? Houd dan het nieuws en deze pagina in de gaten, zodat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Ik heb al een NZeTA visum, is dat nog geldig?

Corona heeft veel roet in het eten gegooid bij reizigers die intercontinentaal willen vliegen. Dat is niet anders in het geval van Nieuw-Zeeland. Eén van de coronamaatregelen is een algeheel inreisverbod. Dit verbod houdt in dat geen enkele toerist of zakenreiziger (behalve personen die onder de categorie “critical health worker” of “other critical worker” vallen) nog naar Nieuw-Zeeland mag reizen. Dus ook reizigers met geldig visum mogen het land niet in. Een uitzondering bestaat voor partners van inwoners van Nieuw-Zeeland en “critical health workers” en “other critical workers”. Deze personen moeten voor hun reis een online formulier “Request for travel to New Zealand” invullen en krijgen bij goedkeuring een uitnodiging om een bepaald soort visum aan te vragen. Een doorreis is beperkt mogelijk. De maximale transit tijd is 24 uur, en het aanvragen van een visum hiervoor is verplicht. Dit kan worden gedaan via de website van de Nieuw-Zeelandse overheid.

De NZeTA-variant van het visum is het meest aangevraagde visumtype door toeristen en zakenreizigers en heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Corona heeft erin geresulteerd dat het visum momenteel niet te gebruiken is. Strikt genomen is de geldigheid echter niet vervallen en het visum kan naar verwachting gewoon weer gebruikt worden zodra het gevaar van corona is geweken. Als echter de geldigheid van een NZeTA gedurende de grenssluiting verloopt, moet voor een reis naar Nieuw-Zeeland na de grenssluiting een nieuw visum aangevraagd worden.

Direct een NZeTA visum voor later dit jaar of volgend jaar aanvragen

Wanneer worden de corona-beperkingen opgeheven?

Ook al zijn de coronamaatregelen vanwege de goede bestrijding van het virus op 9 juni 2020 versoepeld, zijn enkele maatregelen, waaronder het inreisverbod, nog steeds in kracht. In eerste instantie had de regering gepland om de grens vanaf januari 2022 weer stap voor stap te openen. Vanwege de omikronvariant heeft Nieuw-Zeeland het openen van de grenzen uitgesteld naar eind februari 2022. Dit besluit is genomen om meer grip te krijgen op Omikron.

Wilt u bericht ontvangen zodra het inreisverbod wordt opgeheven?
Vul hier uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

Disclaimer: corona biedt veel onzekerheden en de situatie in Nieuw-Zeeland verandert dagelijks. Ondanks het raadplegen van diverse bronnen kan de volledigheid en correctheid van de informatie in dit artikel niet worden gegarandeerd. Informeer voor de meest actuele situatie ook bij uw luchtvaartmaatschappij, touroperator of reisbureau.