Inmiddels zijn toeristen en zakenreizigers weer welkom in Nieuw-Zeeland. Wel gelden er nog enkele maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Bereid uw reis naar Nieuw-Zeeland goed voor en lees op deze pagina welke invloed corona nog kan hebben op uw vakantie of zakenreis. Dit artikel is het laatst bijgewerkt op 02-08-22.

Het coronavirus (COVID-19) in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft zich gedurende de pandemie relatief goed weten te beschermen tegen het coronavirus. In het begin van 2020 werd er een streng inreisverbod ingesteld, ook voor reizigers die al een visum hadden. Wie een uitzondering kreeg, moest na aankomst twee weken in quarantaine. Inmiddels zijn het inreisverbod en de quarantaineverplichtingen opgeheven.

Pas in februari 2022 werd er in Nieuw-Zeeland voor het eerst meer dan duizend maal op een dag positief getest op het coronavirus. De besmettingsaantallen liepen toen hoog op, maar ze zijn inmiddels weer aan het dalen. Rond de 85 % van alle inwoners van Nieuw-Zeeland zijn volledig gevaccineerd. Daardoor bleven de gevolgen van de voorjaarsgolf van het coronavirus in Nieuw-Zeeland relatief beperkt.

U mag weer op vakantie of zakenreis

De grenzen van Nieuw-Zeeland waren van 18 maart 2020 tot en met 1 mei 2022 gesloten voor zakenreizigers en toeristen. Inmiddels zijn de grenzen weer open en sinds 21 juni 2022 hoeven reizigers zich voor vertrek niet meer op corona te laten testen. Wel moet u nog rekening houden met enkele andere coronamaatregelen. Zo moet u voor vertrek aantonen dat u volledig gevaccineerd bent. Na uw aankomst moet u twee corona-zelftests doorvoeren. Bovendien moet u, net als voor de coronapandemie, tijdig een visum Nieuw-Zeeland aanvragen. Lees hieronder aandachtig hoe u een vakantie of zakenreis naar Nieuw-Zeeland goed voorbereid.

Stap 1 | Uw visum aanvragen

Al lang voordat u op reis naar Nieuw-Zeeland gaat, kunt u het vereiste visum aanvragen. Zowel voor een vakantie als een zakenreis kunt u gebruikmaken van het zogenaamde NZeTA. Dat visumtype is twee jaar geldig voor een onbeperkt aantal reizen naar Nieuw-Zeeland. Elk verblijf mag maximaal 3 aaneengesloten maanden duren. In totaal mag u tot zes maanden per jaar met een NZeTA in het land verblijven. Het NZeTA is geschikt voor reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en alle (overige) landen in de Europese Unie.
Direct uw NZeTA visum aanvragen

Stap 2 | Uw vaccinatiebewijs regelen

U mag alleen op reis naar Nieuw-Zeeland als u volledig bent gevaccineerd tegen het coronavirus. Dit betekent dat u minstens twee inentingen van een in Europa toegelaten coronavaccinatie heeft ontvangen. Combinaties van twee verschillende vaccinatiemiddelen zijn ook toegestaan. Als u de Janssen vaccinatie heeft ontvangen, is één inenting voldoende.

U moet kunnen aantonen dat u de vaccinaties heeft ontvangen. Dit kan middels een vaccinatiebewijs. Daarop moet staan: uw naam, het type vaccin, de datum(s) en plaats van uw vaccinatie(s) en de naam van den organisatie die deze heeft toegediend. Kinderen van 16 jaar of jonger hoeven niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Ook wordt er een uitzondering gemaakt als u een verklaring van een arts kunt overhandigen waarin staat dat u om medische redenen niet gevaccineerd kunt worden.

Stap 3 | Uw vaccinatiebewijs aanleveren

Nadat u uw visum Nieuw-Zeeland heeft aangevraagd, ziet u op de persoonlijke statuspagina van uw visumaanvraag instructies over het aanleveren van uw vaccinatiebewijs. Tegelijk met het aanleveren van dit document moet u verklaren geen symptomen van het coronavirus te hebben. Zodra uw vaccinatiebewijs en verklaring zijn verwerkt, ontvangt u een e-mail met een QR-code. Die moet u tijdens uw reis naar Nieuw-Zeeland kunnen tonen.

Stap 4 | Zelftest na aankomst

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland ontvangt u twee zelftests. Daarmee moet u op de eerste en op de vijfde of zesde dag na aankomst zelf testen of u besmet bent met het coronavirus. U ontvangt na aankomst een e-mail met instructies hoe u de resultaten van deze twee zelftesten kunt doorgeven.

Corona (Covid-19) heeft ook in Nieuw-Zeeland tot verregaande maatregelen geleidNieuw-Zeeland heeft het inreisverbod vanwege corona (COVID-19) opgeheven

De invloed van corona op uw terugreis naar Nederland

Het Nederlandse reisadvies voor Nieuw-Zeeland is groen. Dat betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Sinds 23 maart 2022 hoeft u daarom bij aankomst in Nederland vanuit Nieuw-Zeeland geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs meer te laten zien. Ook is het niet meer nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen. Het is ook niet verplicht om na thuiskomst een zelftest te doen.

De invloed van corona op uw terugreis naar België

Voor de terugkeer naar België gelden dezelfde regels als voor de terugkeer naar Nederland. U hoeft zich niet te laten testen op het coronavirus en hoeft ook niet in quarantaine. Het is ook niet meer verplicht om het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen.

Disclaimer: het coronavirus heeft al voor veel verrassingen gezorgd en maatregelen laten zich soms moeilijk voorspellen. De informatie op deze pagina over de situatie omtrent corona in Nieuw-Zeeland is met zorg samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg voor vertrek ook de actuele maatregelen tegen corona bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.