Nieuwsbericht | | 05-02-2024 | ±7 minuten leestijd

Nieuw-Zeeland biedt een speciaal visum aan voor jonge volwassenen die tijdelijk in Nieuw-Zeeland willen werken en het land willen ontdekken: het Working Holiday Visa. Het visum is 12 tot 36 maanden geldig. Op deze pagina leest u wie voor dit visum in aanmerking komt, hoe het wordt aangevraagd en welke activiteiten toegestaan zijn.

Werken en reizen in Nieuw-Zeeland

Steeds meer landen bieden een speciaal visum aan voor jonge volwassenen die gedurende een tijdsbestek van meerdere maanden of enkele jaren naar een onbekend land willen reizen en daar willen werken. Zo’n verblijf waarbij men reizen combineert met werken, een zogeheten Work and Travel, is een populaire activiteit onder jongvolwassenen. Het is een manier van reizen die het voor jongvolwassenen met veel tijd en weinig geld mogelijk maakt om de wereld te ontdekken. Landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada zijn populaire bestemmingen voor dit soort Work and Travel-reizen. Dit komt mede doordat de lonen in deze landen relatief hoog zijn en er (grotendeels) Engels wordt gesproken, maar ook omdat deze landen specifiek voor dit reisdoel een Working Holiday Visa aanbieden.

Nieuw-Zeeland heeft een van de meest uitgebreide Working Holiday-programma’s ter wereld, waardoor het een populaire bestemming is voor dit soort reizigers. Naast de beschikbaarheid van een Working Holiday visum, zijn ook het fantastische landschap, de gastvrije bevolking en de hoge levensstandaard factoren die van Nieuw-Zeeland een ideale Work and Travel-bestemming maken. Onder andere vanwege het prachtige landschap is Nieuw-Zeeland ook onder toeristen een populaire bestemming. Voor toeristische reizen, zoals een vakantie, is geen Working Holiday Visa nodig, maar kan eenvoudig online een NZeTA worden aangevraagd.

Voorwaarden van het Working Holiday Visa

Nationaliteit

Nieuw-Zeeland heeft met 45 landen afspraken gemaakt omtrent Working Holiday Visas. Reizigers met een paspoort van een van deze 45 landen komen voor het visum in aanmerking. Van deze 45 landen bevinden zich er 26 in Europa. In de onderstaande tabel vindt u alle Europese landen waarmee Nieuw-Zeeland afspraken heeft gemaakt met betrekking tot het Working Holiday Visa. Let op: De tabel bevat dus niet alle 45 landen waarmee Nieuw-Zeeland op dit gebied afspraken heeft gemaakt, maar alleen de 26 Europese landen.

Europese nationaliteiten waarmee men in aanmerking komt voor een Working Holiday Visa
België Denemarken Duitsland
Estland Finland Frankrijk
Hongarije Ierland Italië
Kroatië Letland Litouwen
Luxemburg Malta Nederland
Noorwegen Oostenrijk Polen
Portugal Slowakije Slovenië
Spanje Tsjechië Turkije
Verenigd Koninkrijk Zweden

Leeftijd

Om in aanmerking te komen voor een Working Holiday Visa voor Nieuw-Zeeland moeten aanvragers tussen de 18 en 30 jaar oud zijn. Voor reizigers met de nationaliteit van Finland, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk geldt een verhoogde maximumleeftijd van 35 jaar.

Bewijs van financiële middelen en verzekering

Wie een Working Holiday Visa aanvraagt, moet kunnen aantonen over voldoende geld te beschikken om het verblijf in Nieuw-Zeeland te bekostigen. Het exacte bedrag dat aanvragers moeten bezitten is afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager, maar bedraagt in de meeste gevallen minstens 4200 Nieuw-Zeelandse dollar (zo’n 2400 EUR) voor een verblijf van 1 jaar. Er moet bovendien voldoende geld beschikbaar zijn om een ticket voor de terugvlucht te kunnen kopen, tenzij de aanvrager al een ticket voor de terugvlucht kan tonen. Ten slotte moet de aanvrager een zorgverzekering hebben afgesloten die eventuele medische kosten in Nieuw-Zeeland dekt, inclusief de kosten voor een ziekenhuisopname.

Medische achtergrond en eventueel strafblad

Aanvragers moeten in een goede staat van gezondheid verkeren. Het is dan ook mogelijk dat er bij de visumaanvraag gevraagd wordt het resultaat van een medisch onderzoek aan te leveren. Ook moeten tijdens de aanvraag een aantal vragen worden beantwoord over mogelijke strafrechtelijke veroordelingen in het verleden. Als de aanvrager een strafblad heeft, is de kans groot dat de aanvraag wordt afgekeurd. Kleinere overtredingen zijn meestal geen probleem. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst kan om bewijsmateriaal vragen omtrent strafrechtelijke veroordelingen.

De aanvraagprocedure van het Working Holiday Visa

Het Working Holiday Visa voor Nieuw-Zeeland kan online worden aangevraagd. De aanvraagprocedure bestaat uit het invullen van een digitaal formulier, het aanleveren van een aantal documenten en het voldoen van de kosten ter hoogte van 420 NZD (zo’n 240 EUR), exclusief de toeristenbelasting van 35 NZD (zo’n 20 EUR). Houd rekening met een verwerkingstijd van minimaal 8 weken. De benodigde documenten kunnen per aanvrager verschillen, maar zorg ervoor dat u in ieder geval van de volgende documenten een digitale kopie heeft:

  • uw paspoort;
  • een bewijs dat u over voldoende financiële middelen beschikt (bijv. een bankafschrift);
  • uw verzekeringspolis;
  • een boekingsbevestiging van uw terugvlucht uit Nieuw-Zeeland (als deze al geboekt is).

Quota’s voor de hoeveelheid verstrekte visa

Voor sommige nationaliteiten geldt een maximum aan het aantal Working Holiday Visas dat ieder jaar wordt verstrekt. Zodra het maximum bereikt is, kunnen aanvragers met de nationaliteit in kwestie geen aanvraag meer indienen. De Nieuw-Zeelandse immigratiedienst kondigt altijd ruim op tijd aan wanneer er voor deze nationaliteiten een nieuwe aanvraagronde begint en er dus nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend. Deze restrictie geldt onder andere voor reizigers met de nationaliteit van Oostenrijk, Spanje, Luxemburg of het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse en Belgische reizigers hoeven hier geen rekening mee te houden. Ook voor reizigers met de nationaliteit van Duitsland, Frankrijk, Ierland en Italië geldt deze restrictie niet.

Toegestane activiteiten en verblijfsduur

De geldigheidsduur van het Working Holiday Visa bedraagt standaard 1 jaar. Binnen deze geldigheidsduur mag u in Nieuw-Zeeland arriveren. Normaal gesproken staat het visum een verblijf van 12 maanden toe vanaf het moment van aankomst, maar in sommige gevallen is de toegestane verblijfsduur korter en bedraagt deze maximaal 6 maanden. Reizigers met de Britse nationaliteit kunnen een Working Holiday Visa met een langere toegestane verblijfsduur van maximaal 36 maanden aanvragen. Gedurende de gehele toegestane verblijfsduur van het visum mag u in Nieuw-Zeeland blijven, door het land reizen en in het land werken. Ook mag u met dit visum maximaal 6 maanden lang cursussen of trainingen volgen in Nieuw-Zeeland.

Houders van een Working Holiday Visa mogen in alle sectoren werken, met uitzondering van de seksuele dienstverlening. Het is niet nodig om voor vertrek al werk te hebben gevonden. Gedurende het verblijf mag men bij verschillende werkgevers in dienst treden en verschillende dienstverbanden aangaan. Het is wel belangrijk dat het werk legaal is en in alle opzichten aan de Nieuw-Zeelandse wetgeving voldoet. Reizigers uit een aantal landen mogen maximaal 3 maanden voor dezelfde werkgever werken. Dit geldt onder andere voor reizigers met de Italiaanse of Luxemburgse nationaliteit. Deze beperking geldt echter niet voor reizigers met de nationaliteit van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Ierland, Oostenrijk of het Verenigd Koninkrijk. Wel geldt voor alle reizigers met een Working Holiday Visa dat zij geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mogen aangaan.

Alternatieven voor een Working Holiday Visa

Het Working Holiday Visa is niet het enige visum dat geschikt is voor langere reizen naar Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland biedt namelijk ook andere visa aan, waaronder een visum voor toeristen en zakenreizigers, het zogeheten NZeTA. Een NZeTA kan binnen enkele minuten online worden aangevraagd en is 2 jaar geldig. Binnen de geldigheidsduur van dit visum mag men zo vaak men wil naar Nieuw-Zeeland reizen en iedere keer maximaal 3 aaneengesloten maanden in het land doorbrengen. Een aanvraag voor een NZeTA wordt veel sneller verwerkt dan een aanvraag voor een Working Holiday Visa. Ook zijn de kosten van het NZeTA ter hoogte van € 64,95 een stuk lager dan die van het Working Holiday visum. Houd er wel rekening mee dat het NZeTA niet geschikt is voor reizigers die in Nieuw-Zeeland willen werken.

Vraag hier direct een NZeTA aan

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Nieuw-Zeeland. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (58 NZD per visum, via nzeta.immigration.govt.nz). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 58 NZD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,60 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Nieuw-Zeeland is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.