Nieuwsbericht | | 13-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Het Egyptische Ministerie van Toerisme heeft het elektronische toeristenvisum (e-visum) beschikbaar gesteld voor de burgers van 28 landen, die daarvoor nog geen gebruik van dit visum konden maken. Het totaal aantal nationaliteiten dat nu gebruik kan maken van het e-visum is 74.

Wat is het e-visum Egypte?

Tot enkele jaren terug hadden reizigers maar twee mogelijkheden om een visum Egypte aan te vragen voor hun reis naar het land: een sticker in het paspoort via de ambassade, of na aankomst op het vliegveld in Egypte (visum on arrival). Op 3 december 2017 introduceerde de Egyptische overheid een derde optie via een modern elektronisch visumsysteem, het zogenaamde e-visum Egypte.

De voordelen van het e-visum zijn dat het voor vertrek al kan worden aangevraagd, en de hele aanvraagprocedure verloopt online. Dit betekent dat er geen bezoek aan de ambassade nodig is, en dat men na aankomst op het vliegveld niet in de rij hoeft te staan om een visum aan te vragen. De eenvoud van het e-visum systeem van Egypte is een van de redenen dat het land in recente jaren zo populair is geworden bij toeristen.

Toerismesector Egypte herstellende van corona

Net als veel andere landen in de wereld heeft corona ook Egypte hard geraakt, met name in de toerismesector. Het toerisme in Egypte daalde met meer dan 70 procent in 2020. Het land is dan ook druk bezig om het aantal toeristen weer op het oude peil te krijgen via verschillende campagnes en initiatieven. Dit lijkt effect te hebben. In de eerste vijf maanden van 2021 verwelkomde Egypte twee miljoen toeristen, wat neerkomt op 400.000 toeristen per maand. Ter vergelijking, in 2019 bezochten 13 miljoen toeristen Egypte.

Een van de initiatieven van de Egyptische overheid om toerisme te stimuleren is het uitbreiden van het aantal landen dat gebruik mag maken van het online visum. Zo kunnen nu ook reizigers uit Saudi-Arabië en China eenvoudig online een visum Egypte aanvragen. De aankondiging dat 28 nieuwe landen nu in aanmerking komen voor het e-visum komt precies een jaar nadat Egypte de grenzen weer opende voor toeristen.

De 28 landen die nu gebruik kunnen maken van het Egyptische e-visum - naast de 46 landen, die dat eerder al konden - zijn: Argentinië, Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Wit-Rusland, Bolivia, Brazilië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Georgië, Hong Kong, India, Koeweit, Maleisië, Mexico, Oman, Paraguay, Peru, Qatar, San Marino, Saoedi-Arabië, Singapore, Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten, Uruguay en Venezuela.

Een andere maatregel die de overheid overweegt is het verlengen van de geldigheid van het e-visum van 90 dagen naar 5 jaar. Reizigers met een e-visum zouden dan 90 dagen in Egypte kunnen verblijven in plaats van de huidige 30 dagen.

Visum Egypte online aanvragen

De aanvraagprocedure van het online visum Egypte is vrij eenvoudig. Ten eerste moet men controleren of aan de visumvoorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarde is dat de reiziger niet langer dan 30 dagen in Egypte wenst te blijven. Na het controleren van de visumvoorwaarden vult men het digitale aanvraagformulier in. Daarna moet de betaling worden voldaan, wat ook mogelijk is via iDeal en PayPal. Als alles in orde is wordt het visum doorgaans binnen een week goedgekeurd.

Single-entry, multiple-entry en spoedaanvraag

Hoewel u met een e-visum maximaal 30 dagen in Egypte mag verblijven is het visum Egypte 90 dagen geldig. U kunt met het visum echter alleen één enkele keer het land binnen treden. Als u van plant bent meerdere reizen naar Egypte te maken binnen deze geldigheidsperiode wordt het aangeraden een zogeheten multiple-entry visum aan te vragen. In tegenstelling tot het single-entry visum Egypte stelt het multiple-entry visum u in staat om meerdere keren naar Egypte te reizen met hetzelfde visum. Dit betekent dat u dus niet telkens een nieuw visum hoeft aan te vragen.

Als u op korte termijn naar Egypte reist kunt u een spoedaanvraag voor het visum indienen. Spoedaanvragen worden gemiddeld binnen 5 dagen gekeurd.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Egypte is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Egypte.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Egypte. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (25 USD per visum, via visa2egypt.gov.eg). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 25 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,91 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Egypte is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.