Nieuwsbericht | | 20-06-2020 | ±2 minuten leestijd

Na de aanslagen op het World Trade Center van 11 september 2001 voerde de Amerikaanse overheid drastische wijzigingen door in haar luchtvaartsysteem. Veel van deze maatregelen voelen reizigers nog tot op de dag van vandaag. De vraag is in hoeverre het coronavirus een soortgelijke situatie zal opleveren.

9/11: visums, identiteitsbewijzen en beveiliging

Na de aanslagen van 9/11 werden er vragen gesteld over hoe effectief de beveiliging op de Amerikaanse vliegvelden nu werkelijk was. Alle 19 terroristen kwamen probleemloos langs alle controles, en mochten gewoon het vliegtuig instappen. De beveiliging werd flink opgevoerd na 11 september. Waar alles voorheen geregeld werd door verschillende bedrijven in de particuliere sector, stelde de overheid nu een centraal orgaan op dat alle beveiligingsmaatregelen voor zijn rekening nam. Verder werd er vanaf 9/11 veel strenger gecontroleerd op zowel identiteitsbewijzen als visums. Voorheen vormden kleine fouten in visumaanvragen vaak nog geen reden om iemand niet toe te laten. Ook wanneer reizigers geen geldig identiteitsbewijs hadden, kwam het vaak voor dat ze gewoon het vliegtuig in mochten (mits het een binnenlandse vlucht betrof). Sinds 11 september 2001 zijn de controles flink opgeschroefd. Zelfs de kleinste fouten in visum- of ESTA-aanvragen leiden al tot een weigering en reizigers die geen identiteitsbewijs kunnen tonen worden direct terug naar huis gestuurd, ongeacht de duur van de vlucht.

Coronavirus: wat verandert er dit keer?

Het coronavirus heeft economieën over de hele wereld lamgelegd. Reizen is uit den boze totdat absoluut zeker is dat het virus onder controle is. De verwachting is echter dat de impact die de pandemie op de Amerikaanse luchtvaart heeft, niet zo extreem zal zijn als die van de aanslagen op 11 september 2001. Een virus kan immers niet tegengehouden worden met een grondige visum-check. Hoogstwaarschijnlijk zullen er extra achtergrondvragen gesteld worden bij een visum- of ESTA aanvraag. Net als andere landen in de wereld staat ook de VS te popelen om de toeristische sector weer op gang te brengen. Niet verrassend, aangezien het land de populairste reisbestemming ter wereld is.

Afzeggingen maar ook optimisme

Onderzoek in de VS toont aan dat mensen redelijk optimistisch zijn over de mogelijkheid om in de nabije toekomst weer te kunnen reizen. Reserveringen worden in mindere mate opgezegd dan veel reisbureaus hadden verwacht. Daartegenover staat wel dat er weinig nieuwe reserveringen binnenkomen. Mensen zijn afwachtend, maar hoopvol. Vooralsnog zal het merendeel van de reizen binnenlands zijn. Reizigers zijn nog terughoudend om op het vliegtuig te stappen. Hoe lang dit zal duren is onbekend, maar reisbureaus houden er rekening mee dat dit tot 2021 kan zijn.

De situatie rond het coronavirus verandert echter van week tot week. Zo is er vooralsnog geen nieuws over wijzigingen in het visum- of ESTA systeem voor buitenlandse reizigers. De maatregelen van de Amerikaanse overheid richten zich op quarantaine. Andere landen experimenteren al met het toelaten van buitenlandse toeristen mits zij twee weken na aankomst in quarantaine gaan. Vandaar ook dat het ESTA aanvraagsysteem van Amerika nog altijd loopt. Het optimisme van buitenlandse reizigers is ook hier terug te zien. Er komen nog steeds ESTA aanvragen binnen, maar dan wel voor reizen die (ver) in de toekomst plaats zullen vinden. Voor veel mensen is het idee dat ze überhaupt een ESTA of visum kunnen aanvragen een geruststelling op zich; het laat zien dat de gevreesde extreme maatregelen zoals na 11 september 2001 vooralsnog niet op de agenda staan.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,21 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.