Nieuwsbericht | | 13-12-2021 | ±3 minuten leestijd

De Sri Lankaanse overheid heeft wijzigingen doorgevoerd in de binnenlandse coronamaatregelen. Sinds begin 2021 mogen reizigers met een visum al naar Sri Lanka reizen.

Versoepelingen en beperkingen

De overheid van Sri Lanka heeft zowel versoepelingen als verdere beperkingen doorgevoerd in de coronaregels. Sinds kort zijn er meer mensen toegestaan bij evenementen zoals bruiloften, en mogen ook restaurants meer klanten bedienen. De versoepelingen komen op een verrassend moment. Hoewel het aantal besmettingen en sterfgevallen in Sri Lanka al maanden aan het dalen is, zijn de cijfers recentelijk weer gestegen. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen was in oktober nog 500, maar sinds eind november meldt Sri Lanka bijna 800 nieuwe besmettingen per dag. Deze cijfers geven echter niet het volledige beeld, omdat er niet genoeg tests worden uitgevoerd.

Tegelijkertijd heeft de overheid het verbod op openbare bijeenkomsten verlengd. Hiervoor is nu speciale toestemming vereist van de overheid. Critici zeggen dat dit verbod bedoeld is om protesten tegen het overheidsbeleid te voorkomen. In Sri Lanka vinden grootschalige protesten door boeren plaats vanwege het overheidsbeleid op het gebied van kunstmest.

Reisverbod 6 Afrikaanse landen

Vanwege de omikronvariant heeft Sri Lanka ook een reisverbod ingesteld voor reizigers uit 6 Afrikaanse landen. Dit zijn Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Eswatini, Namibië en Lesotho. Sinds 28 november mogen reizigers uit deze landen Sri Lanka niet meer in. Dit geldt ook voor volledig gevaccineerde reizigers en reizigers met een geldig visum. De overheid heeft nog niet aangegeven wanneer reizigers uit deze landen weer welkom zijn in Sri Lanka.

Op 3 december meldde Sri Lanka het eerste officiële geval van de omikronvariant van corona. Het betrof een teruggekeerde reiziger uit Nigeria.

Sri Lanka niet in lockdown voor kerst

Een woordvoerder van de Sri Lankaanse overheid liet weten dat er geen plannen zijn voor een nieuwe lockdown door de omikronvariant, en dat de inwoners van het land een ‘lockdown-vrije kerst’ zullen krijgen. Dit is volgens de overheid mogelijk vanwege de hoge vaccinatiegraad in het land. 85 procent van de bevolking die hiervoor in aanmerking komt is gevaccineerd. Sri Lanka is inmiddels ook bezig boosterprikken te zetten bij inwoners van 60 jaar en ouder, en bij medewerkers in de gezondheidszorg.

Regels voor reizigers naar Sri Lanka

Afgezien van het reisverbod voor de 6 Afrikaanse landen, heeft de overheid van Sri Lanka geen verdere beperkingen aangekondigd voor toeristen die met een visum naar Sri Lanka reizen. Momenteel kunnen zowel volledig gevaccineerde personen en niet volledig gevaccineerde personen naar Sri Lanka reizen. Volledig gevaccineerde reizigers moeten maximaal 72 uur voor vertrek een PCR-test doen. Bij aankomst in Sri Lanka hoeven zij geen PCR-test of quarantaine te ondergaan. Zij moeten wel een officieel (Engelstalig) vaccinatiebewijs hebben, en een gezondheidsformulier (Health Declaration) invullen.

Reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn moeten bij aankomst in verplichte quarantaine. Deze quarantaine duurt 7 dagen.

Visum ook verplicht

Een geldig toeristenvisum blijft verplicht om naar Sri Lanka te reizen. Om het visum aan te vragen moet men al een hotel geboekt hebben dat door de Sri Lankaanse overheid als Safe and Secure hotel level 1 gecertificeerd is. Men moet tijdens het verblijf in Sri Lanka ook verplicht Covid-19 verzekeringskosten betalen à 12 Amerikaanse dollars per maand.

Het visum Sri Lanka wordt online aangevraagd via het digitale aanvraagformulier. Het visum is geldig voor een verblijf van 30 dagen en kan eenmaal verlengd worden voor een verblijf van 90 dagen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Sri Lanka is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Sri Lanka.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.