Nieuwsbericht | | 07-09-2023 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka is een klein land met een relatief kleine arbeidsmarkt. Toch trekken er jaarlijks genoeg reizigers naar het eiland met de intentie er voor langere tijd te blijven. Voor een kort bezoek is een ETA voldoende. Als u langer in Sri Lanka wilt blijven en/of er wilt werken, zult u een werkvisum oftewel residence visa moeten aanvragen.

Het residence visa voor Sri Lanka

Met een residence visa is het toegestaan om voor een langere periode in Sri Lanka te werken. Met dit visum mag u in Sri Lanka studeren, betaald werk verrichten of vrijwilligerswerk doen. Er bestaan veel verschillende varianten van dit visum. Zo bestaat er, naast het residence visa om in het land te mogen werken, een speciale variant voor investeerders die een bepaald bedrag in de economie van Sri Lanka investeren. Verder is er een speciale variant van dit visum voor studenten en zelfs een voor gepensioneerden die zich in Sri Lanka willen vestigen. Let er dus op dat u de juiste variant aanvraagt.

Hoe verloopt de aanvraagprocedure voor het werkvisum?

Om een residence visa aan te vragen om in Sri Lanka te mogen werken moet u een aantal stappen doorlopen. Zo moet u ruim voor uw reis naar Sri Lanka bij de Sri Lankaanse autoriteiten een speciaal inreisvisum aanvragen. Hiervoor heeft u een arbeidsovereenkomst of ander schriftelijk bewijs nodig van uw toekomstige werkgever in Sri Lanka. Let op: het ETA voor toeristische of zakelijke reizen is in dit geval niet geschikt als inreisvisum. Het ETA kan namelijk niet in een residence visa worden omgezet.

Na aankomst in Sri Lanka moet u een afspraak maken bij het Sri Lankaanse Ministerie van Volksgezondheid voor een gezondheidsonderzoek. Dit moet binnen zeven dagen na aankomst in Sri Lanka gebeuren. Tijdens dit onderzoek wordt nagegaan of u niet besmet bent met een of meer van de volgende ziekten: malaria, tuberculose, HIV of filariasis. Na deze onderzoeken krijgt u een zorgverzekering met de geldigheidsduur van een jaar en kunt u beginnen met uw aanvraag voor het residence visa. Hiervoor zijn de volgende documenten nodig:

  • een ingevuld aanvraagformulier;
  • een uitnodigingsbrief van de werkgever;
  • registratiedocumenten van de werkgever;
  • aanbevelingsbrieven van Sri Lankaanse instanties;
  • een kopie van het paspoort;
  • de uitslag van het gezondheidsonderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid van Sri Lanka.

Nadat uw aanvraag is goedgekeurd, is uw residence visa maximaal een jaar geldig. U kunt uw verblijf jaarlijks verlengen. Dit doet u minstens twee maanden voordat de geldigheidsduur van uw visum verloopt. Om een verlengingsaanvraag in te dienen, moet u zich melden bij het Departement voor Immigratie en Emigratie.

Residence visa of ETA Sri Lanka

Wie naar Sri Lanka reist met een toeristisch of zakelijk reisdoel, kan daarvoor in de meeste gevallen een ETA Sri Lanka gebruiken. Een ETA is maximaal 30 dagen geldig. Wilt u langer in Sri Lanka blijven? U kunt het ETA tot drie keer verlengen. Zo kunt u de toegestane verblijfsduur eerst tot 90, dan tot 180 en uiteindelijk zelfs tot 270 dagen verlengen. Ook met een ETA is het dus mogelijk om langer in Sri Lanka te verblijven, maar met deze reistoestemming mag u niet werken in het land.

Via deze website kunt u het ETA eenvoudig online aanvragen. Houd hiervoor uw paspoort bij de hand. Nadat u uw contactgegevens heeft ingevuld, een aantal vragen over uw reis heeft beantwoord, de benodigde paspoortgegevens heeft ingevuld en aan de betalingsverplichting heeft voldaan, wordt uw aanvraag gecontroleerd. Als alles in orde is, wordt uw aanvraag doorgestuurd naar de Sri Lankaanse immigratiedienst. De gemiddelde verwerkingstijd van een ETA-aanvraag bedraagt slechts 4 dagen. Zodra uw ETA is toegekend, mag u direct naar Sri Lanka reizen.

VisumBuitenland.be is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.be treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.be, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,99 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.