Nieuwsbericht | | 03-05-2022 | ±2 minuten leestijd

De overheid van Sri Lanka introduceert nieuwe visums voor buitenlandse investeerders die in de Sri Lankaanse economie investeren. De overheid hoop zo de noodlijdende economie te ondersteunen.

Economie Sri Lanka op instorten

Sri Lanka kampt met grote economische problemen. Dit komt deels door de coronapandemie, waardoor het toerisme naar het land bijna stilviel. Het toerisme is een grote bron van inkomsten voor Sri Lanka: in 2019 was het goed voor 12,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van het land. In 2020 was dit percentage nog maar 0.8%. Hoewel het land weer langzaam leek te herstellen, is de situatie door de oorlog in Oekraïne fors verslechterd. Sri Lanka heeft structurele tekorten aan belangrijke producten zoals voedsel, medicijnen en brandstof. De prijs van diesel is met meer dan 100 procent gestegen en de algemene inflatie ligt rond de 20 procent. Het elektriciteitsnetwerk valt geregeld uit en veel Sri Lankanen kunnen hun auto’s niet meer gebruiken door gebrek aan brandstof. Overheidsfunctionarissen zeggen dat dit de ergste crisis is sinds het land onafhankelijk werd en waarschuwen dat er grootschalige hongersnood dreigt.

Het gevolg van deze problemen is dat er dagelijks massale protesten plaatsvinden. De overheid wordt verweten niet genoeg te doen om de problemen op te lossen. Er zijn dan ook al tekenen dat er grote politieke veranderingen op handen zijn in Sri Lanka. Zo heeft de oppositie recent een wetsvoorstel ingediend om het overheidssysteem compleet op de schop te nemen.

Visums voor investeerders

Om de noodlijdende economie te helpen, probeert de overheid van Sri Lanka het land aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders. Een van de manieren waarop de overheid dit probeert te doen is door het aanbieden van speciale visums aan investeerders. Buitenlanders die minimaal $ 75.000 investeren in de Sri Lankaanse economie komen in aanmerking voor een visum voor Sri Lanka met een geldigheidstermijn van vijf tot tien jaar. Met deze visums kunnen deze personen ook hun families overbrengen naar Sri Lanka. Aan buitenlanders die minimaal $ 100.000 deponeren in een door de overheid erkende commerciële bank, biedt Sri Lanka daarnaast visums met een geldigheidsduur van tien jaar.

Het is opmerkelijk, maar niet verrassend, dat de investeringen in Amerikaanse dollars berekend worden. Het land heeft een groot tekort aan buitenlandse valuta en de Sri Lankaanse munt, de roepie, is door de economische problemen enorm in waarde gekelderd. De waarde van de roepie is momenteel de laagste in de geschiedenis van het land.

Grote tegenslag voor toerismesector

In Sri Lanka koesterde men de hoop dat de toeristische sector in rap tempo zou herstellen van de coronapandemie naarmate de vaccinatiegraad wereldwijd zou stijgen. Door de oorlog in Oekraïne is deze hoop echter verdampt. Reizigers wijken uit naar andere bestemmingen. Dit is vooral te merken aan het aantal reizigers uit India. Een groot deel van toeristen naar Sri Lanka komt uit India, maar dit aantal is de afgelopen maanden sterk afgenomen. Visums voor Sri Lanka kunnen al een tijd weer worden aangevraagd, maar de Nederlandse overheid waarschuwt voor veiligheidsrisico’s in verband met de grootschalige demonstraties die plaatsvinden in het land.